de Cocqéau de mottes-Leirens

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11993
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor Alostum » 09 Jun 2014, 11:17

Geplaatst: 29 Jul 2012 09:41 am
willy kiekens schreef:5) Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie. / Tissage et Teinturerie d’AlostAard: weverij

Ligging: Brusselse Steenweg 41

Kadaster: sectie G, perceelnummer 3

Datering: 1925

Actueel: grotendeels behouden, verleent onderdak aan een ‘Colruyt’-supermarktDe N.V. ‘Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie.’ ging terug op de in 1888 opgerichte ‘Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie.’. De wol- en katoenweverij en garenblekerij vestigde zich in een oude glucose- en zetmeelfabriek aan de Brouwerijstraat. In 1921 werd het familiebedrijf omgedoopt in de N.V. ‘Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie.’. Directeur van de vennootschap werd Joseph De Cocquéau des Mottes. Vier jaar later werd de zetel van de onderneming verplaatst naar de nieuwe fabriek aan de Brusselse Steenweg 41.

In 1929 werd de weverij geïntegreerd in de socialistische N.V. ‘Vereenigde Spinnerijen en Weverijen’ met hoofdzetel in de Groenlaan 237 te Gent. De naam van het bedrijf werd gewijzigd in de N.V. ‘Tissage et Teinturerie d’Alost’. Joseph De Cocquéau des Mottes bleef directeur, maar kreeg wel Eduard Anseele boven zich als voorzitter van de onderneming. Op 20 september 1938 veranderde het bedrijf andermaal van naam. De firma produceerde vanaf die datum onder de naam ‘Nouveaux Etablissements Tissage et Teinturerie d’ Alost’. De activiteiten van het bedrijf omvatten het weven, verven en veredelen van katoen, maar ook van wol, (kunst)zijde en andere textielproducten. Vervaardigd werden satijn, katoenweefsels, rayonweefsels, satijn <<Glissade>>, gevlamde stoffen, kasjmier, satinet (katoensatijn), merinos, serge, keper, mouwvoering, pacheting, popeline, mohair, gabardines, calicot, silésiennes (voeringstof), marquises, meubilering-stoffen, frunelle en batist. Uiteindelijk ging het bedrijf failliet op 18 maart 1958.De N.V. ‘Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie.’ liet in 1925 een nieuwe fabriek met aanpalend woonhuis optrekken op een perceel bouwgrond gelegen aan de Brusselse Steenweg en kadastraal geregistreerd onder sectie G, perceelnummer 3x. De elektrisch aangedreven weverij had een perceelsoppervlakte van 40a30ca. Gegevens over de verdere evolutie van het gebouw werden niet teruggevonden.

(GHYSENS (J.). Industrie, handel en merknamen. Aalst 1840-1940. Aalst, Jos Ghysens, 1997, p. 342)De fabriek aan in de Brusselse Steenweg bood nadien een tijdlang onderdak aan de N.V. ‘Imexcotra’. Deze meubelfabrikant liet wel een aantal verbouwingen uitvoeren. Op 1 maart 1968 werd hier een ‘Colruyt’-vestiging geopend.

Het gebouw verleende onderdak aan het Aalsterse filiaal van de supermarktketen. Het betreft een traditioneel bakstenen fabrieksgebouw met grotendeels blinde gevels die werden versterkt met uitspringende gemetste zuilen. Het één bouwlaag tellende pand werd afgedekt met een zaagdak dat tegenwoordig belegd is met roofing, maar vroeger vermoedelijk van pannen was voorzien. Enkele kleinere bijgebouwen zijn voorzien van een plat dak. Centraal in het complex verrijst de ronde bakstenen fabrieksschoorsteen die werd versterkt met ijzeren ringen. Binnenin wordt de bouwsubstantie grotendeels aan het oog onttrokken door bekledingspanelen. Enkel de gietijzeren zuilen en de ijzeren I-profielen die de dakconstructie extra steun verlenen zijn zichtbaar.
Achteraan bevinden zich 3 naoorlogse hallen opgetrokken uit betonnen prefab-elementen. De hallen werden afgedekt met zadeldaken. Aan de ingang van de parking bevindt zich bovendien een leegstaande showroom die vermoedelijk dateert uit de periode waarin de meubelfabrikant ‘Imexcotra’ in de gebouwen huisde. De in onbruik geraakte delen van de voormalige textielfabriek zijn aan een geleidelijk verval prijsgegeven. Enkel het gedeelte waarin de supermarkt is gehuisvest bevindt zich nog in een behoorlijke staat.
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11993
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor Alostum » 09 Jun 2014, 11:17

Geplaatst: 29 Jul 2012 02:01 pm
El Yannicko schreef:
willy kiekens schreef:5) Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie. / Tissage et Teinturerie d’AlostAard: weverij

Ligging: Brusselse Steenweg 41

Kadaster: sectie G, perceelnummer 3

Datering: 1925

Actueel: grotendeels behouden, verleent onderdak aan een ‘Colruyt’-supermarktDe fabriek aan in de Brusselse Steenweg bood nadien een tijdlang onderdak aan de N.V. ‘Imexcotra’. Deze meubelfabrikant liet wel een aantal verbouwingen uitvoeren. Op 1 maart 1968 werd hier een ‘Colruyt’-vestiging geopend.

Enkel het gedeelte waarin de supermarkt is gehuisvest bevindt zich nog in een behoorlijke staat.Da's toch ook al een jaar of 5 niet meer van toepassing, hé.
Het enige dat nog overschiet, is het elektriciteitskotje, voor de rest is alles gesloopt voor het nieuwe Colruyt gebouw...
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

rosenior167
Berichten: 26
Lid geworden op: 08 Jun 2014, 18:49

Re: de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor rosenior167 » 21 Mei 2018, 23:07

Ik hoop dat je de bijgevoegde foto kan openen. Dit is de fabriek van Cocqéau de mottes-Leirens na de bombardementen van Aalst in September 1914
Later werd de fabriek heropgebouwd.Na het einde van de activiteiten, werden de gebouwen in gebruik genomen door de firma "Imexcotrea"
Ze maakten reclame voor hun sterke stoelen, met een afbeelding van een olifant, die met beide voorpoten op 2 stoelen stond.Dan kwam Colruyt in de oude gebouwen.Jaren later, braken ze de gebouwen af en bouwden er het nieuw complex zoals het er nu staat.

Afbeelding

tandwiel
Berichten: 183
Lid geworden op: 05 Jun 2014, 19:03

Re: de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor tandwiel » 23 Mei 2018, 13:08

In de jaren zestig van vorige eeuw ( 1964) kwam de firma Colruyt in de gebouwen, om de winkels van Boni te bevooraden, omdat individueel bevooraden te duur was. Enkel Boni winkels konden er kopen. Later mochten zelfstandigen, die over een handelsregister beschikten er ook kopen. De Cash and Carry Aalst was geboren. Ze voerden als eersten ponskaarten in, om af te rekenen. In 1976 werd de Cash and Carry omgevormd tot Colruyt en werd iedereen toegelaten, zonder koperskaart. In 1977 trol Colruyt naar de beurs, en werd het een bedrijf zoals we het nu kennen.

willykiekens
Berichten: 869
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor willykiekens » 23 Mei 2018, 14:02

in de jaren '60 was er ook een "boxer" winkel in de korte zoutstraat behoorde die ook tot die boni winkels?

david
Berichten: 140
Lid geworden op: 17 Mei 2014, 18:40
Locatie: aalst

Re: de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor david » 23 Mei 2018, 16:29

Boxer was een winkelformule van de Colruyt group. In 1968 opent Colruyt zijn eerste Boxer-winkel in Elsene. Later volgen Jette, Anderlecht en Aalst.Uiteindelijk komen er 55 Boxers in België.
De strategie was om zich te vestigen in drukke straten waar veel volk kwam. Het liefst in de buurt van een grotere winkel zoals Sarma en Priba in die periode. Boxer richtte zich voornamelijk op klanten die zich te voet of met de tram verplaatsten.
Producten die in het assortiment werden opgenomen moesten aan strikte voorwaarden voldoen, 1) Ze moesten vaak over de toonbank rollen, rotatie was heel belangrijk.
2) Het volume van de producten moest klein zijn, zo konden er veel stuks in de vrachtwagens en namen ze niet al te veel plaats in, zowel in de winkel als in de winkeltas van de klant.
3) Enkel artikelen met een hoge brutowinst haalden de rekken.Want alleen met een hoge brutowinst kon men hogere kortingen geven.
4) De goederen moesten een hoge transactiewaarde hebben.
Alleen producten die aan drie van deze vier voorwaarden voldeden haalden de winkelrekken. Zo was er in de Boxers geen plaats voor suiker wegens het relatieve hoge gewicht en lage brutowinst. Door druk van de klanten waren de Boxers uiteindelijk verplicht hun assortiment aanzienlijk uit te breiden en verloren zo hun eigenheid. daardoor stierven de Boxers langzaam uit en werden ze stilaan vervangen door de huidige Colruyt filialen.
Bron: Van familiebedrijf tot een familie van bedrijven.

stranger
Berichten: 230
Lid geworden op: 15 Mei 2014, 18:05

Re: de Cocqéau de mottes-Leirens

Berichtdoor stranger » 24 Mei 2018, 21:51

De Boxer was gevestigd in de vroegere (poort)winkel van De Brauw, rechtover drukkerij Van De Putte.


Terug naar “Weverijen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Advertentie