Alostum schreef:Doet een weinig boter in eene pan.
Doorgesneden ajuinen met een weinig water zocht kooken.
Daar een doosje tomaten in doen. Daar zout en peper bijvoegen en water volgens beliefte.
Dit mengselmet de boter koken en daarna verbinden met bloem – niet te dik.
Eten met gekapt.
mvg. Alostum
Recepten uit grootmoeders keuken
Moderators: Alostum, david, janlouies
Tomatensaus
Geplaatst: 03 Feb 2012 10:02 pm
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
Kabeljauw
Geplaatst: 03 Feb 2012 10:03 pm
Alostum schreef:In den oven gestoefd met een weinig boter – een groote ajuin op schillen gesneden ½ of geheele citroen (volgens de hoeveelheid visch) ook in schillen gesneden op de visch leggen – peper en zout bijvoegen bestrooien met chapelure – wat boter opdoen – eens keeren – citroen en ajuin langs den anderen kant opleggen. Voor de saus te maken de visch op een warme telloor leggen wat water op de pan gieten – deze goed afkrabben – de saus binden met patatenbloem.
mvg. Alostum
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
aalsterse gerechten
Geplaatst: 04 Feb 2012 03:56 pm
willy kiekens schreef:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
Patatten croquetten
Geplaatst: 02 Aug 2012 04:44 pm
Alostum schreef:Aardappelen zocht koken en afgieten. Door eene teems doordoen - melk bijvoegen – peper & zout – geel van eiers bijdoen – goed dooreen werken dat ze niet te plat zijn – het wit van het ei in sneeuw slaan – ieder croquette daar eens in rollen en vervolgens in de chapelure.
Het vet laten koken en de croquetten inleggen – keeren en uitnemen.
Met rosbief, filet à la Godard, enz…
mvg. Alostum
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
-
- Berichten: 996
- Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46
Re: Recepten uit grootmoeders keuken
voor deze warme dagen: beschuitenpap
in een kom of diep bord,
de melk suikeren naar believen met kristalsuiker en er de grof gebroken beschuiten inleggen een paar uurtjes in de frigo en klaar en zo simpel; lekker uitlepelen... verrassend verfrissend.
in een kom of diep bord,
de melk suikeren naar believen met kristalsuiker en er de grof gebroken beschuiten inleggen een paar uurtjes in de frigo en klaar en zo simpel; lekker uitlepelen... verrassend verfrissend.
-
- Berichten: 996
- Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46
Re: Recepten uit grootmoeders keuken
variatie op boven vernoemde beschuitenpap; het suiker vervangen door zout, houdt het vocht langer vast en vult de zoutreserve aan. Dit recept komt van de grootvader van mijn vrouw die vroeger in Wallonië in de mijnen en hoogovens gewerkt heeft. Denk ook aan de Hollandse zoutdropjes gebruikt door de kolonisten.
Pataten taart
Pataten taart
500gr pataten doorgestoken
300gr suiker
1 pakje vanillesuiker
1 koffielepel gist in poeder
2 soeplepels bloem
2 soeplepels semoule
2 soeplepels maizena of imperial pudding power
1 eierdooier
het wit in sneeuw geklopt
½ tas warme melk
de pataten warm door doen, voer er bij het suiker en dan de bloem, semoule, maizena, een weinig zout, gist in poeder, den eierdooier en de warme melk. Alles goed roeren en dan het in sneeuw geklopt wit, nogmaals goed roeren.
Een taartenplatine insmeeren en er de mélange opgieten.
½ uur in den oven op gematigd vuur, nadien op een schotel leggen en naar beliefte bestrijken met confituur.
500gr pataten doorgestoken
300gr suiker
1 pakje vanillesuiker
1 koffielepel gist in poeder
2 soeplepels bloem
2 soeplepels semoule
2 soeplepels maizena of imperial pudding power
1 eierdooier
het wit in sneeuw geklopt
½ tas warme melk
de pataten warm door doen, voer er bij het suiker en dan de bloem, semoule, maizena, een weinig zout, gist in poeder, den eierdooier en de warme melk. Alles goed roeren en dan het in sneeuw geklopt wit, nogmaals goed roeren.
Een taartenplatine insmeeren en er de mélange opgieten.
½ uur in den oven op gematigd vuur, nadien op een schotel leggen en naar beliefte bestrijken met confituur.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
Stoofcarbonnade
Stoofcarbonnade
Voor 1 k° vleesch – 6 ajuinen – vet of boter – 1 lepel mostaard – brood –azijn 2 lepels – laurier – peper – zout – thymoes
3 ajuinen in stukjes snijden met boter of vet in eene pan laten bruinen. Vleesch met 1 stuk seffens in eene pan leggen en ook laten bruineeren. 1 snee brood met 1 lepel mostaard erop en de korsten afgesneden onder in de kookpan leggen. De 3 overblijvende ajuinen ook in stukjes snijden er bijvoegen met zout – peper – laurier en thymoes.
2 uren laten zacht koken en met een vochtige doek goed afstoppen. Op tijd zien of er nog genoegzaam vocht op is en er 1 of 2 lepels azijn aan toevoegen.
Als het niet voldoende gebonden is er wat bloem in koud water geroerd bijvoegen.
Men kan ook stukjes nier bijdoen en om de portie te vergrooten er ook nog gekapt bijdoen.
Voor 1 k° vleesch – 6 ajuinen – vet of boter – 1 lepel mostaard – brood –azijn 2 lepels – laurier – peper – zout – thymoes
3 ajuinen in stukjes snijden met boter of vet in eene pan laten bruinen. Vleesch met 1 stuk seffens in eene pan leggen en ook laten bruineeren. 1 snee brood met 1 lepel mostaard erop en de korsten afgesneden onder in de kookpan leggen. De 3 overblijvende ajuinen ook in stukjes snijden er bijvoegen met zout – peper – laurier en thymoes.
2 uren laten zacht koken en met een vochtige doek goed afstoppen. Op tijd zien of er nog genoegzaam vocht op is en er 1 of 2 lepels azijn aan toevoegen.
Als het niet voldoende gebonden is er wat bloem in koud water geroerd bijvoegen.
Men kan ook stukjes nier bijdoen en om de portie te vergrooten er ook nog gekapt bijdoen.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
-
- Berichten: 996
- Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46
Re: Recepten uit grootmoeders keuken
stoofcarbonade: en wat met het bier? zelf uitdrinken? Indien toch voor de carbonade, het bier opwarmen op de pan waar je het vlees op gebruind hebt, maakt het aanbaksel los en zal nadien je vlees ook niet schrikken: koud bier of wijn of water op stovend vlees doet de vezels krimpen een garantie voor hard vlees.
Biersoep
willykiekens schreef:stoofcarbonade: en wat met het bier? zelf uitdrinken? Indien toch voor de carbonade, het bier opwarmen op de pan waar je het vlees op gebruind hebt, maakt het aanbaksel los en zal nadien je vlees ook niet schrikken: koud bier of wijn of water op stovend vlees doet de vezels krimpen een garantie voor hard vlees.
Willy, we hebben er biersoep van gemaakt ... santé
Biersoep
½ liter bier, 1 ei, 50 gr bruine suiker, 4 beschuiten.
Het bier verwarmen. Het ei goed kloppen en langzaam met een weinig warm bier vermengen en in de kasrol gieten. Suiker aan toevoegen. De beschuiten in de soepkom leggen.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
Terug naar “Het alledaagse leven - het volksleven”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten