Pagina 3 van 3

Kaasmakerij

Geplaatst: 17 dec 2023, 16:55
door Alostum
17. Kaasmakerij
Lokaal Nazarethstraat.
Bestuurder H. Miserez.

1. Doel: In de schaarste aan vleesch en plaksel voorzien door aan de bevolking een krachtig voedsel (kaas) ter hand te stellen.

2. Middel tot uitvoering: Uit afgeroomde melk magere "Gouda", "Pont l'Evêque" en "Plattekaas" vervaardigen.

3. Verkoop: Aan de gemeentewinkels en den plaatselijken handel.

4. Prijs: 1 fr., 2 fr., 4 fr. en 4,50 fr. den kgr. volgens de soort van het produkt en den inkoopprijs der grondstoffen.

5. Uitslagen: de gemiddelde hoeveelheid kaas per dag vervaardigd bedraagt 32 kgr., hetzij 9600 kgr. in 1916.


Bron: Enkele Aalstersche Vrije Inrichtingen

Confituurfabricatie, enz.

Geplaatst: 18 dec 2023, 17:09
door Alostum
18. Confituurfabricatie, enz.
Lokaal Nazarethstraat.
Bestuurder H. Miserez.

N.B. - Gezien het gebrek aan suiker en de duurte der gaskolen bleef onze werking hier zeer beperkt en strekte zich enkel uit tot het onderricht en de behoeften der huishoudscholen.

1. Hoeveelheid verwerkt fruit kgr. 3500
  • a) in confituur kgr. 1000
    b) in gedroogd fruit 1000
    c) in cider 1000
    d) in azijn 500


2. Aantal demonstraties: 6


Bron: Enkele Aalstersche Vrije Inrichtingen

Re: Aalsterse 'Vrije Inrichtingen' - Kaasmakerij

Geplaatst: 19 dec 2023, 17:44
door janlouies
Brochure zesdaagse cursus Kaasmaken. De leergangen worden gegeven door een mejuffrouw Florentine Van den Berghe. Voorwoord van Hector Miserez. De brochure bevat ook een uitgebreidere inhoud van de cursus. Gedrukt bij Petrus Van Schuylenbergh, Aalst. Hierbij de voorpagina, het voorwoord en de korte inhoud ...
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding