De Grote Oorlog van Karel van Rossem, boerenzoon uit de Falu

Moderators: Alostum, janlouies, david

stephane
Berichten: 1627
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

De Grote Oorlog van Karel van Rossem, boerenzoon uit de Falu

Berichtdoor stephane » 21 Sep 2015, 13:32

Donderdag 1 oktober om 20 uur in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst.


Laurens van der Schueren vertelt het levens- en oorlogsverhaal van de oom van zijn echtgenote, een boeiende geschiedenis, die hij samenstelde aan de hand van de dagboekjes van Karel, circa 300 briefkaarten en brieven en allerlei getuigenissen. Hij vertelt hoe het er in Meldert aan toe ging net voor de Grote Oorlog... en hoe Karel van huis-uit Daensist was en Vlaamsgezind.

Uniek tijdsbeeld
Karels belevenissen als artillerist in het fort van Breendonk dat door de Duitse kanonnen grotendeels werd verwoest en zich moest overgeven. Zijn deportatie naar Duitsland in een beestentrein en de verschrikkingen die hij meemaakte in de kampen van de krijgsgevangenen waar dagelijks mensen omkwamen. Zijn tewerkstelling op een grote hoeve in Nedersaksen en zijn bewogen terugkeer (per zeeboot vanuit Hamburg) naar zijn thuisland half januari 1919. Hij schetst tijdens de voordracht het verloop van de krijgsverrichtingen en de dramatische gebeurtenissen te Meldert en omgeving; een authentiek en uniek tijdsbeeld van het toen nog zo landelijke dorp Meldert dat Karel zo innig liefhad en hem door de Duitsers werd ontstolen.

Prijs van 'A'
Laurens van der Schueren is Oost-Vlaming van geboorte (Denderwindeke 25.12.1928) en woonde van 1936 tot 1949 te Aalst. In het najaar van 1949 verhuisde hij met zijn ouders naar Hekelgem waar hij zich later ook definitief vestigde en zijn sporen verdiende op socio-cultureel vlak gedurende meer dan een halve eeuw. Hiervoor werd hij door de gemeente Affligem gelauwerd met de prijs van ‘A’. Hij is de auteur van de ‘Stergids voor Affligem’, ‘Affligem in de wandeling’ en talrijke toeristische, folkloristische en heemkundige brochures.

Boek ’Gevangen in het land der zwarte musssen’
Beroepshalve was hij afdelingschef bij de watervoorzieningsmaatschappij T.M.V.W.
Vorig jaar hield hij te Erembodegem op uitnodiging van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF-Aalst) een zeer succesrijke voordracht over Karel van Rossem ter gelegenheid van de publicatie van zijn boek ’Gevangen in het land der zwarte musssen’ alias het levens- en oorlogsverhaal van Karel van Rossem. Voornoemd boek beslaat ongeveer 200 bladzijden, is rijkelijk geïllustreerd en werd erg gewaardeerd. Het werd door de auteur uitgegeven in eigen beheer. Prijs 18 EUR - bij verzending 22 EUR. Er zijn nog slechts enkele exemplaren beschikbaar.

bron stad Aalst
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

Terug naar “Leuke en interessante links”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Advertentie