Project Vele Handen

Nieuws en weetjes uit de Erfgoedcel, het Stadsmuseum, het Stadsarchief en het D.A.D.D. vzw.

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12007
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Project Vele Handen

Berichtdoor Alostum » 22 Mei 2015, 12:57

Eerste Belgische project op VeleHanden afgewerkt na 7 weken!

Eind maart 2015 startte het Stadsarchief Aalst met het project om militieregisters online doorzoekbaar te maken. Daarmee had het Stadsarchief Aalst de primeur om als eerste Belgische instelling deel te nemen aan VeleHanden.


Met dank aan de vele vrijwilligers!


In dit project werd de hulp ingeschakeld van VeleHanden, een vrijwilligersplatform op basis van crowdsourcing. Meer dan 100 vrijwilligers slaagden erin op zeven weken tijd 3.858 scans te beschrijven wat resulteerde in een online te doorzoeken databank van meer dan 17.000 namen.

Bron

De alfabetisch opgestelde militieregisters bevatten inschrijvingen van de kandidaat-dienstplichtigen uit Aalst en Meldert uit de periode 1845-1918. Van elke dienstplichtige zijn allerlei gegevens opgenomen zoals naam en voornaam, geboortedatum en geboorteplaats, woonplaats, beroep, de namen en beroepen van de ouders, het opleidingsniveau of de graad van geletterdheid, gegevens over het uitstel en eventueel definitieve vrijstelling van militaire dienst of gegevens over de militaire carrière. Voor genealogen of geïnteresseerden in familiegeschiedenis bevatten deze registers dus een schat aan informatie. De registers kunnen ook aangewend worden voor een ruimer historisch onderzoek bijvoorbeeld naar de algemene fysieke toestand, naar het voorkomen van fysieke handicaps, naar de alfabetiseringsgraad, de levensstandaard, de beroepsstructuur, alsook om de geografische en professionele mobiliteit bij de dienstplichtigen te bestuderen.


Waar te raadplegen ?

Voor het raadplegen van deze gegevens surft je naar http://www.madeinaalst.be waar je onder het tabblad “genealogie” voortaan naast de gegevens van de burgerlijke stand dus ook de militieregisters van Aalst en Meldert van 1845 tot 1918 online kan raadplegen.


Michel Igual-Pacheco

archivaris
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Echo's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Advertentie