Herdenken in Denderland

Hier kan je ons deelgenoot maken van wat er zo allemaal in je boekenkast staat, een recensie geven, pas verschenen werken voorstellen, enz...

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12261
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Herdenken in Denderland

Berichtdoor Alostum » 22 Okt 2018, 17:42

Afbeelding

In 2018 zal het 100 jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2014 werd de ‘Groote Oorlog’ herdacht met plechtigheden, tentoonstellingen, vele publicaties, theaterstukken, films … Ook in 2018 zal er veel aandacht geschonken worden aan het einde van die vreselijk oorlog.

Maar hoe herdenken wij de Eerste Wereldoorlog 100 jaar na datum? De ooggetuigen zijn immers verdwenen. De verhalen die overblijven worden doorgegeven aan een volgende generatie. Langzaamaan wordt ook de Eerste Wereldoorlog een oorlog die we vooral kennen uit de les op school en de boeken & films die hierover verschenen zijn. Maar betekent dit ook dat de betekenis van de ‘Groote Oorlog’ verschuift?

Erfgoedcel Denderland onderzoekt hoe er vandaag herdacht wordt. Welke monumenten, naamplaten, beelden… zijn er in onze regio? Welke plechtigheden vinden er nog plaats om de Eerste Wereldoorlog te herdenken? Welke verenigingen maken werk van deze herdenkingsplechtigheden? Waarom doen zij dat? Wat betekent de ‘Groote Oorlog’ voor leden van een oud-strijdersvereniging? Voor een geschiedenisleerkracht of voor zijn leerlingen? Voor mensen met migratieachtergrond? Voor jong en oud? Het resultaat is een brochure, ‘Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I’ die gratis te verkrijgen is.


Bron: http://erfgoedceldenderland.be/
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Uit de boekenkast”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie