sluiting der herbergen in 1886

Moderators: Alostum, janlouies, david

david
Berichten: 158
Lid geworden op: 17 Mei 2014, 18:40
Locatie: aalst

sluiting der herbergen in 1886

Berichtdoor david » 20 Feb 2018, 17:52

Een verslag van een proces verbaal (nr.497) uit 1886, opstand in de Sint-Jobstraat:

Op maandagochtend 17 mei was agent Jean-Baptiste Luypaert (1) samen met de nachtwakers Joseph Matthieu en Albert De Vijlder op ronde met de ondankbare taak:het sluiten der herbergen.
Om 1h49 kwamen ze binnen in herberg In de Graaf van Aalst uitgebaat door Arnoldus Huylebroeck (2) waar zich verschillende mensen bevonden, die door hen verzocht werden de herberg te verlaten.
Onder deze personen waren er vier die wel buitengingen maar weigerden de straat te verlaten.
– Carolus Boone 22 jaar “polisseur” bij Parewijck woonachtig Sint-Jobstraat nr.35
– Dominicus Van Hedegem 20 jaar “mecaniekwerker” 20 jaar uit de Sint-Jobstraat.
– Fredericus Wauters 24 jaar fabriekswerker bij Cumont
– Judocus Schelck 23 jaar huisschildersgast eveneens uit de Sint-Jobstraat.
Als agent Luypaert het viertal aanmaande zich van elkaar te scheiden, antwoordde Wauters: ”Wij gaan hier voor niemand weg” waarover agent Luypaert enige opmerkingen maakte en dreigde Wauters voor te leiden. Toen Boone hetzelfde antwoordde zijn Wauters en Schelck alsnog voortgestapt.
Toen zijn Van Hedegem en Boone herberg Het kasteel van Sint-Job uitgebaat door Vandermeersche (3) binnengegaan, gevolgd door agent Luypaert en de nachtwakers met de bedoeling ook deze herberg te sluiten. Toen agent Luypaert Boone gebood mee te gaan naar de permanentie wegens zijn ongehoorzaamheid, riep hij naar de agent: “Ik kan u breken” en onmiddellijk daarna greep Boone de agent bij de keel en trok hem mee over een bank en brak een glazen deur.
Agent Luypaert ontving nog een slag op het voorhoofd “waarvan het bloed hem uit den neus liep en hij een gezwel aan het voorhoofd bekwam”.
Bij later verhoor bekent Boone ook gezegd te hebben tegen agent Luypaert “gij zult Wauters niet mede leiden waarop den agent zijnen sabel uit de scheede trok en hem dreigde te kappen daarna hebben wij ons in de herberg van Vandermeerssche begeven”.


(1) Jean Baptiste Luypaert geboren te Nieuwerkerken 1853 woonde op St-Job (1888-289)
(2) Volgens Herbergen en verenigingen van Jos Ghysens in de Sint-Jobstraat (deel 2?) Nr. 33 Huylebroeck Honoré (?)
(3) Volgens Herbergen en verenigingen van Jos Ghysens Van Der Meerssche Prosper, Het kasteel van Sint-Job in de Sint-Jobstraat (deel 3?) Nr.1

willykiekens
Berichten: 928
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: sluiting der herbergen in 1886

Berichtdoor willykiekens » 21 Feb 2018, 09:51

ik weet niet meer tot welk jaar juist (midden '50?) moesten de herbergen sluiten om 1.00 's nachts; daarvoor waren er verschillende groepen, bestaande uit twee agenten, op de baan om de herbergen te sluiten. Soms waren er ook blitzcontroles door ondercommissaris Cottyn, die dan met een politiewagen de controles deed. De agenten kwamen dan een herberg binnen en riepen: "heren het is tijd! en Cottyn is op controle !" opdat zo'n ogenblik werd er dadelijk gevolg gegeven aan hun eis de herberg te verlaten. In andere gevallen gebeurde het vaak dat de agenten eens getrakteerd werden door de nog aanwezige klanten; zodat de herbergier op een bepaalde moment zelf moest zeggen dat het tijd was. De nachtuilen onder de uitgaanders en in bezit van een auto stapten dan in hun wagen en reden Aalst (9300) uit naar een omliggende gemeente waar die nachtcontroles niet bestonden. Een favoriet dorp was dan richting Hekelgem met zijn gekende herbergen langs de steenweg.

janlouies
Berichten: 845
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: sluiting der herbergen in 1886

Berichtdoor janlouies » 21 Feb 2018, 20:18

Het sluitingsuur werd afgeschaft onder burgemeester De Bisschop als ik me niet vergis ...


Terug naar “Herbergen, cafés, danszalen, enz...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Advertentie