Ontstaan Aalst

Moderators: Alostum, janlouies, david

walter
Berichten: 107
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:55

Ontstaan Aalst

Berichtdoor walter » 18 Feb 2021, 00:15

Gegevens in verband met de ontstaansgeschiedenis van Aalst

- We situeren het ontstaansgebied van de latere stad Aalst in een gebied omsloten door de Dender, de huidige Molenstraat, de Lange Zoutstraat , het verdwenen Kromme Elleboogstraatje, de Klapstraat en de Volderstraat. Een hoger gelegen leemrug waar bovenop de huidige Pontstraat zich bevindt moet aantrekkelijk geweest zijn voor landbouwers op zoek naar veilige, kwalitatieve gronden om aan landbouw te doen.
- Losse vondsten van fragmentair bewaarde stenen werktuigen uit het neolithicum en aardewerk uit de metaaltijden wijzen op bewoning en ontginning van gronden in die periodes.
- Dit geldt ook voor de Romeinse periode waar een graf uit die periode op de oever van de Dender nabij de Oude Vismarkt ook op nabijgelegen bewoning wijst.
- Uit de Merovingische periode, meer bepaald 5de en eerste helft 6de eeuw zijn resten van gebouwen in houtbouw aangetroffen op de site Sint-Jozefscollege. Schervenmateriaal en een gouden munt uit dezelfde periode werden aan de rand van de Dender op de oude Vismarkt opgegraven. We hebben hier dan te maken met een grotere landbouwuitbating die in de volgende Karolingische periode zal opduiken in de geschreven 9de eeuwse bronnen als “Villa Alost”.
Deze uitbating bestaat traditioneel uit een centraal gelegen exploitatiehoeve met bijhorende gronden en daarnaast gronden die door onafhankelijke boeren werden bewerkt.
Sinds de jaren tachtig nam men aan dat de kern van deze uitbating, het zogenaamde Zelhof te situeren was op een terrein (Oud Hospitaal) gevormd door de oude Dender , de huidige Onderwijsstraat en de Oude Vismarkt. Van daaruit zou de stad geleidelijk vorm gekregen hebben.
Opgravingen leerden echter dat een groot deel van dit areaal tot de 12de eeeuw in het overstromingsgebied van de Dender lag en pas dan opgehoogd werd.
Een Zelhof zal men dus elders moeten zoeken.
De huidige stand van het onderzoek bewijst alvast dat de vroege ontwikkelingsfase van nederzetting naar stad zich over een groter areaal heeft afgespeeld. De beginfase van die ontwikkeling zal eerder rond de voorloper van de huidige Sint-Martinuskerk en langs de huidige Pontstraat te situeren zijn.

walter
Berichten: 107
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:55

Re: Ontstaan Aalst

Berichtdoor walter » 23 Mar 2021, 18:00

Nieuwe gegevens uit recente opgravingen.

In de jaarlijkse kroniek “Archaeologia Mediaevalis” staat een verslag over de resultaten van het archeologisch onderzoek in 2018 op het terrein van de lagere school Dames Van Maria aan het Sint-Maartensplein. Men vond er vijf graven uit de late 10de /1ste helft 11de eeuw. Van een kerk waar deze begravingen zouden bijhoren is tot nog toe geen materieel spoor of geschreven vermelding gekend.
Toch is het aanvaardbaar dat deze graven horen bij een 10de eeuwse kerk waarvan de resten zich onder de huidige Sint-Martinuskerk kunnen bevinden.
Enkele kuiltjes met beperkt schervenmateriaal kunnen op de burgerlijke nederzetting wijzen die zich daar in die periode bevond. bevond.


Terug naar “Archeologie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie