Canadezen in Aalst

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11893
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Canadezen in Aalst

Berichtdoor Alostum » 09 Okt 2019, 20:04

Uit "De Canadezen en de bevrijding van België 1944-1945" van Jacques R. Pauwels lezen we:

"In Brussel, Antwerpen, Gent, Aalst,Turnhout en elders onderhield het Canadese leger een hele reeks hoofdkwartieren, kantoren, hospitalen, tehuizen, restaurants, ontspanningsinfrastructuur, werk- en opslagplaatsen, drukkerijen, wasserijen, garages en allerlei ander diensten, waarvan het personeel zich hier na verloop van tijd bijzonder goed thuisvoelde. Men telde ook honderden vrouwen, zusters van het Canadese Rode Kruis bijvoorbeeld, en leden van de CWAC (Canadian Women's Army Corps), voornamelijk secretaressen."

en

"... zodat ze (Canadezen) voor hun ontspanning en verlofperiodes op het nabijgelegen België aangewezen bleven. Onze grote steden - en zelfs een aantal kleinere, zoals Aalst en Turnhout - dienden zo tot laat in de lente van 1945 als trekpleister voor Canadese soldaten met tweedaagse verlofvergunningen ( de zogenaamde Forty-eighters, 'achtenveertigers), als oases waar de vermoeide krijgers uit de modderwoestijn van het Rijnfront hun dorst kwamen lessen en vergetelheid zoeken"

Wie weet meer over deze Canadezen of bijgenaamd "de Canucks" in Aalst?
We zijn verantwoordelijk voor de geschiedenis, zoals gekken verantwoordelijk zijn voor de oprichting van gestichten (Léon Werth)

willykiekens
Berichten: 830
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: Canadezen in Aalst

Berichtdoor willykiekens » 12 Okt 2019, 18:49

volgens mijn oom waren er bijna dagelijks vechtpartijen tussen de Canadezen en de Engelsen, vooral in dansgelegenheden, in de danszaal waar later de cinema Alfa kwam in de L. Zoutstraat was het niets abnormaal om iemand over de balustrade van het eerste verdiep te zien duiken. Ook hebben vele aalsterse jonge dames, die al een ganse oorlog zonder lief zaten verpozing gevonden bij British engineers, tot het uitkwam(meestal te laat) dat het geen ingenieurs maar werktuigkundigen waren, dit ondervonden ze meestal in Engeland zelf toen ze zagen dat hun "engineer" niet in een mooie woning maar in een arbeiderswoning leefde; sommige zijn dan met hun kind naar Aalst teruggekeerd. Ik heb zo een vrouw gekend, het huis van haar "husband" was gemaakt in een boot die onderste boven op de grond lag.


Terug naar “Tweede Wereldoorlog”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie