Bommen op Aalst

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Bommen op Aalst

Berichtdoor Alostum » 20 Jun 2019, 18:41

Uit "Bommen op België 1940-1945" uitgegeven door het Commissariaat Generaal voor de Passieve Luchtbescherming in 1948

Arrondissement Aalst

Enkele vooraanstaanden uit het arrondissement trachtten van 1936 af een afdeling van de Bond voor Luchtbescherming op te richten.
Moeilijkheden ontstonden echter en zouden niet uit de weg geruimd worden tot 1938: men vreesde te AALST dubbel gebruik daar men er over een puik getrainde en uitgeruste Brandweer beschikte.
Op het einde van October 1938 waren de moeilijkheden opgeheven; de Bond telde 250 leden.
Men schoot onmiddellijk aan het werk: voordrachten, lessen, oefeningen, tentoonstellingen, een algemeen plan werd opgesteld en uitgevoerd.
Voor de uitvoering van dit algemeen plan deed men, buiten de diensten van de Passieve Luchtbescherming, beroep op de stedelijke Brandweer, het Rode-Kruis, het Vlaams-Kruis, de Scouts en op alle openbare diensten zoals water-, gas- en electriciteitsmaatschappijen, wegenisdiensten, enz.
Toen de oorlog uitbrak had men reeds 3 grote gezamenlijk oefeningen achter de rug die een volledig goede uitslag mochten boeken en lieten onderstellen dat de instelling aan haar doel beantwoordde.
Reeds in de ochtend van 10 Mei 1940 werd AALST herhaalde malen door vijandelijke vliegtuigen aangevallen die dood en vernieling zaaiden langs de Denderboorden.
Na de begrijpelijke onzekerheid van de eerste ogenblikken hervatten de diensten zich en traden met de meeste doelmatigheid op.
Op 14 en18 Mei werden de stad en omgeving opnieuw met brandbommen bestookt: 40 branden ontstonden maar werden door de Brandweer gedoofd.
Op de middag van 18 Mei bliezen de Verbondenen de bruggen over de Dender op en staken zij de gebouwen en fabrieken, die bij de rivier gelegen waren, in brand.
Terzelfde tijd en dat tot 's anderendaags 's avonds volgden kleine bombardementen over dag en bij nacht elkander op; een geweldig artilleriegevecht, dat meer dan 40 uren duurde woedde; alle diensten deden hun plicht spijts de hevigheid van de slag: ook dit maal dienen de Brandweerlieden in de eerste plaats vermeld te worden.
Op 19Mei werd de stad door de Duitsers bezet; de Passieve Luchtbescherming telde nog 15 man in dienst; de andere waren onder de wapens geroepen of door de regering naar hun haardsteden teruggestuurd.
De schade die deze eerste dagen veroorzaakt werd zag er ongeveer als volgt uit:
Vernield: 118 huizen, 12 fabrieken, 1 openbaar gebouw
Erg geteisterd: 270 huizen, 14 fabrieken, 1 openbaar gebouw
Licht gehavend: 1.250 huizen, 21 fabrieken, 7 openbare gebouwen
Het beeld van de verwoestingen die te AALST werden aangericht werd volledigd door de vernielde bruggen, waaronder de spoorwegbrug, de schade aan de electrische centrale, aan de waterinrichtingen en aan de telefooncentrale.
Het aantal slachtoffers was betrekkelijk hoog. Toch kon men nooit met zekerheid het juiste aantal vastleggen wegens de ontruiming van een gedeelte der bestuurlijke diensten die met dit werk gelast waren.
In Juni 1940 werd op bevel van de bezettende overheid de Passieve Luchtbescherming heringericht; 120 bestendige agenten werden aangeworven en uitgerust.
In Maart 1941 werden de vroegere oversten en agenten, die het vertrouwen van de bezetter niet genoten, opzij geschoven en vervangen door aanhangers van de nieuwe orde.
De laatste overste ging met de vijand op de vlucht in September 1944 ! De Passieve Luchtbescherming van het arrondissement AALST maakte moeilijke dagen door; de nachtmerrie eindigede slechts met de bevrijding.
Gelukkig moest tot in 1944 slechts weinig opgetreden worden: 1 licht bombardement te NINOVE in 1941; 2 zwaardere bombardementen te NINOVE in 1942 en 1943; bombardementen bij vergissing op AALST, HERDERSEM, NIEUWERKERKEN en GEERAARDSBERGEN.
.../...
Zoals wij hoger gezegd hebben verkeerde de Passieve Luchtbescherming van AALST, bij de bevrijding, in een beklagenswaardige toestand. Geen oversten, geen bestendige postenmeer, geen vrijwilligers meer aangezien het merendeel der manschappen aangehouden of op de vlucht was, geen vervoer daar de vijand op zijn terugtocht alles had meegenomen dat wielen had.
Gelukkig namen de oud gedienden van 1940 onmiddellijk de taak over; met de hulp van de nieuwe Commissaris-Generaal richtten zij vlug de afdelingen van het arrondissement weder op.
Bestendig posten werden voorzien te AALST, GEERAARDSBERGEN, NINOVE en ZOTTEGEM.
Een nieuwe vrijwilligers-organisatie bewees grote diensten tijdens de slag met V1 en V2-bommen.


Veel informatie, maar daarmee is mijn vraag viewtopic.php?f=89&t=3336 nog niet beantwoord.

Dokter August Torrekens verklaarde in 1949 dat er wel een bombardement op Aalst was geweest in 1941, was dit één van die bombardementen "bij vergissing" ? Wie weet meer ?
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Terug naar “Tweede Wereldoorlog”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

Advertentie