Emiel Wauters, Duitse spion?

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12034
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Emiel Wauters, Duitse spion?

Berichtdoor Alostum » 09 Okt 2019, 22:10

Emiel Wauters (° Aalst 08-03-1891, zoon van Frederik Wauters en Charlotte Wellekens) diende op 30 december 1920 volgende aanklacht in met verzoek tot rechterlijke vervolging:

"Heden, 30 december 1920, om 10 uur ren 30 minuten ’s morgens, bevond ik mij in deze stad, aan de hoek der Keizerlijke Plaats en de Nieuwstraat. Juist op dat oogenblik kwam aldaar de genaamde Emilia Clinckaert, van Hofstade. Van zoohaast dit vrouwpersoon mij in het zicht kreeg, ging zij als een razende te werk en begon mij te verwijten voor "Duitsche spioen, eiërdief, smeerlap, dief" en allerhande soorten van schandalige beleedigingen. Terwijl Emelie Clinckaert bezig was, met mij te beleedigen, kwam ter plaatse de politieagent Van Renterghem Frans. Deze kwam tusschen en verzocht ons beide naar het politiebureel te vergezellen. Aldaar, in elkanders tegenwoordigheid geplaatst, herhaalde Emelie Clinckaert dezelfde beleedigingen, en verklaarde niets te zullen intrekken. Zij voegde er zelfs bij, dat ik gekleed in uniform van Duitsche soldaat, tijdens de bezetting ben gezien geweest was. Daar ik bijna dagelijks het slachtoffer ben van gelijkaardige aanvallen, begeer ik vurig, dat ditmaal proces-verbaal zou opgesteld worden, ten einde in ’t vervolg daarvan gespaard te blijven"

Agent Frans Van Renterghem verklaarde over deze zaak:
" Den 30 december 1920 rond hald elf, ’s morgens bevond ik mij aan het Postbureel dezer stad. Aldaar kwam Emiel Wauters mij vragen hem te willen vergezellen tot op den hoek der Nieuwstraat, zeggende dat er ginder eene dame was, die hem stond uit te maken. Ik ben met hem meegegaan, en ongeveer rechtover het huis van den heer schepen Moyersoen, kwam die dame in kwestie (Clinckaert Emelie) ons te gemoet. Nauwelijks had zij Wauters Emiel gezien, of zij begon hem te beleedigen. Zij verweet hem "Ah, eiërdief, gij zijt daar weer? Duitsche spioen, gij hebt mijne moeder doen vastzetten voor negentig dagen."Ik heb haar bij de arm genomen en gezegd:"Madame, gij moet kalm zijn!" Wauters Emiel vroeg dat hij wilde dat die vrouw vervolgd wierd. We zijn dan te samen naar het politiebureel gekomen."

Clinckaert Emelie, echtgenote van Jaak Van der Haegen, vleeshouwster, wonende te Hofstade verklaarde:
"Het is Emiel Wauters, die tijdens den oorlog, mijn moeder aan de Duitschers verklikte, haar deed aanhouden en in het gevang werpen. Ik heb daarvan eene klacht ingediend, doch tot mijn groot spijt, is Emiel Wauters voor dit feit niet vervolgd geweest. Mijne moeder is tengevolge van het lijden, onlangs overleden. Ziedaar waarom ik en mijne familie Wauters Emiel een eenige haat toedragen. Daar zoo even (30 december) ontmoete ik Wauters in deze stad, en mijne gramschap niet kunnen bedwingen, heb ik hem voor Duitsche spioen, smeerlap en eiërdief verweten. Ik herhaal, in uw tegenwoordigheid, dat Wauters Emiel, tijdens den oorlog, in Duitsch uniform, spioen speelde, mijne moeder verklikte en in ’t gevang deed werpen. Ik heb geene getuigen ten ontlaste te doen onderhooren."

Bron: S.A.A. P.V.'s 1920
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Eerste Wereldoorlog”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie