Aalstenaars in een Russisch toneelstuk 1915

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12035
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Aalstenaars in een Russisch toneelstuk 1915

Berichtdoor Alostum » 17 Apr 2017, 10:00

Las zojuist in "Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht" van Wim Coudenys het volgende:

De Petrogradse student en toekomstige communist Pjotr Sjevtsov liet zich meedrijven op de stroom van Belgisch patriottisme en waagde zich in 1915 aan een toneelstuk "De Belgen", waarin hij koning Albert, Maeterlinck, de student Maurice Belgique, abstracte Duitse en Belgische soldaten, alsook de inwoners van Aalst en Brussel liet opdraven. Het stuk werd een flop!

De hoofdredacteur van het linkse blad "Roesskoje Bogatstvo" (Russische Rijkdom) wond er geen doekjes om en schreef op 05/11/1915 aan Sjevtsov: "Uw drama is een slap stuk. De setting is compleet ongeloofwaardig; de Duitsers duiken zo plotseling op aan de grens, alsof ze uit de lucht zijn komen vallen. Het stuk bevat geen levende zielen, d.w.z. mensen met eigen karaktertrekken. Aan de ene kant staan alleen maar brullende wilde dieren die brand stichten, roven en verkrachten; aan de andere kant staan de onschuldige Belgen, die in verheven taal spreken. Precies poppentheater, waarin engelen met demonen slag leveren. Met andere woorden: je personages missen karakter en lijken op de patriottische artikelen waarvan de kranten vol staan".

Bron: COUDENYS, WIM, Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht, Kolonel Andrej Prezjbjano, een rus aan het IJzerfront, Kalmthout, 2017, p.93
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Eerste Wereldoorlog”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie