Koer Lievens - Scherrestraat (A.Goffaertstraat)

Moderators: Alostum, janlouies, david

janlouies
Berichten: 749
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Koer Lievens - Scherrestraat (A.Goffaertstraat)

Berichtdoor janlouies » 12 Apr 2018, 15:30

Op de hoek van de schaars bebouwde Scherrestraat (nu A. Goffaertstraat) en het Osbroekwegeltje (nu Osbroekstraat) stonden midden van de Ajuinkouter 13 huisjes rond een binnenkoer. In 1860 waren het er nog maar vijf en ze behoorden toen aan Ludovicus Lievens, vandaar de naam in die tijd: de Koer Lievens. In 1893 was er een reeks bijgebouwd achter de eerste huisjes, langs het Osbroekwegje verbonden metnog kleinere, lagere huisjes, zodat een u-vormige koer ontstaan was. Deze was eigendom van weduwe Polydoor Minnaert-Van Cromphout uit de Korte Zoutstraat. Dankzij de gezondheidscommissie van de stad, die in 1892 al de ongezonde woningen inventariseerde en de eigenaars aanmaande tot sanering, hebben we nu een mooi plattegrondje van deze huisjes. De eigenares werd immers verplicht gemakshuisjes op open koertjes bij te plaatsen en diende daarvoor een bouwaanvraag in. Om ruimte voor de w.c.’s vrij te maken, offerde zij 2 huisjes op. Er kwamen 4 ‘gemakshuisjes’ op de zo vrijgekomen grond. De bewoners hadden nu 5 w.c.’s voor 11 huisjes in plaats van 2 voor 14 huisjes. Er werd immers ook een huisje met bijhorende w.c. gesloopt om de toegang tot de koer open te trekken. Bovendien kregen de stulpjes aan het Osbroekwegje een hogere zoldering en meer licht doorhet verhogen van de ramen en het aanbrengen van een bovenlicht boven de voordeuren.
Twee van die huisjes, gelegen aan de Scherrestraat, overleefden tot in 1989. De stad was eigenaar van het perceel geworden en diende bij de Provincie Oost-Vlaanderen een slopingsaanvraag in. Spijtig genoeg bevindt het blad met de foto’s van de voorgeveltjes zich niet meer in het dossier: enkel dat met de (bouwvallige) achtergevels is bewaard. Pas 17 jaar later werd het perceel met een ‘meergezinswoning’, zoals het vakjargon voor appartementsgebouwen vandaag klinkt, bebouwd.

De saneringsaanvraag uit 1893. Geel: te slopen huisjes; rood: bij te bouwen w.c.'s en wijzigingen aan ramen en deuren. Gevelopstand bovenaan (rood): het middelste huisje verdwijnt, de voorgevel wordt een muur (dichtmetselen deur- en raamopening) waarachter koertjes met w.c.'s komen.
Afbeelding

De koer op een kadasterplan uit de jaren 1970: er staan nog 3 huisjes vooraan, een blok ondiepere huisjes erachter en de verbinding metde huisjes langs de Osbroekstraat.
Afbeelding

In 1989 staan er nog slechts 2 huisjes (bron: SAA, slopingsaanvraag):
Afbeelding

Achtergevels van de twee resterende huisjes (bron: SAA):
Afbeelding

In 2003 is het terrein nog onbebouwd, het doet dienst als moestuin met tuinhuisje.
Afbeelding

stephane
Berichten: 1504
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: Koer Lievens - Scherrestraat (A.Goffaertstraat)

Berichtdoor stephane » 14 Aug 2018, 09:47

Afbeelding

bron: delcampe

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst


Terug naar “Ingangen - Impasses”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie