opgave 119 (Pierre Corneliskaai)

Elk weekend een nieuwe vraag, wie kent ?

Moderators: Alostum, stephane, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13016
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: opgave 119 (Pierre Corneliskaai)

Berichtdoor Alostum » 30 Aug 2014, 12:28

Geplaatst: 26 Jul 2012 12:54 pm
stephane schreef:Pierre Cornelis (1889 - 1945)

Pierre (Petrus) Cornelis was een Aalsters fabriekbestuurder, liberaal gemeenteraadslid en voormalig schepen van de stad Aalst. Maar het bekendst is hij als ex-voorzitter van Eendracht Aalst.

Pierre Cornelis studeerde aan de Staatsmiddelbare Jongensschool te Aalst en werd regent, werkte zich verder op en trad in juni 1914 in dienst bij de Glucoserie Hyacinthe Leclercq en werd er directeur.
Hij was liberaal gemeenteraadslid in 1932 en werd twee jaar later kortstondig schepen van onderwijs, een taak die hij buitengewoon goed behartigde en heropnam in 1939. Hij had een grote invloed op het stedelijk onderwijs. Onder zijn schepen ambt werd op 09-04-1939 de eerste steen gelegd van het huidige Koninklijk Atheneum.

Pierre was in Aalst en de regio een welbekende en graag geziene figuur. Naast zijn politieke en industriele activiteiten vond hij nog de tijd voor cultuur en sport. Hij was stichter van het Aalstersche Kunstenaarsgilde, dat met medewerking van Aalsterse nijveraars de plaatselijke kunstschilders finacieel steunde. Het wereldje van de kunstschilders was hem zeker niet onbekend, Valerius de Saedeleer was trouwens zijn schoonbroer.
Pierre was stichter en voorzitter van de Bond der Oud-Leerlingen van de Staatsmiddelbare School. Niet minder populair was hij in de sportmiddens als voorzitter gedurende vijftien jaar van de voetbalclub Eendracht.

Dramatisch einde
Zeer dramatisch waren de omstandigheden waarin hij om het leven kwam. Tijdens de laatste oorlog oefende hij het ambt uit van schepen van ravitaillering. Hij nam zijn verantwoordelijkheid op en zorgde voor de regelmatige bevoorrading van de burgers, steunde het verzet en bleef niet onverschillig voor de werkweigeraars en onderduikers. Door zijn functie kwam hij regelmatig in contact met de bezettende overheid, wat een aanleiding kon zijn voor een lastercampagne met de bevrijding: zijn goede naam en eer werden besmeurd.

Vanuit een bepaalde hoek werd hem verraad en collaboratie verweten. Het is nooit bewezen dat hij zich tot zulke praktijken heeft geleend. Toch zal hij deze leugenachtige campagne met zijn leven bekopen. In de nachtvan 15 op 16 mei 1945 werd hij in zijn woning, Dirk Martensstraat 71, lafhartig neergeschoten door leden van een communistisch gezinde vermeende weerstandsgroep. De vier daders werden in 1948 zwaar veroordeeld, één ervan kreeg de doodstraf.

Eén jaar na de dood van Cornelis werd de Boudewijnkaai omgedoopt tot Pierre Corneliskaai.

stephane
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: opgave 119 (Pierre Corneliskaai)

Berichtdoor stephane » 09 Sep 2014, 09:44

Fabriek Plastic - sfeerbeelden via onderstaande link: (facebook)

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 757&type=3

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst


Terug naar “Wie kent ?”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten

Advertentie