wat te doen tijdens de 'lockdown'

Algemene babbel, over ditjes en datjes.

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11971
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

wat te doen tijdens de 'lockdown'

Berichtdoor Alostum » 31 Mar 2020, 18:35

Wat doet een modelbouwer zoals Marc Mortier in tijden van opsluiting door covit 19 .... een stukje Aalst bouwen op schaal 1/32.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Beschrijving van de huizen nr. 19 en 20 op de Esplanade

Apotheek Breckpot bestaat uit een huis, waarvan de kern opklimt tot het einde van de 18de eeuw, dat circa 1896 ingericht werd als apotheek en daarbij van een neoclassicistische apotheekinrichting en een art nouveau winkelpui werd voorzien.

De huizen aan het Esplanadeplein nummer 19 en nummer 20, respectievelijk een herenhuis en een apotheek vormden tot kort voor het moment van bescherming (1993) één eigendom van apotheker R. Van Ongevalle. Deze had beide huizen overgenomen van de oorspronkelijke bouwheer van het herenhuis, apotheker De Valkeneer, die tevens schepen was van de stad Aalst.

Het huis met de apotheek is een diephuis met twee bouwlagen onder schilddak en klimt in kern op tot het einde van de 18de eeuw. De bepleisterde lijstgevel met rechthoekige omlijste bovenvensters met sluitsteen verwijst naar een midden 19de-eeuwse aanpassing terwijl de benedenverdieping vermoedelijk in 1896 een art-nouveaugetinte pui kreeg bij de inrichting als apotheek.

Deze opmerkelijke houten winkelpui van het drieledige type behield in het midden de oorspronkelijke hardstenen deuromlijsting met rocaillesluitsteen. Het bekronend hoofdgestel met panelen met apothekersatributen en opschrift onder glas, wordt geleed door typische art-nouveauconsoles.

De apotheekinrichting dateert vermoedelijk van circa 1896 en omvat een L-vormige toog en kamerhoge wandkasten. Deze wandkasten bestaan uit brede gesloten benedenkasten en hierop een minder breed bovenstuk met deels beglaasde schappen. Het geheel is uitgevoerd in beschilderd hout versierd met eenvoudige palmetten. Op het moment van bescherming rustte een valse plafond op de kroonlijst van de kasten. Het oorspronkelijke plafond is bepleisterd en eenvoudig geprofileerd. De apotheekruimte werd in 1997 gerestaureerd en de vormgeving van de winkelinrichting (exterieur en interieur) werd in ere hersteld. Ook de oorspronkelijke kleurstelling met heldere tinten van lichtgrijs werd hernomen.


Bron:
- Facebookpagina Marc Mortier
- https://inventaris.onroerenderfgoed.be/ ... bjecten/35
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Ditjes en datjes”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie