Erfgoedborden

Algemene babbel, over ditjes en datjes.

Moderators: Alostum, janlouies, david

stephane
Berichten: 1504
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Erfgoedborden

Berichtdoor stephane » 26 Mar 2018, 15:24

26/03/2018

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat Pieter Daens overleed. Pieter was veel meer dan alleen maar de broer van priester Adolf Daens. Precies honderd jaar later worden op het Werfplein zes erfgoedborden ingehuldigd die het levensverhaal van Pieter Daens opnieuw in de herinnering brengen.
Pieter Daens was samen met zijn broer Adolf één van de kopstukken van de zogenaamde daensisten. Deze beweging kwam op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw op voor sociale rechtvaardigheid, betere arbeidsomstandigheden en voor de verdediging van de Vlaamse belangen binnen België.
Pieter Daens uit de schaduw
“Als priester Adolf Daens optrad als het boegbeeld van de beweging, dan was Pieter de motor,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Pieter Daens werd in 1904 zelf parlementslid. Hij sprak consequent enkel Nederlands in het parlement, wat voor die tijd uitzonderlijk was. In 1912 werd hij ook verkozen tot gemeenteraadslid. Voor mij is hij als figuur minstens even interessant als zijn broer.”
Industrieel verleden
De erfgoedborden vertellen niet enkel het verhaal van Pieter Daens, maar ook van de middeleeuwse binnenhaven van Aalst en de latere industriële activiteiten op ‘het eiland Chipka’. Ook de geschiedenis van het graanmagazijn van De Wolf-Cosyns, aan de overzijde van de Dender, komt aan bod. “De zes erfgoedpanelen op De Werf vormen een tweede halte voor toeristen of geïnteresseerden in de industriële geschiedenis van onze stad,” zegt schepen Van Overmeire. “Vorig jaar werden er al erfgoedpanelen op de site Schotte geplaatst. In de toekomst kunnen daar nog locaties bijkomen.”

bron Aalst.tv/Facebook

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

Terug naar “Ditjes en datjes”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie