Monumentenzorg

Algemene babbel, over ditjes en datjes.

Moderators: Alostum, david, janlouies

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Monumentenzorg

Berichtdoor stephane » 20 Aug 2015, 12:07

De Vlaamse overheid wil de historische kern van Aalst als archeologische zone vaststellen en stelt een openbaar onderzoek in.


De Vlaams minister bevoegd voor onroerend erfgoed stelt dit jaar voor het eerst de inventaris van archeologische zones vast. Dit zijn zones waar, op basis van waarnemingen en wetenschappelijke argumenten, kan gesteld worden dat ze met hoge waarschijnlijkheid archeologische waarde hebben. Ook Aalst wordt onderzocht.

Rijke verleden
De ondergrond van elke historische stad in Vlaanderen bevat diep gelegen lagen met talloze bewoningsresten, soms metersdik. Ze vormen het geheugen van haar geschiedenis, een geheugen dat enkel ontsloten en ontrafeld kan worden door archeologisch onderzoek. Ook in Aalst zijn er unieke sporen van dit rijke verleden terug te vinden in de bodem. Verkavelingen en infrastructuurwerken zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van onze ruimte, maar zonder het te willen vernielen ze ook ons bodemarchief. Daarom stelt de Vlaamse overheid de historische kern van de stad Aalst vast als een archeologische zone.

Vergunningen
Bedoeling is om eigenaars, ontwikkelaars en lokale besturen rechtszekerheid te bieden en te verzekeren dat er bij toekomstige aanvragen van bouw- of verkavelingsvergunningen, met ingrepen in het bodemarchief van meer dan 100m², eerst een archeologisch vooronderzoek plaatsvindt. Als er archeologische sporen en resten aanwezig blijken te zijn, zullen archeologen ze documenten en inzamelen voor verder onderzoek.

Openbaar onderzoek
Het agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid, organiseert een openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris van archeologische zones. Het openbaar onderzoek opent op 17 augustus en sluit op 15 oktober 2015. Het dossier ligt ter inzage bij het agentschap Onroerend Erfgoed, Koning Albert II-laan 19, bus 5, 1210 Brussel. Het dossier kan ook geraadpleegd worden op de website van het agentschap: http://www.openbareonderzoeken.onroerenderfgoed.be. Bezwaren en opmerkingen over feitelijkheden kunnen ingediend worden bij het agentschap Onroerend Erfgoed, Koning Albert II-laan 19, bus 5, 1210 Brussel. Dat kan aangetekend of tegen ontvangstbewijs.


Voor meer info: inventaris van archeologische zones

stadsplan met afbakening van de zone: https://www.onroerenderfgoed.be/openbar ... /Aalst.pdf

bron Stad Aalst
20/08/2015

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

willykiekens
Berichten: 991
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: Monumentenzorg

Berichtdoor willykiekens » 20 Aug 2015, 12:38

er zit op het eerste zicht wel een lapsus in : de Schoolstraat noemt hier Vrijheidstraat

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: Monumentenzorg

Berichtdoor stephane » 19 Nov 2015, 14:05

STEEDS MEER OUDE FABRIEKSGEBOUWEN VERDWIJNEN ONDER SLOOPHAMER

"Red ons industrieel erfgoed"

De stad moet het industrieel erfgoed van Aalst redden. Dat vragen het Priester Daensfonds, Louis Paul Boongenootschap en de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (VVAK). Aalst werd vanaf de 19de eeuw volgebouwd met fabrieken, maar die verdwijnen nu een voor een. "Ze maken nochtans deel uit van het Aalsters DNA", klinkt het. In eerste instantie vraagt men om de schouw van Schotte en de fabrieksgebouwen op de Tragel van de sloop te redden.

RUTGER LIEVENS

Talloze fabrieksschouwen spuwden vroeger hun grijze rook uit over de grijze industriestad Aalst, maar de voorbije jaren werd er dankzij een heleboel stadsvernieuwingsprojecten een serieuze inhaalbeweging gemaakt ten opzichte van andere centrumsteden. Enkele verenigingen vrezen nu dat met die vooruitgang ook een teloorgang van een stukje erfgoed gepaard gaat. "Het industrieel verleden is een essentieel onderdeel van de geschiedenis van Aalst. Wanneer in de negentiende eeuw de industriële revolutie Europa voorgoed veranderde, stond een bescheiden provinciestad als Aalst bij de pioniers. Een goede eeuw lang zou Aalst volledig bepaald worden door de industriële activiteiten, waarbij vooral de textielnijverheid essentieel was", zegt Johan Velghe van het Priester Daensfonds. "Maar er was uiteraard meer dan louter het technisch-industriële en economische verhaal. Aalst is immers ook de stad van priester Daens en de strijd die op het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw gevoerd werd om de leef- en arbeidsomstandigheden van de fabrieksarbeiders te verbeteren. Samen maken deze twee belangrijke ontwikkelingen deel uit van het historische DNA van Aalst. Dit verhaal werd op onovertroffen wijze beschreven door Louis Paul Boon."

Stadskankers

De oude fabrieken veranderden de laatste jaren echter in stadskankers. Sommige panden zoals die van de Couverture of het gebouw aan De Werf werden ondertussen afgebroken. "Tot de jaren 1970-1980 was er nergens veel interesse voor dit erfgoed", zegt Velghe. "Oude fabrieken werden beschouwd als onbelangrijke resten uit een recent verleden. Bovendien werden ze dikwijls als stadskankers omschreven. Sindsdien heeft zich een verandering voorgedaan: dit patrimonium wordt nu juist als zeer waardevol beschouwd, als onlosmakelijk deel uitmakend van ons collectieve verleden. Waar mogelijk wordt nu volop getracht dit te behouden en te herbestemmen", zegt Velghe. "Zeer actueel zijn de fabrieksschouw van Schotte - een van de laatste in Aalst van die grootte - en het industriële erfgoed op de Tragel-site. Het is belangrijk deze te bewaren. De stad moet hier een rol in spelen. Niet alleen om te bewaren, maar om dit erfgoed te integreren in iets nieuws, dat de attractiviteit van de stad verhoogt."

Over het feit of het de moeite loont om de fabrieksschouw op Schotte te bewaren, is er al een tijdje discussie binnen de stad. Het prijskaartje is namelijk niet miniem. "We schatten het industriële erfgoed zeker naar waarde. We zijn alles aan het oplijsten. Volgende week donderdag zullen we met een statement komen", zegt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed.

bron HLN 18/11/2015

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst


Terug naar “Ditjes en datjes”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

Advertentie