Walen hebben Aalst van Duitsers gered

Algemene babbel, over ditjes en datjes.

Moderators: Alostum, david, janlouies

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Walen hebben Aalst van Duitsers gered

Berichtdoor stephane » 29 Mei 2015, 10:11

'De Faluintjes 1940-1945. Moorsel, Meldert, Herdersem en Baardegem tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Dat is de titel van het boek dat Meldertnaar Roger Broucke (68) schreef. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het begin van de WOII dook hij in de oorlogsgeschiedenis van de Faluintjes.

"De mensen in de Faluintjes hadden het tijdens de oorlog van 1940 - 1945 misschien iets beter dan de mensen in de stad", zegt Roger Broucke. "Het waren landbouwgemeenschappen die wisten hoe ze groenten moesten kweken en dus grotendeels zelfvoorzienend waren. Elke morzel grond werd gebruikt. Zo is het geweten dat er kolen werden gekweekt in de tuin van de pastorie van Baardegem. Een gazon aanleggen, daar was het niet de moment voor."


Collaborateur

Maar de velden werden geviseerd door groentedieven. De bezetter richtte daarop de Boerenwacht op om de voedselvoorraden te beschermen. In Moorsel was de baas van de Boerenwacht de oorlogsburgemeester Severien Verdoodt. Broucke vertelt in zijn boek ook over Verdoodt. "Hij was een advocaat die carrière maakte door te collaboreren", vertelt Roger. "Verdoodt was voorbestemd om ministerie van Justitie te worden in de nieuwe staat die de Duitsers wouden creëren. Na de bevrijding is hij gevlucht naar Argentinië waar hij uiteindelijk in de jaren vijftig is omgekomen door een roofmoord."




Verzetsstrijder

Het boek is doorspekt met anekdotes en bevat veel originele documenten. Zo vond de schrijver een brief van Robert Aelbrecht, een verzetsstrijder die gevangen zat in Oostakker en net voor zijn executie zijn familie contacteerde. "Hij schrijft naar zijn vader vanuit zijn cel en vraagt hem wat kleren op te sturen. Het lijkt alsof hij nog niet op de hoogte is van het feit dat hij geëxecuteerd zal worden", zegt Roger.

En wie herinnert het zich nog dat er tijdens de oorlog twee oorlogsvliegtuigen zijn neergestort in Moorsel? "Het ene vliegtuig was een bommenwerper van de Engelsen die neergehaald werd aan de Caelberg. Het vliegtuig was op de terugweg van een bombardement in Duitsland. De zeven bemanningsleden kwamen om. Aan Ravenakker werd een ander vliegtuig neergehaald. Die bemanning kon zich wel redden."

Roger stipt ook aan dat de Aalstenaars de bevrijding onder meer te danken hebben aan Waalse militairen van het Belgische leger. "Minstens twintig 'Ardeense jagers' zijn hier gestorven om de stad te bevrijden. De Walen die Aalst hebben helpen redden van de Duitsers. Het is iets dat de mensen vergeten zijn", zegt hij.

Tijdens het kermisweekend in Moorsel van vrijdag 5 tot maandag 8 juni zal er een tentoonstelling zijn over de Tweede Wereldoorlog in het ontmoetingscentrum achter de pastorij. Het boek van Roger Broucke wordt op vrijdag 5 juni om 20 uur voorgesteld in het ontmoetingscentrum.

bron Het Laatste Nieuws 29/05/2015

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: Walen hebben Aalst van Duitsers gered

Berichtdoor Alostum » 29 Mei 2015, 10:49

De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)


Terug naar “Ditjes en datjes”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

Advertentie