ComingWorldRememberMe

Moderators: Alostum, janlouies, david

stephane
Berichten: 1503
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

ComingWorldRememberMe

Berichtdoor stephane » 20 Okt 2015, 14:54

Op 11 november wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht en dat kun je op een unieke manier meemaken in het museum met 'ComingWorldRememberMe', een grootschalig herinneringsproject.

Om 15 uur weerklinkt er de last post en kun je de Aalsterse gesneuvelden eren door een ‘poppy’ (klaproos) neer te leggen op een gedenksteen.

Tussen 14 en 18 uur kan je een beeldje uit klei maken. Eén beeldje staat voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem, en alle beeldjes samen zullen de land art installatie CWRM vormen op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Je betaalt 5 EUR, waarvan de helft wordt doorgestort naar een goed doel dat kinderen helpt die zich door huidige oorlogssituaties in fysieke en/of psychische nood bevinden. De andere helft wordt gebruikt om de land art installatie te realiseren. Aan elk beeldje komt een dog tag met daarop je naam en de naam van een van de slachtoffers opgenomen in de ‘Namenlijst’ die het In Flanders Fields Museum samenstelt.
Deelnemen kost 5 EUR.

Afficheworkshop
Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen van 14.30 tot 17 uur deelnemen aan een workshop om affiches te ontwerpen met een vredesboodschap
Deelnemen kost 3 EUR (1,50 EUR met UiTPAS met kansentarief)
reserveren via museum@aalst.be.

Doorlopend tussen 14 en 18 uur wordt de unieke fotocollectie van Jérôme Renneboog gepresenteerd. Jérôme Renneboog (geboren te Aalst op 26 juni 1892) geraakte tijdens de Eerste Wereldoorlog als soldaat bij het 9de Linieregiment gewond te Oostkerke op 6 september 1915. Tijdens zijn herstel in het militair hospitaal te Cabour (Adinkerke) bleek dat zijn studies farmacie zelfs in oorlogstijd van pas kwamen: vanaf 3 juli 1916 tot het einde van de oorlog kon hij als onderluitenant-apotheker dienst doen in de militaire hospitalen van Cabour en Hoogstade. Als onderofficier had hij natuurlijk meer mogelijkheden dan als gewoon soldaat en dus kon hij ook weer werk maken van zijn interesse voor fotografie.
Bijna 700 foto’s uit zijn collectie werden gedigitaliseerd en beschreven.

Vanaf 11 november 2015 zullen deze via http://www.madeinaalst.be te bekijken zijn. Het leven aan het front wordt perfect geïllustreerd door deze schitterende collectie: de verwoestingen in de Westhoek, de modder in de loopgrachten, werken in de militaire hospitalen, bezoeken van koning Albert I, koningin Elisabeth en andere hoogwaardigheidsbekleders, het diverse oorlogsmaterieel, de aanwezigheid van Britse, Franse, Algerijnse, Amerikaanse en zelfs Caraïbische troepen… dit alles en veel meer is te zien in de collectie Renneboog.
Maar u kan ook uw steentje bijdragen! We zijn namelijk nog steeds op zoek naar bijkomende info: deze kan onder elke foto via het commentaarveld meegegeven worden, of je kan dit mailen naar jeroen.meert@aalst.bestephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

Terug naar “Beurzen en tentoonstellingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie