voorstelling wandelbrochure Aalst Sociaal

Moderators: Alostum, david, janlouies

janlouies
Berichten: 644
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

voorstelling wandelbrochure Aalst Sociaal

Berichtdoor janlouies » 16 Apr 2015, 11:37

Curieus Aalst brengt op woensdagavond 22 april in de zaal Gillade de wandelgids AALST SOCIAAL uit: een tocht door de Aalsterse binnenstad met oog voor het sociale verleden, samengesteld door Jan Louies.

Hoewel Aalst in Oost-Vlaanderen ligt, is de Aalstenaar een Brabander, een Bourgondiër. Hij feest met carnaval en zwanst op één april. Maar het was het Oost-Vlaamse rode Gent dat hem als voorbeeld diende in zijn sociale strijd. Het eiland Chipka tussen oude en nieuwe Dender was dan weer de uitvalsbasis van de christene Daensisten, die de strijd aandurfden tegen de uitbuitende conservatieve katholieke partij.

Ontdek de sociale geschiedenis - groots en anekdotisch - van de voormalige industriestad Aalst; wandel langs de plaatsen waar illegaal de eerste rode vlag gestoken werd, Pieter Daens zijn aanklachten tegen de uitbuiting van de gewone man drukte, de niets ontziende textielbaronnen woonden, de tettentoren blinkt en het scherregossenkraam de tijd trotseert…

De brochure neemt de wandelaar mee voor een korte tocht door het stadscentrum en wijst op plekken waar in de loop der geschiedenis bepaalde gebouwen belangrijk waren voor het volk, of gebeurtenissen plaatsvonden die een invloed hadden op de gewone man: het pandjeshuis, wees- en ouderlingenhuizen, drinkwaterpompen… Zowel het verzet van de proletariër - de eerste volkshuizen en coöperatieven - als de uitvalsbasissen van de heersende machten - stadhuis, kerk en kapitaal - komen aan bod. Er is oog voor de danszalen, waar meetings gehouden werden en de arbeider zich niet enkel verzette, maar ook verzet vond. Ook de Aalsterse volkstradities komen aan bod: de kermissen met Aalsterse vlaai, de ’zwarte man’, de voil jeanet en het ros Balatum…

Hedendaagse foto’s en oude beelden illustreren de bijhorende tekst. Er zijn een tiental ‘stops’ aangeduid, waar de wandelaar een hoofdstukje kan lezen dat over die plaats vertelt.


Wij nodigen u uit op de officiële voorstelling van deze wandelbrochure met achteraf een kleine maar originele receptie!

WOENSDAG 22 APRIL 2015 om 20 UUR

ZAAL GILLADE, L. D’HAESELEERSTRAAT, AALST

De keurig uitgegeven A5-brochure kost slechts 5 euro en zal op strategische plaatsen verkrijgbaar zijn (meer uitleg daarover op de voorstelling).

Tot dan!

Curieus Aalst
De eerste officiële wandeling onder leiding van Jan Louies vindt plaats op zondag 3 mei om 14.30u. We vertrekken aan het station. Inschrijven: curieus.aalst@curieus.be

willykiekens
Berichten: 768
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: voorstelling wandelbrochure Aalst Sociaal

Berichtdoor willykiekens » 16 Apr 2015, 14:09

zou het niet goed zijn, nu er nog getuigen van WO II leven, de belevenissen van de GEWONE man gedurende die periode te verzamelen in Aalst historiek; mits eerst een controle dat er niet te veel op zere tenen getrapt wordt.


Terug naar “Beurzen en tentoonstellingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Advertentie