Pagina 1 van 2

Jozef Bonner

Geplaatst: 13 Jul 2015, 18:37
door Alostum
Weet iemand wie Jozef Bonner is/was ? schrijver van "Zo van die mensen". Vermoedelijk uitgegeven in eigen beheer.

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 11:07
door stranger
Ik herinner me een Jozef Bonner als lid van de "Jefkes van St-Anna". Schreef hij niet over mensen uit de omgeving van de Zeeberg?

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 14:03
door Alostum
Dan zal het wel deze Jozef (Jef) zijn, want het verhaal "Zo van die mensen" gaat over 5 vrienden "de rélinghangers" (Sooike Zat, Jefken Trok, Torke Juu, Zander de Klodde en Zotte Giljom) van aan de Zeebergbrug.

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 16:59
door dollemans
Ik vond die bijnamen van vroeger zo kostelijk amusant, nu hoor je die bijna niet meer.
In mijn meters café werden geen voornamen genoemd, enkel "Jef van Suskewiet" en dergelijke.
Nog een volksfolklore die aan het verdwijnen is..

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 18:09
door stranger
De "hij" in mijn tweede zin slaat niet noodzakelijk op de genoemde Jozef Bonner van de Jefkes.

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 18:16
door willykiekens
enkele bijnamen die ik me herinner:
Jeangske Zat; Marcel den neis; dikke Hortance; Mance; Polle de wrauëver; den Doeres; Poepke Cyril; Prospère de kinne; Zwert Lowieken; Snieëwitjen; Pieë Kees; Witte Mil; Chalen Fantazie; Vossen Beir; Wantjen Prooëm; de Kiek; Jerry Loewis; Poesj Kapelle; 't Gaatvinksken; Champetter Crayong;
uit het KAA: Miss Kapstok; den Tomat; de Koeperen; 't Pepken; de Vetgans; 't Chocobongsken; de Smalen; Marieloe; den Tjiekenpiet; Picarken; den Neis; de Krol; de Zwing; den Allewish;

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 19:50
door Alostum
stranger schreef:De "hij" in mijn tweede zin slaat niet noodzakelijk op de genoemde Jozef Bonner van de Jefkes.


Oei, dan kan het toch nog een andere Jozef Bonner zijn, als het tenminste geen aliasnaam is ! hij gebruikte het devies van de Catharinisten "Amor Vincit", dus is het iemand uit hun midden ?

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 14 Jul 2015, 21:48
door La Fontaine
Even Willy achterna, uit mijn geburen in de Hovenierstraat 1950-60 :Papatjen en Chalen Slap.

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 17 Jul 2015, 15:24
door Alostum
Jozef Bonner heeft het in zijn werk “Zo van die mensen” ook nog over een zekere dokter Van der Taelen; “Buiten stond de fiets van dokter Van der Taelen maar hij tjokte er te voet naast tot aan de viaduct en daar kroop hij op zijn rijwiel op zijn eigen manier en zoals wij het van hem altijd hebben gezien. Hij ging achter zijn fiets staan, de handen op het stuur. De as van het achterwiel had een verlenging waar hij zijn linkervoet opzette. Met zijn rechter gaf hij dan een flinke duw en tjoep, daar gleed hij op het zadel en reed weg, rustig aan, door alle weer, goed of slecht.”
Een dokter Van der Taelen kan ik in Aalst niet terugvinden, er was wel een dokter die op zo een wijze op zijn fiets stapte, namelijk dr. Daelman (Leon of Jozef ? vader en zoon ?)
Dus het lijkt er sterk op dat Jozef Bonner in zijn verhaal bestaande figuren beschreef maar hen met een fictieve naam bedacht. Zo heeft hij het ook over Wiske kapperke, haar echtgenoot Nand mijn Oor en hun dochtertje Nelleke. In het verhaal hielden zij het café “Het Schipke” aan de Zeebergbrug open. Op het einde van het verhaal komen deze personen in mei ’40 bij een luchtaanval te overlijden. In mei ’40 werd inderdaad het café “In het Vervoer” getroffen door Duitse bommen en zes personen kwamen daarbij om het leven, o.a. Martha Willems en haar dochtertje Antoinette Van Kerkhove. Waren dit Wiske en Nelleke ?
Verder heeft hij het ook over een onderpastoor Durinck. In de St.Martinuskerk was er in die periode (interbellum) een onderpastoor genaamd Omer Durinck (° Schoonaarde 18/02/1891 - † Ninove 03/08/1947), aangesteld in Aalst op 12/07/1929.

Het verhaal is zeker een aanrader ! ik weet niet of ze dit boek in de bib hebben, maar in het stadsarchief hebben ze het boek zeker.

Re: Jozef Bonner

Geplaatst: 17 Jul 2015, 18:21
door dollemans
Alostum schreef:Een dokter Van der Taelen kan ik in Aalst niet terugvinden, er was wel een dokter die op zo een wijze op zijn fiets stapte, namelijk dr. Daelman (Leon of Jozef ? vader en zoon ?)


Dr. Daelman heeft me in 1949 op de wereld helpen zetten bij een moeilijke bevalling.
Met "lepels" (?) heeft hij me uit mijn moeder getrokken,
ik heb er nog steeds hoofdpijn van en een litteken :( .
Hij deed bezoeken per fiets en later ook met een motor.
Heeft mijn moeder mij verteld.