Identificatie / correctie van leden Land Van Riem op foto uit 1884

Hier kan je foto's van onbekende personen of gebeurtenissen en waarvan je meer wenst te weten plaatsen. Misschien kan er iemand ze identificeren. Succes !

Moderators: Alostum, david, janlouies

Delwi
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 Feb 2021, 15:51
Locatie: Aalst

Identificatie / correctie van leden Land Van Riem op foto uit 1884

Berichtdoor Delwi » 14 Jun 2022, 13:33

Land_van_Riem_250k.jpg


1884 Silhouettes genummerd_250k.jpg


Beste forumleden

In mijn onderzoek naar de familie Crick is er een link naar het Land van Riem: de naam van Frans Crick (1853 – 1917) duikt op in een aantal verslagen van voorstellingen van het Land van Riem in de jaren 1874 en verder.

In 1872 wordt zang-, toneel- en letterkundig gezelschap ‘t Land van Riem boven de doopvont gehouden door Joseph De Vos en Hector Arijs. Hun eerste lokaal was “St. Elisius” aan het Esplanadeplein.
Of Frans Crick al van in den beginne bij het gezelschap aangesloten was, is onduidelijk, maar in oktober 1874 staat hij wel al op de planken in het historisch drama “Lodewijk van Nevers” en het blijspel “De gewaande bultenaar”.

Bovenstaande foto werd gemaakt naar aanleiding van het blijspel 'Te Clichy', opgevoerd op in Kortrijk op 24/2/1884. Een origineel van de foto vond ik in het stadsarchief, maar deze foto werd ook gebruikt in 'Waar is de tijd'.

Door urenlang staren naar en vergelijken van fotomateriaal, heb ik geprobeerd om een aantal van zijn kameraden te identificeren, maar op een aantal andere gezichten kan ik vooralsnog geen naam plakken...

Kan iemand me helpen? Zijn de toegekende namen volgens jullie correct?

Dit is mijn (voorlopige) lijst:

1 Frans Crick
2
3 Gustaaf Pape
4 Theofiel Meersman
5 Victor Podevyn (zie Kent u ze nog, de Aalstenaars? – foto 18 voor vergelijk) - handelaar in hop en brouwerijartikelen
6
7 vermoedelijk Gustaaf Kieckens (Nieuwstraat)
8
9 Polydoor De Paepe
10
11 Henri De Saedeleer
12
13 Romaan De Meyer
14 Dr. Isidoor Bauwens (1855 – 1918) ???
15
16 Alfons Van de Putte
17
18 Hector Arijs
19 E. Van de Maele (zie Kent u ze nog, de Aalstenaars? – foto 18 voor vergelijk) – Molenstraat 9 ?
20
21
22
23 Jef Quintyn
24 Jozef De Vos
25 Edmond Kieckens (zie Kent u ze nog, de Aalstenaars? – foto 6 voor meer info)
26 Amand De Mette
27 Gustaaf De Winter

Hartelijk dank bij voorbaat voor alle mogelijke info of hulp!

Vriendelijke groet,
Wim Delait

PS: In dezelfde periode doet het jonge gezelschap ook aan fondsenwerving. Ze gaat daarbij een lening aan bij haar eigen leden. Met behulp van een tombola-systeem (een jaarlijkse trekking waarbij 20 van de 120 coupons worden terugbetaald) krijgen de leden op 6 jaar tijd hun geld terug. De eerste trekking vindt plaats in december 1878.

Dit is de lijst van de ‘aktionarissen’: Hector Arijs (x Leontina De Paepe) - Camille Eeman (x Cornélie Callebaut) - Jozef (Romaan Maria) De Vos (x Maria Wymersch) - Gustave (Pierre) Bosteels (x Maria Cecilia De Smeth) - Karel Lievens - J. Ghysbrecht - Am. Heyvaert - Guillaume (Willem) De Winter (x Paulina Smet) (x Fransisca Bal) (x Maria De Smet) - François Mertens - Th. Quinteyn - Joseph Quinteyn - Joseph Van der Poorten - Alph. Van de Putte - Alph. Willems - H. Brantegem - G. De Koninck - Emile Callebaut - Frans De Koninck - Gust. Hendrickx - Polydore De Paepe - Edmond Kieckens - Louis Eemans - Firmin Van der Poorten - Frans Crick // Ereleden: Jan Moyersoen - Van Ghyseghem – De Kegel - Joseph De Geest (x Marie De Koninck) - Robert Van de Maele–De Landtsheer - Isidoor (Jozef) Bauwens ( x Maria Louisa De Cock) - Gustave Spitaels - Al. W….penninck - Fransisca Podevyn - Joseph Verbrugghen

Misschien staan er een aantal 'sponsors' ook op de foto?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.

kieck
Berichten: 74
Lid geworden op: 30 Mei 2014, 16:55
Locatie: Aalst

Re: foto Land Van Riem uit 1884

Berichtdoor kieck » 16 Jun 2022, 15:58

De nummers 7 en 25 zijn vermoedelijk juist (twee broers Kieckens). In nummer 25 meen ook ik Edmond Kieckens (toen 31 jaar) te herkennen en nummer 7 zou inderdaad Gustaaf Kieckens kunnen zijn (toen 27 jaar)
Mvg, Frans Kieckens - frans.kieckens@euronet.be

Delwi
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 Feb 2021, 15:51
Locatie: Aalst

Re: Identificatie / correctie van leden Land Van Riem op foto uit 1884

Berichtdoor Delwi » 16 Jun 2022, 20:52

Gustaaf Kiekens (op foto onder, bovenste rij, derde van links) en Hortence Remory (zittende volwassenen, 4de van links) zullen jarenlang buren zijn in de Nieuwstraat van Jozef De Grez en Honorine De Beer en ook overburen van Marie De Somer, die de zaak van haar echtgenoot Pierre De Grez (+1919) verderzet.

De zus van Hortence, Leonie bovenste rij, zevende van links), is op haar beurt de tweede vrouw van Jan De Somer. Op die manier ook 'stiefmoeder' van de 2 oudste kinderen van Jan: Marie en Emma De Somer. Vandaar dat Gustaaf Kiekens, zijn vrouw en schoonzuster op deze familiefoto van de familie De Grez / De Somer staan, ter gelegenheid van de plechtige communie van Elisabeth en Lucienne De Grez.

Interessant kluwen van families en buren!

1925 Pl Com Tante Elisabeth - tante Lucienne.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.


Terug naar “Wie ? Wat ? Waar ?”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie