Pagina 1 van 1

"de schaduwjaren" Francis Weyns

Geplaatst: 21 Mei 2019, 18:21
door Alostum
In “de schaduwjaren. het verhaal van mijn twee grootvaders in de oorlog zwart en helemaal fout” heeft de auteur Francis Weyns het in een hoofdstuk over het verzet in Aalst.
Eén van zijn grootvaders, Gaston Delbeke uit Gent, was als agent/tolk bij de Gentse Sicherheitspolizie (Sipo-SD) medeverantwoordelijk voor de aanhouding van Henri Matthieu, op 26/09/1942. Dezelfde nacht werd ook Norbert Dinant door Delbeke aangehouden. De volgende dag werd Edmond De Cock aangehouden (Edmond De Cock richtte eind 1941 het Belgisch Vrijwilligerslegioen (BVL) op).
Drie dagen later op 29/09/1942 werden vijf andere verzetsmannen – Edouard Ernst, Leon Van de Velde, Louis Janssens, Petrus Meert en Armand Govaert – in het kantoor van Winterhulp aan het Vredeplein, door Jacob Maus, Marcel Opdebeeck, Gaston Delbeke en drie Feldgendarmen gearresteerd.

Afbeelding

Afbeelding

Re: "de schaduwjaren" Francis Weyns

Geplaatst: 22 Mei 2019, 07:02
door willykiekens
er is over de tweede wereldoorlog teveel gezwegen juist zoals Weyns zijn moeder, soms uit schaamte en soms uit betrokkenheid. De huidige jeugd weet minder over WO II dan over de rest van de geschiedenis, zeer spijtig in deze tijden.

Re: "de schaduwjaren" Francis Weyns

Geplaatst: 22 Mei 2019, 10:48
door tandwiel
willykiekens schreef:er is over de tweede wereldoorlog teveel gezwegen juist zoals Weyns zijn moeder, soms uit schaamte en soms uit betrokkenheid. De huidige jeugd weet minder over WO II dan over de rest van de geschiedenis, zeer spijtig in deze tijden.Zeer juist.
Het verhaal over de collaboratie en de repressie zou nu eindelijk eens mogen verteld worden.
Waarom collaboreerde men, uit idealisme, uit overtuiging, of opgestookt door de pastoors om het communisme gaan te bestrijden, uit economische noodzaak, uit plat opportunisme, uit dommigheid?
Waarom werden de enen gestraft en de anderen niet?
En het verhaal over de repressie is ook nog niet af.
Was het werkelijk de macht van de straat en/of het krapuul? Of was het soms een afrekening van politiek andersdenkenden, familievetes, ontaarde burenruzies, links versus rechts, rooms versus loge?
Er is nog zoveel achtergrondinfo die ontbreekt.
Maar een sereen debat lijkt me vooralsnog ver weg, zelfs als alle protagonisten dood en begraven zullen zijn.

Re: "de schaduwjaren" Francis Weyns

Geplaatst: 22 Mei 2019, 10:57
door Alostum
Meer over "de schaduwjaren" op site van Knack:

https://www.knack.be/nieuws/belgie/voor ... 59839.html