Pagina 1 van 1

Oorlogsdagboek van Aline Van Den Eeckhout

Geplaatst: 04 Okt 2018, 17:22
door Alostum
Oorlogsdagboek uit Erpe-Mere uitgegeven
De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog gaat in Erpe-Mere met de uitgave van een zeldzaam oorlogsdagboek gepaard.
De Vlekkemse boerendochter Aline Van Den Eeckhout noteerde in de periode 1914-1918 op een nuchtere wijze wat er in haar gezin, in het dorp Vlekkem en in de wijdere omgeving gebeurde. Ze heeft het dan over haar broer Prosper die reeds in de eerste oorlogsweken sneuvelt. Ze beschrijft de geleidelijke verstrenging van het Duitse bezettingsregime en de opeisingen van alsmaar meer voedsel, goederen en dieren.
De opeising van jonge mannen is het ergste. Die moeten in het door de Duitsers bezette deel van Noord-Frankrijk dwangarbeid verrichten. Zij die onderduiken worden meedogenloos opgespoord.
Overtredingen van bijna dagelijkse verordeningen worden zwaar beboet en soms wordt iemand opgesloten.
Opvallend is de nuchterheid waarmee de tiener Aline alles beschrijft. Slechts af en toe toont ze emoties.
De tekst van het dagboek wordt volledig weergegeven. Historicus Walter De Swaef verzorgt de tekstuitgave en schrijft in kaderstukjes uitleg bij de beschreven gebeurtenissen. Daarbij geeft hij ook voorbeelden uit de omliggende dorpen van het huidige Erpe-Mere.
Het “Oorlogsdagboek van Aline Van Den Eeckhout” is te bestellen via de Heemkundige Kring van Erpe-Mere (bestuurhk@heemkunde-erpe-mere.be).

Afbeelding

Wie geabonneerd is op het blad van de Heemkundige Kring , krijgt de uitgave gratis toegezonden.
Vanaf 26 oktober zijn exemplaren te koop tegen 10 euro.

Aangezien Vlekkem in W.O.I doorgaans onder de Kommandantur Aalst valt zijn er in het dagboek ook verwijzingen naar Aalst.