Patisserie Meert in Lille (Frankrijk)
Geplaatst: 30 Dec 2016, 12:11
Patisserie(-legende) Meert (Méert) in Lille (Frankrijk)
Volgens hun website gaf in 1849 een zeker Michael Meert uit Aalst zijn naam aan deze patisserie. Voordien zou hij vijf jaar verbleven hebben op koffie-, vanille-, suikerriet- en cacaoplantages in de kolonies.
Wie was nu deze Michael Meert ?
Het gaat om Michael Paulus Gislenus Meert, geboren in Aalst op 13/09/1831. Zoon van Paulus Jacobus Josephus, hophandelaar en Juliana Barbara Coleta Vermeulen. Hij huwde met Adéle Aimée Liènard (° Roubaix 1829). Ze woonden in Lille (Rijsel, Frankrijk) op hetzelfde adres waar heden nog steeds de patisserie Meert is gevestigd, rue Esquermoise 27. In 1855 staat hij vermeld als rentenier en in 1859 als “marchand de confiserie”.
Dat hij op 18-jarige leeftijd de patisseriezaak overnam lijkt me nog aannemelijk, maar dat hij voordien reeds vijf jaar in de kolonies had gewerkt lijkt me onwaarschijnlijk.
Bij nader onderzoek blijkt dat zijn oudere broer Jacques Theophile Paul Ghislain (° Aalst 19/02/1818) ook op hetzelfde adres woonde, en ook “marchand de confiserie” was.
Dus waarschijnlijk hebben ze met hun tweeën de zaak overgenomen en was het de oudste broer die in de kolonies heeft verbleven.
Hun schoonbroer was Bernard Borremans, generaal-majoor in het Belgische leger.
Monsieur Meert (Jacques of Michael ?) uit "Fêtes et portraits gourmands 2016-2017"
eigen foto anno 2003
NINA-magazine
Bronnen:
https://www.meert.fr/
http://www.archivesdepartementales.leno ... etat_civil
Volgens hun website gaf in 1849 een zeker Michael Meert uit Aalst zijn naam aan deze patisserie. Voordien zou hij vijf jaar verbleven hebben op koffie-, vanille-, suikerriet- en cacaoplantages in de kolonies.
Wie was nu deze Michael Meert ?
Het gaat om Michael Paulus Gislenus Meert, geboren in Aalst op 13/09/1831. Zoon van Paulus Jacobus Josephus, hophandelaar en Juliana Barbara Coleta Vermeulen. Hij huwde met Adéle Aimée Liènard (° Roubaix 1829). Ze woonden in Lille (Rijsel, Frankrijk) op hetzelfde adres waar heden nog steeds de patisserie Meert is gevestigd, rue Esquermoise 27. In 1855 staat hij vermeld als rentenier en in 1859 als “marchand de confiserie”.
Dat hij op 18-jarige leeftijd de patisseriezaak overnam lijkt me nog aannemelijk, maar dat hij voordien reeds vijf jaar in de kolonies had gewerkt lijkt me onwaarschijnlijk.
Bij nader onderzoek blijkt dat zijn oudere broer Jacques Theophile Paul Ghislain (° Aalst 19/02/1818) ook op hetzelfde adres woonde, en ook “marchand de confiserie” was.
Dus waarschijnlijk hebben ze met hun tweeën de zaak overgenomen en was het de oudste broer die in de kolonies heeft verbleven.
Hun schoonbroer was Bernard Borremans, generaal-majoor in het Belgische leger.
Monsieur Meert (Jacques of Michael ?) uit "Fêtes et portraits gourmands 2016-2017"
eigen foto anno 2003
NINA-magazine
Bronnen:
https://www.meert.fr/
http://www.archivesdepartementales.leno ... etat_civil