de bank van de katholieken?

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13099
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

de bank van de katholieken?

Berichtdoor Alostum » 14 Jun 2014, 20:17

Geplaatst: 29 Mei 2013 10:12 pm
abu bart schreef:Weet iemand me te zeggen welke bank (vermoedelijk van katholieke signatuur) in de crisisjaren voor WO II gesprongen is hier te lande en veel slachtoffers maakte in het Aalsterse?
Wie het verleden vergeet, herhaalt er de vergissingen van. (Bertold Brecht, 1898-1956)

janlouies
Berichten: 977
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: de bank van de katholieken?

Berichtdoor janlouies » 11 Nov 2018, 17:46

De bank van de Boerenbond ...

Aalsters liedje op bekend thema van Marilou:

Marilou, Marilou
Woor zen de sengen van den boerenbond notoe?

kieck
Berichten: 80
Lid geworden op: 30 Mei 2014, 16:55
Locatie: Aalst

Re: de bank van de katholieken?

Berichtdoor kieck » 12 Nov 2018, 20:08

De bank van de Vlamingen?
Mijn grootouders hadden tijdens het interbellum een breigoedfabriekje (firma Gustaaf & Clementine Meert) op het Keizersplein in Aalst. In een van zijn archiefboeken noteerde mijn vader Luc Kieckens dat de firma halfweg 1930 veel geld verloor door het faillissement van de (Vlaamsgezinde) Handelsbank. In de boekhouding van de firma G&C Meert stond volgens hem voor dat jaar een verliespost van 300.000 frank ingeschreven. Ik hoorde thuis vertellen dat mijn grootvader daags voor het faillissement nog een fors bedrag op de werkrekening had gestort en dat hij het een kaderlid van de bank, met wie hij bevriend was, kwalijk nam dat die hem niet gewaarschuwd had.
Of die informatie klopt, weet ik niet. Maar in het boek ‘Vijfentwintig jaar Vlaamse Beweging’ van H.J. Elias (uit 1969) staat een verwijzing naar het faillissement van de Handelsbank in 1930. Om economisch en financieel aan invloed te winnen, hadden Vlaamsgezinde krachten na de Eerste Wereldoorlog Vlaamse banken en kredietinstellingen in het leven geroepen en in 1926 het Vlaams Economisch Verbond (VEV) opgericht. Volgens het boek kreeg de financiële opgang vorm in drie groepen: de ‘groep van Leuven’, de groep van de Handelsbank in Gent en de groep van het Algemeen Beleggingskantoor.
(Citaat) ‘De tweede groep was die van de Handelsbank in Gent, gesticht einde 1918. In maart 1925 ontstond hieruit de Fondsenbank in Brussel en later ook de Landbank, insgelijks daar. Tot de groep van de Handelsbank behoorden de vijf maatschappijen van de verzekeringsgroep Noordstar-Boerhave. De Handelsbank controleerde verschillende industriële maatschappijen, vooral in de textielbranche. (…) Dit opkomende Vlaamse bankwezen vervulde de Vlamingen met trots en versterkte hun zelfvertrouwen. Velen dachten reeds dat het gebeurd was: Vlaams kapitaal in Vlaamsgezinde handen! In feite was het nog zeer bescheiden, bijna onbeduidend in vergelijking met de verfranste wereld van de Brusselse financie die eveneens in deze jaren tot fusies en tot concentraties overging. Deze bescheiden Vlaamse financiële macht werd dan nog in de crisis van 1930 gebroken. De Handelsbank en het Algemeen Beleggingskantoor gingen ten onder. De Boerenbond zelf werd maar gered door een staatstussenkomst die men aan de andere groepen niet gegund had, karig aan de kapitalistische droom van Anseele, de Banque Belge du Travail.’ (einde citaat)
Mijn grootvader Gustaaf Meert werd op 12 september 1914 als soldaat zwaargewond tijdens gevechten rond Leuven en hield zich als oorlogsinvalide ver van de partijpolitiek. Maar hij geloofde in hard werken om vooruit te komen en koos voor kunst en cultuur als hefbomen voor de verheffing van zijn Vlaamse stadsgenoten. Het pad van het Activisme heeft hij nooit bewandeld. Volgens mij kun je hem eerder een cultuurflamingant noemen die liever genoot van het leven en zijn gezin dan op de barricaden te kruipen. Toeval of niet, mijn grootmoeder was bevriend met een mevrouw Pauwels. Voor zover ik weet was die dame (groot)aandeelhouder van de verzekeringsmaatschappij Noordstar-Boerhave, die later is opgegaan in Mercator dat nu tot de Baloise-groep behoort.
Mvg, Frans Kieckens - frans.kieckens@euronet.be

tandwiel
Berichten: 228
Lid geworden op: 05 Jun 2014, 19:03

Re: de bank van de katholieken?

Berichtdoor tandwiel » 13 Nov 2018, 12:27

kieck schreef:De bank van de Vlamingen?
Toeval of niet, mijn grootmoeder was bevriend met een mevrouw Pauwels. Voor zover ik weet was die dame (groot)aandeelhouder van de verzekeringsmaatschappij Noordstar-Boerhave, die later is opgegaan in Mercator dat nu tot de Baloise-groep behoort.


Gilbert Claus, eertijds schepen voor de CVP was getrouwd met een dochter Pauwels.
Gilbert was getrouwd met Annie Pauwels. Zijn schoonvader was een succesvol zakenman, die zich op latere leeftijd helemaal wijdde aan de uitbouw van verzekeringsmaatschappij Noordstar en Boerhaave, iets wat Gilbert voortzette in de jaren '60.
In 1993 stopte Gilbert als gedelegeerd bestuurder bij Noordstar en Boerhaave.

kieck
Berichten: 80
Lid geworden op: 30 Mei 2014, 16:55
Locatie: Aalst

Re: de bank van de katholieken?

Berichtdoor kieck » 13 Nov 2018, 13:14

De krant ‘De Volksstem’ meldde op 28 januari 1932 dat de Handelsbank in Gent zich genoopt had gezien “gisteren hare deuren te sluiten”. In latere artikels was sprake van 17.000 gedupeerde klanten uit Oost- en West-Vlaanderen, Brabant en Antwerpen.
Mvg, Frans Kieckens - frans.kieckens@euronet.be

kieck
Berichten: 80
Lid geworden op: 30 Mei 2014, 16:55
Locatie: Aalst

Re: de bank van de katholieken?

Berichtdoor kieck » 22 Nov 2018, 21:03

Latere krantenberichten leren dat de Handelsbank via een gerechtelijk akkoord een regelrecht faillissement kon vermijden. De bank mocht met instemming van de aandeelhouders en de schuldeisers in vereffening gaan. Daardoor konden de klanten toch nog een gedeelte van hun tegoeden recupereren. In november 1966 verscheen in het Belgisch Staatsblad een ultieme oproep aan de schuldeisers die zich nog altijd niet hadden gemeld voor de allerlaatste uitbetaling. Het ging om terugbetalingen die waren gedaan in juni 1933, november 1934, september 1937 en oktober 1949 (telkens 5 procent van de vordering).
Midden de jaren 1930 kenden overigens nogal wat banken problemen. Onder hen ook een parel van de katholieke zuil, de Middenkredietkas van de Boerenbond. Ontstaan als een spaarkas voor landbouwers, was die instelling na de Eerste Wereldoorlog uitgegroeid tot een belangrijke gemengde bank met aanzienlijke participaties in industriële bedrijven. Ze kwam in moeilijkheden toen de aandelenmarkten op het einde van de jaren twintig in elkaar klapten. De Middenkredietkas ging in 1934 over de kop en trok de lokale spaarkassen van de Boerenbond mee in haar val. De Boerenbond lanceerde in 1935 een nieuwe spaarkas. Daaruit groeide de Cera Bank die later zou opgaan in de KBC-groep.
En ander slachtoffer van de crisis was de Bank van de Arbeid die eveneens in 1934 in de problemen kwam. Daar werden de spaarders behoed voor een ramp met een lening van 150 miljoen frank van de ASLK aan de socialistische coöperatieven, die in ruil een deel van hun bezittingen in pand moesten geven.
Mvg, Frans Kieckens - frans.kieckens@euronet.be


Terug naar “Financiële instellingen - Banken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie