Gilbos N.V.

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12445
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Gilbos N.V.

Berichtdoor Alostum » 13 Jun 2014, 17:17

Geplaatst: 26 Mrt 2011 11:06 pm
Jerommeke schreef:Het gebouw nr. 13 in de Hertshage werd deze week met de grond gelijk gemaakt. Ik was ook juist te laat om nog een foto te nemen.

Hier vestigde zich in 1929 de ijzerdraaier Valerius Gilbos als grondlegger van de bekende fabriek in Herdersem.
Hij startte oorspronkelijk zijn fabriekje in 1927 aan de Eilandstraat maar verhuisde twee jaar later naar de Hertshage.
Rond 1945 werd de firma “P.V.B.A. Constructie Werkhuizen Gilbos” opgericht die in 1972 naar Herdersem werd overgebracht onder de naam “Textiel Machines Fabriek Gilbos N.V.”
De huidige firma met een vestiging in het Amerikaanse Dalton onder de naam “Gilbos of America Inc.” geniet nog altijd wereldfaam als constructeur van hoog kwalitatieve textielmachines.

De familie Gilbos dankt hun naam aan de oudst gekende voorvader Ferdinand Gilbos die in 1830 als vondeling werd achtergelaten aan de rand van het bos in Sint Gillis nabij Brussel.

Het kleine fabriekje uitgegroeid tot een firma met wereldfaam.
Afbeelding

Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging ... (Marcus Aurelius)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12445
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: Gilbos N.V.

Berichtdoor Alostum » 13 Jun 2014, 17:19

Geplaatst: 28 Mrt 2011 09:21 pm
jan louies schreef:De vondeling Gilbos, een overgrootvader van mij, werd niet in chique kledij aan de rand van een bos, waar een poos na de vinding een koets passeerde van waaruit een geldbuidel gegooid werd ter onderhoud van het kind, achtergelaten. Dit vertelde mijn grootmoeder ons wel en het verhaal van de dame van adel in haar luxueuze rijtuig werd in alle takken van de familie als immaterieel erfgoed meegegeven. De waarheid is niet zo romantisch: het kind werd in de armenschuif te Brussel gedeponeerd, gehuld in armtierige kleding. Het kreeg zijn naam zoals nu de orkanen benoemd worden: na Gilaude of zoiets kwam Gilbos...
Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging ... (Marcus Aurelius)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12445
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: Gilbos N.V.

Berichtdoor Alostum » 13 Jun 2014, 17:21

Geplaatst: 16 Mei 2012 08:59 pm
jan louies schreef:Onze brochure ‘De Hertshage en de Denderkaai’ is nog nat van de pers, of er dienen zich al aanvullingen/correcties aan. Zo blijkt de info over de uitvinding van een spoelenmachine door Gilbos toen hij bij’ Jelies’ werkte, twijfelachtig. Deze info, vernomen in de leeszaal van het stedelijk archief, is in tegenspraak met de bedrijfsgeschiedenis aan de hand van Georges Gilbos. Ook dat Gilbos in de Eilandstraat -waar hij inderdaad woonde- zou gestart zijn (bron: Jos Ghysens, Straten), klopt niet. Hij begon met een vennoot in de Geraardsbergsestraat. Hieronder een samenvatting van de brochure ‘Gilbos’, door Georges Gilbos uit circa 1989.

Afbeelding

-Ferdinandus Gilbos, gevonden te Brussel 29 mei 1829 23u in de vondelingenschuif. Gedoopt 4 juni 1829, doopnaam Ferdinandus. Achternaam door directeur vondelingenschuif gegeven (moest met een G beginnen). Gekleed met muts, hemd, ‘eenen bombasijnen hemdrock’ en wollen luier. Ernaast een midden doorgesneden perkamenten doodsprentje.
Geadopteerd op 23 juli 1829 door Josephus Heeremans uit de St-Jobstraat (zijn echtgenote -solferstekmaakster- had zogend meisje).
Nota: deze vondeling is mijn betovergrootvader.
Trouwt 20 juni 1855 met Katarina Verbeecken en ze woonden St.-Jobstraat 22; solferstekhandelaar, 10 kinderen (3 overlijden jong).
Nota: een dochter, Delfina is mijn overgrootmoeder.
-Theodorus Gilbos (° 7 okt 1869, overlijden 14/9/45) In 1892 getrouwd met Katarina Verbeecken, een fervente Daensiste. Beroep: smid. Hij was onderhoudsmecanicien bij o.a. Jelie en Viscose.
-Valéry Gilbos (° 1894, overlijden 1972, Hertshage 13) als leerjongen (12 Jaar) bij Jacques Van den Berghe, K. Zoutstraat: koterhaken bijvijlen. Dan ijzerdraaier bij Torley (Beekveldstraat) en Sussmeyer in Brussel. Volgt cursus metallurgie in 14-18. Huwt in 1920 Leopoldina Blanckaert, ze wonen Eilandstraat 10; hij wordt in 1922 associé met Benjamin Van Goethem --> atelier in de Geraardsbergsestraat 76.(krant van 11/12/1924: gevraagd ajusteurs, B. Van Goethem-V. Gilbos; op 25/10/27: B. Van Goethem: sterke leerjongen gevraagd).

Afbeelding

Valéry Gilbos gaat in 1927 alleen: koopt grond in Hertshage13 en bouwt er met zijn vader eigenhandig een atelier. Herstellen machineonderdelen, onderhoud en verbeteren textielmachines.
1ste eigen fabricaat: rondlintbreimachine. Werkt o.a. voor zijn buren Ringoir, Leclerq, De Blieck, L’Eolienne,… Valéry had geen auto; alle verplaatsingen gebeurden per fiets. Voor de oorlog vooral machines voor passementeries: franjes (Mere! ).
Tijdens de mobilisatie bouwt hij een prototype vliegtuigafweerkanon: vijf lopen met kogels met een en haak waaraan een net over het vliegtuig moet geschoten worden; proefschot aan Den Tir wordt een fiasco, enkel Café Kanon, door de uitvinder Fransaert in de Molenstraat geopend, blijft over (verwoest in de meidagen 1940).
Begindagen oorlog: met gezin gevlucht tot in Poperinge maar vlug terug; atelier niet beschadigd; 1ste opdracht: saspoorten Dender herstellen.
- Georges (° 1921) en Paul (°1927) Gilbos in de zaak in 1943. Paul Gilbos specialiseert in kruisspoelmachines (metalen gegroefde trommels voor vlas- en wolspinnerijen, die sterker moesten zijn dan de bakelieten exemplaren voor katoenspinnerijen). In 1945 nieuw atelier in de Hertshage.
Eind 1949 vooral spoel- en assembleermachines. In 1953 uitbreiding naar Grote Baan Herdersem (eerst de montagehal, dan de refter/feestzaal…).
Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging ... (Marcus Aurelius)

Gebruikersavatar
Jerommeke
Berichten: 10517
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:14
Locatie: Aalst

Re: Gilbos N.V.

Berichtdoor Jerommeke » 26 Apr 2017, 14:38

Letterlijke transcriptie van de geboorteakte van Ferdinandus Gilbos.

In het jaar 1800 NEGEN-EN-TWINTIG, den dertigsten der maand Mei ten twaalf ure is door ons Ondergeteekende Schepen der stad Brussel waarnemende de werkzaamheden van Ambtenaar van den Burgerlijken Stand ingeschreven de GEBOORTE van Ferdinandus Gilbos.
Alhier gevonden den negenentwintigsten dezer, des avonds ten elf uren in het vondelingenhuis, oud circa van den vierden der zelve maand, hij was gekleed met eene muts, een hemd, eener bombazijnen hemdrok en eenen wollen luur en hebbende nevens hem voor kenteeken de helft van een parkemijn ... waarop geschreven is, dees kindt is gedoopt ferdinandus van den 4 meij 1829; van den 29 mei.
Alles volgens aangifte gedaan door Gabriel Baesen, Bestuurder.
In tegenwoordigheid van Michael Dehoij, Bode, van Joannes Ludovicus Van Stockstraeten, Bode, oud zesendertig jaren, beide in deze Stad gehuisvest.
Na voorlezing dezer geteekend hebben zoals de Bestuurder.

G. Baesen M. Dehoij L. Van Stockstraeten
Het verleden is niet wat er gebeurd is, het is wat wij ons ervan herinneren.


Terug naar “Gieterijen en metaalbewerking”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie