Revival van de hopcultuur?

Moderators: Alostum, david, janlouies

BartV
Berichten: 89
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:32
Locatie: Aalst

Revival van de hopcultuur?

Berichtdoor BartV » 07 Apr 2016, 20:20

In het journaal van donderdag 07/04/2016 was één van de nieuwsitems het heropleven van de hopcultuur in en rond Poperinge.
Aangezien Aalst en de streek rond Aalst in het verleden een rijk hopverleden hebben gekend, zou het min of meer logisch lijken dat ook hier extra inspanningen gedaan zouden worden om deze cultuur opnieuw tot leven te brengen?
Sinds 2009 heeft de stad Aalst een inspanning gedaan op dit vlak door een hopveld in Meldert te laten renoveren en te onderhouden.
Met het plattelandsproject Faluintjes neemt de stad Aalst sinds 2009 initiatief om de (gedachte aan de) ooit zo bloeiende hopteelt te laten herleven. Eén van de acties betrof de renovatie en het onderhoud van een hopveld aan de Nedermolenstraat in Meldert. Hier zie je een typisch draadveld. Talrijke fietstochten of wandelroutes laten je kennismaken langs dit culinaire erfgoed van Aalst.

Ook in Erembodegem staan er nog enkele hopvelden.

Link naar het nieuwsbericht: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.43722?video=1.2623090

janlouies
Berichten: 963
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: Revival van de hopcultuur?

Berichtdoor janlouies » 07 Apr 2016, 23:10

Het verschil met Aalst is dat in Poperinge nog relatieve jonge hopboeren actief zijn, die een behoorlijk areal hebben en investeren, schaalvergroting e.d. zien zitten. In onze regio is er enkel nog Fons Temmerman in Erembodegem, niet meer van de jongste, en in St-Martens-Bodegem Jean De Wael, die als bijberoep hopteler is. Beiden hebben een bescheiden areaal.
De ondersteuning in Poperinge is anderzijds wel behoorlijker dan in Aalst.

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: Revival van de hopcultuur?

Berichtdoor Alostum » 08 Apr 2016, 08:34

enkele dagen geleden verscheen in Het Nieuwsblad het volgende artikel

Schaarste brengt bierliefhebber op idee: “Kweek voortaan hop tegen je eigen gevel”

Bierliefhebber Robrecht De Koninck zal in zijn zaak hopwortels verkopen, zodat mensen de exclusieve plant zelf thuis kunnen kweken.
Met 180 euro per baal staat de marktprijs van hop hoog: dat ondervinden lokale brouwers aan den lijve. In amper vijf jaar tijd zijn de prijzen zowat verdubbeld. Dat zet aan tot inventiviteit, weet Robrecht De Koninck (34), die in Aalst de streekproductenzaak Ambarosa uitbaat.
Gebeten door hop, bier en brouwen als hij is, lanceert hij een bijzonder plan: hij gaat hopwortels - voor een particulier onvindbaar - aan de man brengen, zodat mensen zelf thuis hopbelletjes kunnen kweken.
“Aalst is een gebied waar als sinds de vijftiende eeuw hop gekweekt wordt”, legt De Koninck uit. “Net als Poperinge hebben vooral de Faluintjesgemeenten met hun leembodem een ideale teelgrond voor hop. Het grote verschil is dat in West-Vlaanderen het hopareaal veel beter bewaard is gebleven, en we hier doorheen de jaren de hopvelden stuk voor stuk zagen verdwijnen.”
Zelf haalt hij de wortels bij een van de schaars overgebleven boeren in de regio. De Koninck kan zestig wortels verdelen, meer niet: de ambacht en handenarbeid die er bij de boer aan te pas komen, zijn te zwaar voor meer.
“Wie een hopplant tegen zijn gevel laat groeien, heeft er niet veel werk aan”, verduidelijkt De Koninck. “Het is een duurzame plant die je haast nergens vindt en die tot tachtig jaar oud kan worden. Het zorgt niet alleen voor groen, de hopbelletjes van deze soort, de Hallertau, geeft veel aroma aan bier.”
INFO
Een hopwortel kost minder dan tien euro. Wie geïnteresseerd is, kan een mail sturen naar streekpakketten@gmail.com of binnenstappen bij Ambarosa, De Ridderstraat 38 in Aalst, voor 14 april. Voor 1 mei moeten de wortels zeker geplant zijn.

05/04/2016 om 03:00 door LEEN DE SMEDT


bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160404_02218870
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

janlouies
Berichten: 963
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: Revival van de hopcultuur?

Berichtdoor janlouies » 08 Apr 2016, 16:20

In De Loods kan je ook hopplantjes kopen, aan 5 euro. Ze hebben Target(een Engelse bitterhop) en Magnum (een Beierse bitterhop), De Hallertau is een aromahop, dus minder bitter en met een fijnere smaak en geur. Maar als je er zelf niet mee gaat brouwen, speelt dat geen rol. De Loods heeft echter ook twee siervariëteiten, waaronder een die 'maar' drie meter hoog gaat.
De drie Aalsterse hopvariëteiten Groene Belle, Coigneau en Loerenhop groeien in de schooltuin van het Lyceum Aalst.


Terug naar “Hop”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Advertentie