FFR: betaaldag voor de automatisatie

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

FFR: betaaldag voor de automatisatie

Berichtdoor Alostum » 08 Jun 2014, 16:53

Geplaatst: 06 Okt 2011 02:44 pm
willy kiekens schreef:voor dat de lonen via de bank uit betaald werden kregen de arbeiders tweemaal per maand een loonzakje met cash geld. De eerste veertien dagen was dit een voorschot op het definitief maandloon. in Aalst noemde men zo een veertiendaags "een quenchieëm" Aalters frans voor quinzaine. Voor een duizendtal arbeiders dat loon uitrekenen was een werk van een paar dagen met 3-4 personen. De individuele loonbladen werden dagelijks ingevuld door een bediende in de betreffende afdeling zo waren er een stuk of tien. Die bladen werden door de afdelingsoverste nagekeken en geparafeerd. dan werden die bladen naar de loonafdeling gebracht waar de uren of stukwerk naar geld werden omgerekend. Voor de ververij waren dat lonen van een drieploegenstelsel; voor de finishing waar de bobijntjes werden verwerkt kon dit ook stukwerk zijn; er moest namelijk op ieder bobijntje twee etiketten geplakt worden; op het laatst waren dat zelfklevende etiketten maar daarvoor was er in de afdeling meestal een beginnende jonge arbeidster die de "pap" (lijm) moest maken
en de potjes lijm aan de arbeidsters moest geven, die plakten zo meer dan duizend bobijntjes per dag; het was er wel nog al een kleverig gedoe.
De zelfklevende etiketten staken ze met tientallen te gelijk in hun mond om vlugger te werken. Ik weet niet of ze stoelgangproblemen hadden.
kortom iedere afdeling had verschillende lonen.
Dus ieder loonblad was meestal verschillend van het andere. wanneer alle loonbladen berekend waren begon het meest interessante er moest een totaal gemaakt worden zodat de hoofdkassier de bank kon verwittigen om het geld klaar te leggen. Schijnt eenvoudig, maar een totaal was niet zo maar afgerond naar het volgende geldbriefje, neen dat kon zijn bv.: 9431.5 frank , gevolg ieder bedrag werd opgedeeld in centiemen, franken, vijffranken briefjes van 20-50-100-500 en duizend; dan werd er een totaal gemaakt van het aantal centen, franken...... en dit was de lijst die dan uiteindelijk naar de bank werd gestuurd
Wanneer de bank gebeld had dat het totaalpakket klaar lag ging de kassier met de chauffeur het geld ophalen en kon de loonafdeling aan de verdeling beginnen en het loonzakje vullen; wanneer er op het einde niets over was had men goed verdeeld, wanneer er teveel of tekort was had iemand zich vergist en kon het checkwerkje beginnen. Indien alles OK ging men met de loonzakjes naar de afdelingen om ze aan de betreffende persoon na tekening voor ontvangst te overhandigen.
In de jaren '70 waren er echter die overvallen op banken enz.. zodat onze kassier het niet langer aandurfde het geld op te halen of het in kas te houden daarop werd er beslist om voortaan te betalen met een check.........Ik heb nooit stakingen geweten bij FFR, maar dan was het veel erger 't was bijna revolutie, uiteindelijk is er een akkoord gemaakt met Spaar en Lijfrentekas dat die in de fabriek de lonen zouden cash komen uitbetalen. Wat was nu de rede van al dat tumult: een zeer groot aantal personen gaven thuis nooit het werkelijke loon af zodat dan met een check hun jarenlang bedrog zou uit gekomen zijn. Het was dan ook mooi om zien de berekeningen die er gebeurden bij een eventuele indexaanpassing.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Terug naar “Garentwijnderijen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten

Advertentie