Charles De Coster heeft het in zijn meesterwerk “La légende d’Ullenspiegel” over enkele soorten bier uit de 16e eeuw namelijk: cuyte of Kuyte, dobbelkuyt, clauwaer en bruynbier.
Waren dit biersoorten die ook in onze contreien werden gedronken?
Uilenspiegel en bier
Moderators: Alostum, david, janlouies
Uilenspiegel en bier
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)
Re: Uilenspiegel en bier
Keit- of kuitbier was van de 15de tot de 20ste eeuw een gehopt haverbier dat vooral in het noorden (Nederland) werd gebrouwen en uitgevoerd naar Vlaanderen. Er was een speciale brouwhaver, die nu niet meer bestaat. Kon klein bier (licht, dun) zijn, maar ook kwaliteitsvol (dubbelkuit). Op een der middeleeuwse banketten in de belfortkelder, ingericht jaren 1990 door de Opjectieve ProefAjuinen (OPA) had het Bredaas lid als geschenk Keitbier meegbracht.
Bruin bier spreekt voor zichzelf, er was ook bleek bier en gelembier (lambiek).
Clauwaer zegt me niet direct iets ...
Bruin bier spreekt voor zichzelf, er was ook bleek bier en gelembier (lambiek).
Clauwaer zegt me niet direct iets ...
Re: Uilenspiegel en bier
Gevonden: Clauwaert was een nieuwe zware biersoort in Gent vanaf 1522.Wegens de hongersnood (gebrek aan graan) was het gewone bier immers sterk verwaterd. In 1573 (weer graancrisis) is op zijn beurt die Clauwaert letterlijk verwaterd en brouwt men dan maar een Dobbele Clauwaert, de oude wordt vanaf dan enkele genoemd, maar er moet daarnaast nog altijd klein bier geproduceerd worden. Als die Dobbele Clauwaert bij de volgende graancrisis ook flauwtjes wordt, lanceert men Dusselaer. Op den duur had men Delirium Tremens!!
PS Keite werd vooral ingevoerd via Sluis, het werd zo gegeerd in Vlaanderen omdat er hop inzat in plaats van gruit, een kruidenmengsel met o.a. gagel.
Bron: de brouwindustrie te Gent 1505-1622, Paul De Commer
PS Keite werd vooral ingevoerd via Sluis, het werd zo gegeerd in Vlaanderen omdat er hop inzat in plaats van gruit, een kruidenmengsel met o.a. gagel.
Bron: de brouwindustrie te Gent 1505-1622, Paul De Commer
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten