Brouwerij De Gheest - Safir
Geplaatst: 08 Jun 2014, 15:16
Geplaatst: 14 Feb 2011 06:41 pm
esja schreef:Op verzoek van Willy:
Brouwerij Safir, ook bekend als Brouwerij de Gheest, is een voormalige bierbrouwerij uit het Belgische Aalst (Oost-Vlaanderen). Vanaf 1816 werkte ze onder de naam De Lelie en vanaf 1926 onder NV Brouwerij de Gheest.
De brouwerij en jeneverstokerij van de familie Jean-Baptiste De Gheest - Van de Meersche werd onder de naam De Lelie in 1816 in Aalst opgericht. Ze was gelegen in het Kalfstraatje en had haar kantoren aan het Keizerlijk Plein 47. De familie was in Aalst alom gekend.
Een van de kinderen, Joseph De Gheest (1819-), zou het bedrijf verder zetten. De familie ging mee met haar tijd. In de maalderij van Petrus De Gheest deed de eerste stoommachine in Aalst haar intrede in 1819. De ondernemende brouwers konden met de komst van de stoommachine hun brouwerij mechaniseren. Hun beslag moest vanaf dan niet meer met de roerstok omgeroerd worden, maar met een mechanisch aangedreven roerwerk.
De zoon van Joseph, Rochus De Gheest (1853-1927) en andere nakomelingen gaven de brouwerij naam en faam. Tot voor de eerste wereldoorlog werd de productie beperkt tot bieren met hoge gisting. Het materieel bestond uit de roerkuip, de brouwkuip en een lagerkelder. Het 'Oudje' van Rochus De Gheest werd een klassieker. Het werd als seizoenbier in de winter gebrouwen en wat zwaarder gemaakt om beter te bewaren. Als het bier een jaar op vat werd bewaard, werd het een echt kwaliteitsbier, dat bestond in lichte en dubbele versie. Het werd door de herbergiers op flessen getrokken en onderging nog een paar weken langzaam een derde gisting. Tegen juli, met kermis Aalst, werd het geschonken als 'het kermisbier van buitengewone hoedanigheid'.
Op het einde van de vorige eeuw kende de brouwerij een grote expansie en reeds op 16 juni 1926 werd het familiebedrijf De Lelie omgevormd tot NV Brouwerij de Gheest. Eind van de jaren twintig investeerde de brouwerij in gekoelde tanks. Men produceerde hoge gistingsbieren zoals Dubbel Speciaal en Alst Ale. In 1939 werd dit soort bier opnieuw gelanceerd als Touring. De pils Safir werd eveneens in 1939 gelanceerd. De opmars van dit paradepaardje zou echter pas beginnen na de tweede wereldoorlog. Het elegante Safirglas werd bij de lancering als een saffier in een geopend juwelendoosje gepresenteerd. Toen was Charles De Wolf (1878- 1940) voorzitter van de beheerraad en had de brouwerij 100 werknemers.
De eerste emailleplaten bij de lancering van het 'Safirke van De Gheest' werden in die jaren getekend door kunstenaar Raymond Van Doren en ook door hem gesigneerd.
Na 1945 nam de brouwerij een aanzienlijke uitbreiding door de aankoop van de aanpalende verlaten fabriek Torley. De Brouwerij de Gheest was vanaf de jaren 1960 het best gekend onder de naam Safir, de naam van hun pils (sinds 1938). De pils Safir was het succesverhaal voor de brouwerij in de tijd van de opkomst van de lage gistbieren. Na het verdwijnen van de Tiger (Brouwerij de Blieck) en Bergenbier (Brouwerij Zeeberg) was het de enige Aalsterse pils en het carnavalsbier bij uitstek.
Safir kende nog een groei door de overname van de Brouwerij Dendria in 1963 en de Brouwerij Concordia in 1983, beiden uit Geraardsbergen. Brouwerij Safir werd de 7de in de ranglijst van de 125 brouwerijen in België.
In 1980 bedroeg de totale oppervlakte 3ha 20. Er waren dan ook 220 werknemers werkzaam. Op de terreinen werden nieuwe kelders gebouwd en ook werd er een zeer moderne aftapinrichting geïnstalleerd waaraan twee ploegen werkten. Zij tapten respectievelijk 20.000 en 40.000 flessen bier af. De omzet van het bier voor het bottelen alleen bedroeg toen 240.000 hectoliter. In 1940 gingen er 20 miljoen flesjes Safir de deur uit. In 1980 waren dat er 97,5 miljoen. De gestadige modernisering bracht de firma bij de top tien van de Belgische brouwerijen.
In 1979 kwam de Brouwerij De Gheest in handen van Artois uit Leuven.
In 1983 werd er een samenwerkingsakkoord gesloten met Chevalier Marin uit Mechelen wat tot de nieuwe benaming nv Dendria leidde. In 1986 wordt Chevalier Marin echter ontmanteld en de bierproductie wordt overgebracht naar Aalst. Uiteindelijk wordt 1988 ook in Aalst de brouwerij stopgezet. Vanaf nu wordt Safir gebrouwen in Leuven. Een gedeelte van de installatie gaat naar Brouwerij Biertoren in Kampenhout voor het brouwen van bruine bieren.
In 1995 wordt het merk Safir van uit Leuven opnieuw gelanceerd. Typisch voor een Safirke is de zachtheid van het water, bekomen door het toevoegen van kalk en het verwijderen van de natuurlijke zouten uit het brouwwater.
bron: bierbrouwen.org