Uilenspiegel en bier

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12374
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Uilenspiegel en bier

Berichtdoor Alostum » 08 Aug 2021, 13:49

Charles De Coster heeft het in zijn meesterwerk “La légende d’Ullenspiegel” over enkele soorten bier uit de 16e eeuw namelijk: cuyte of Kuyte, dobbelkuyt, clauwaer en bruynbier.
Waren dit biersoorten die ook in onze contreien werden gedronken?
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

janlouies
Berichten: 853
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: Uilenspiegel en bier

Berichtdoor janlouies » 08 Aug 2021, 21:57

Keit- of kuitbier was van de 15de tot de 20ste eeuw een gehopt haverbier dat vooral in het noorden (Nederland) werd gebrouwen en uitgevoerd naar Vlaanderen. Er was een speciale brouwhaver, die nu niet meer bestaat. Kon klein bier (licht, dun) zijn, maar ook kwaliteitsvol (dubbelkuit). Op een der middeleeuwse banketten in de belfortkelder, ingericht jaren 1990 door de Opjectieve ProefAjuinen (OPA) had het Bredaas lid als geschenk Keitbier meegbracht.
Bruin bier spreekt voor zichzelf, er was ook bleek bier en gelembier (lambiek).
Clauwaer zegt me niet direct iets ...

janlouies
Berichten: 853
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: Uilenspiegel en bier

Berichtdoor janlouies » 08 Aug 2021, 22:16

Gevonden: Clauwaert was een nieuwe zware biersoort in Gent vanaf 1522.Wegens de hongersnood (gebrek aan graan) was het gewone bier immers sterk verwaterd. In 1573 (weer graancrisis) is op zijn beurt die Clauwaert letterlijk verwaterd en brouwt men dan maar een Dobbele Clauwaert, de oude wordt vanaf dan enkele genoemd, maar er moet daarnaast nog altijd klein bier geproduceerd worden. Als die Dobbele Clauwaert bij de volgende graancrisis ook flauwtjes wordt, lanceert men Dusselaer. Op den duur had men Delirium Tremens!!

PS Keite werd vooral ingevoerd via Sluis, het werd zo gegeerd in Vlaanderen omdat er hop inzat in plaats van gruit, een kruidenmengsel met o.a. gagel.
Bron: de brouwindustrie te Gent 1505-1622, Paul De Commer


Terug naar “Brouwerijen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie