Stanislas Lauwereys

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13016
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Stanislas Lauwereys

Berichtdoor Alostum » 04 Jun 2014, 20:02

Geplaatst: 17 Mei 2013 06:41 pm

Afbeelding

Stanislas Lauwereys is geboren op 28-01-1853 in Ninove, zoon van Petrus Julianus Lauwereys en Maria Amelia Van Der Smissen.
Stanislas is overleden op 26-12-1928 in Aalst, 75 jaar oud. Hij is begraven op 31-12-1928 in Aalst, O.L.V. Bijstand.

Na zijn lagere school ging hij naar het Klein Seminarie in St. Niklaas en van daar vanaf 1 oktober 1876 naar het Groot Seminarie in Gent waar hij priester werd gewijd op 20 december 1879.
Twee dagen na zijn priesterwijding werd hij al tot onderpastoor aangesteld in Vlierzele.
Op 8 januari 1884 werd hij onderpastoor van de O.L.V. kerk van St. Niklaas.
Door zijn buitengewone ijver o.a. door de oprichting van weefscholen en apostelhuizen wekte hij de aandacht van het bisdom die hem de opdracht gaf een nieuwe parochie te stichten.
Deze nieuwe parochie werd Aalst Mijlbeke waar hij door bisschop Stillemans tot pastoor werd aangesteld op 9 april 1901.
Hij werd eerst aangesteld als pastoor van de St. Corneliuskapel waarin de voorlopige kerk was ondergebracht.
Deze kapel werd rond 1878 gebouwd door toedoen van de rijke landbouwer en gemeenteraadslid Judocus De Cock die ze had laten oprichten ter nagedachtenis aan zijn zoontje die op achtjarige leeftijd was overleden.
De nieuwe bidplaats was echter spoedig te klein zodat de pastoor er een voorgebouw van een tiental meter liet bijbouwen waardoor er plaats kwam voor een 500-tal gelovigen.
Tot aan de inwijding van de nieuwe kerk zou de kapel als parochiekerk blijven dienst doen, daarna werd ze overgedragen aan de Zusters van Vincentius à Paolo als kloosterkapel.
De dochter van Judocus De Cock erfde de kapel en door haar huwelijk kwam deze kapel uiteindelijk in het bezit van de familie De Vis.
De eigenaars bekommerden zich niet om het onderhoud ervan zodat ze in 1955 in een zodanige slechte toestand verkeerde dat ze niet meer mocht gebruikt worden, in 1980 werd ze dan volledig afgebroken.

Stadsarchitect Jules Goethals kreeg de opdracht om de plannen te tekenen voor een nieuwe kerk en pastorij.
De officiële start van de bouwwerken begon in maart 1902 en pastoor Lauwereys plaatste zelf de laatste steen van de toren op 27 juni 1903.
De nieuwe kerk werd op 27 september 1903 plechtig ingewijd en toegewijd aan O.L.V. Bijstand.
De uiteindelijke volledige afwerking zou pas plaats vinden rond 1928 toen pastoor Lauwereys kort voor zijn dood op eigen kosten nog schilderwerken liet uitvoeren in het koor.
De kerk van Mijlbeek zoals ze door de Aalstenaars genoemd wordt is ook de kerk waarin Pierre Uyttersprot dienst deed als laatste suisse van Aalst.

In zijn nieuwe parochie zette Stanislas zich met volle ijver in en stichtte er onder meer jongens- meisjes- en avondscholen.
Hij richtte er ook een boeren- en boerinnenbond, een spaarkas, een volksbibliotheek, een school voor kantwerksters en corsetmaaksters op.
Kort gezegd een ganse reeks opvoedkundige en maatschappelijke instellingen voor de jeugd, landbouwers en werkmensen.
Ook de ouderen werden niet vergeten, waarvoor hij 6 apostelhuisjes liet inrichten waar zij onbekommerd hun oude dag konden slijten.
Hij had eveneens een aandeel in de oprichting van het latere O.L.V. Ziekenhuis waar hij in het begin het geestelijk bestuur waarnam.
Tijdens de oorlog heeft hij nooit zijn parochie verlaten maar bleef steeds op post om bijstand te verlenen aan zijn geteisterde parochianen.

Dank zij hem werd er later op het kerkplein een monument opgericht, uit dankbaarheid voor de groote offers in dezen oorlog gebracht door de gesneuvelde soldaten, de gemartelde burgers en opgeeisschten onzer stad en tot eeuwig aandenken aan onze geliefde helden.

Bij zijn parochianen was hij steeds geliefd behalve bij de bewoners van de barakken waar hij nooit op bezoek ging.
Als onderscheidingen kreeg hij het “ereteken der mutualiteit”, het “Burgerlijk Ereteken 1ste en 2de klas” en de titel van “Ridder in de Leopoldsorde”.

Op 22 mei 1952 werd een nieuwe straat naar hem genoemd, de “Pastoor Lauwereysstraat”, deze straat wordt in de volksmond ook de “Manke Pasterstraat” genoemd, naar een lichte lichamelijke handicap van de pastoor.

Bronnen:
http://aalst.courant.nu/
Geschiedenis der straten van Aalst, Jos Ghysens
Mijlbeek van praterij tot parochie, Rudy Saeys en Wilfried Vernaeve
Stad Aalst Mijlbeek, Jos Ghysens
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Terug naar “Burgers en hun bestuurders - Politiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten

Advertentie