1834 Oogziekte in het Nationaal leger

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12038
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

1834 Oogziekte in het Nationaal leger

Berichtdoor Alostum » 13 Aug 2015, 17:07

1834 Oogziekte in het Nationaal leger

Miliciens die in ziekteverlof waren om te herstellen van de oogziekte die binnen het leger heerste, kregen volgende instructies mee:

Instructie voor den verlofganger met verlof gezonden voor oogziekte.

1. Den verlofganger zal zich, tot ’t volle verloop van zyn verlof, den … van ieder maend, in het hospitael te … begeven; hy zal als deserteur vervolgt worden, is het dat hy tweemael agtervolgens niet compareert.
2. Om dat hy nooyt zyne oogziekte aen andere lieden zou konnen aanzetten, zal hy zorg dragen dat er niemand gebruyk make van zyne handen- of neus-doek, spongie, enz., dat het vogt, het welk uyt zyne oogen zou konnen loopen, mooyt andermans oogen besmet. Hy zal alleen slapen.
3. Om de zuyverheyd van zyne oogen te onderhouden, zal hy ze somtyds met lauw-water wasschen, maer doch deze niet nat laten, het hoofd mag nooyt nat gemaekt worden.
4. Hy zal zich van alle overdaden vermyden, en byzonderlyk geen gebruyk maken van sterke dranken.
5. Hy zal alle koude lochten, alle verkoelingen, alle loopende winden schouwen, en byzonderlyk zorg dragen dat zyne voeten nooyt koud en nat worden.
6. Waer het dat den staet der oogen verergde, hy zou zich onmiddelyk by eenen doctor moeten vervoegen, en by voorkeur, als het mogelyk is, by de militaire doctors van het naestgelegen hospitael.


Bron: Memorial Administratif 1834 (deel 36)
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Arm- en ziekenzorg”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie