Openbare gezondheid – schurft – 1832

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 12034
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Openbare gezondheid – schurft – 1832

Berichtdoor Alostum » 09 Aug 2015, 15:11

Openbare gezondheid – schurft – 1832

Verscheyde gemeenten, waer de troepen gecantonneerd zyn, zyn met het schurft besmet.

Gent, den 23 july 1832.

Aen de plaetselyke Besturen der steden en gemeenten van de Provincie.

Ik ben onderrigt, Mynheeren, dat een groot getal gemeenten alwaer soldaten gecantoneerd zyn, besmet zyn met het schurft (krauwagie). Eene der oorzaken van de voortzetting dezer ziekte kan toegeschreven worden aen de onreynheyd die in vele huyzen heerscht alwaer militairen gehuysvest zyn.
Het belang, zoo wel van de ingezetenen als van het leger, vordert dat maetregelen genomen worden om den voortgang van dat kwaed te beletten. UE. zullen dit doelwit kunnen bereyken met uwe geadministreerde aen te raden hunne wooningen in de volmaeksten staet van netheyd te houden, voornamelyk dat gedeelte van hunne huyzen dienende tot huysvesting der militairen. Het is voornamelyk van belang dat het strooy der ligging dikwils vernieuwd worde. Die vernieuwing is hoogst noodig wanneer soldaten, die met de ziekte besmet zyn, van huysvesting veranderen. In dat laatste geval mag men niet verzuymen het beddegoed met solfferdamp te zuyveren, indien men deze niet kan wasschen, alvorens die te laten dienen voor andere persoonen.
Ik bevele het onderwerp dezer aen al uwe zorg, de ingezetenen zullen zich ligtelyk overtuygen van de noodzaekelykheyd die er bestaet van mede te werken tot de uytvoering van eenen maetregel die de openbare gezondheyd zoo naby aenraekt. Het zal dus vergenoegen hun de noodige inlichtingen te geven omtrent het geen zy te doen hebben om zich te bevryden van de besmetting waer van hier gehandelt is.

Den Gouverneur van Oost-Vlaenderen,
Baron de Lamberts


Bron: Memorial Administartif 1832 (deel 32)
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

Terug naar “Arm- en ziekenzorg”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie