Pagina 1 van 1

Het Geldhof

Geplaatst: 27 Mei 2014, 21:27
door Alostum
Geplaatst: 18 Mei 2011 05:09 pm
Jerommeke schreef:Volgens de jaartallen in de gevel werd het Geldhof gebouwd in 1617-1618 en was daarmee één van de oudste hoeves op Mijlbeek.
In 1731 heette deze hoeve “De Gauden Leeuw” en was eigendom van Albrecht De Bie die ze verkocht aan priester Albrecht Franciscus De Groote.
Tijdens de “Besloten Tijd” was deze hoeve een schuilplaats voor sommige Paters Capucienen en deden verscheidene kinderen van Mijlbeek hier stiekem en in alle stilte hun Plechtige Communie.
Ooit deed het gerucht de ronde dat van hier uit een rechtstreekse onderaardse gang naar de abdij van Affligem zou bestaan hebben.
Ook werd er verteld dat ooit aan het hek van dit hof, in de vroege morgen, een vondeling werd gevonden die dan ook de achternaam Geldhof meekreeg.
In 1845 was de hoeve eigendom van de Parijzenaar Jean Hérelle die ze later verkocht aan een andere Parijzenaar Paul Frederic Moreau die ze verhuurde aan de familie Boeykens met als laatste bewoners de kroostrijke familie Prosper Boeykens.
Op 27 september 1914 tijdens de slag om de Hertshaag en de Zwarte Hoekbrug gelukte mijn grootvader Alfons er in om aan de Duitsers te ontsnappen en zich in het Geldhof bij Paulinus Boeykens gedurende enige dagen in een kast te verstoppen en zo aan fusillering te ontkomen.
Vanaf 1966 begon het hof stilaan te verkommeren en werd het uiteindelijk in maart 1984 afgebroken.

De naam Geldhof zou ontleend zijn aan volgende legende.
In 1640, tijdens een stormachtige nacht, op het moment dat de naburige kerkklokken middernacht sloegen, kwam een voerman met paard en kar in vliegende vaart aangereden.
Hij stormde in de striemende regen zonder vaart te minderen het erf op.
De voerman bracht op het allerlaatste moment de steigerende paarden tot stilstand en loste zijn vracht in het midden van het erf.
Zijn vracht bestond uit gouden juwelen en plaketten, duizenden gouden en zilveren munten, voldoende om gans de hoeve er mee te bedekken.
Zonder een woord te zeggen en even geheimzinnig als hij gekomen was reed hij begeleid van donder en bliksem in volle vaart weer weg.
Nooit is men te weten gekomen waar de voerman en het goud vandaan kwamen.

Meer waarschijnlijker is dat de naam is ontleend aan één van de vroegere bewoners, een naam die in verschillende varianten voorkomt.
Geldolf, Gheldof zijn b.v. familienamen die in Aalst en de naburige gemeenten voorkomen.

Bronnen:
Krantenarchief, De Voorpost, Gazet van Aalst
Petrus Van Nuffel
Eigen archief

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

familie Boeykens

Geplaatst: 27 Mei 2014, 21:32
door Alostum
Geplaatst: 27 Dec 2011 04:39 pm
jan louies schreef:Pachter Prosper Boeykens boerde er met zijn 15 kinderen tot zijn dood in 1966. Dan werden de schuren garages en magazijnen.
1977: bewoond door zijn 2 zonen en een kozijn.
Verkavelingsvergunning 1978, afbraak maart 1984.
Hieronder nog een foto (Herman Louies, mei 1974) en een pentekening (Frans Ganzeman, 1973)

Afbeelding

Afbeelding

Korte historische schets over “Het Geldhof”

Geplaatst: 27 Mei 2014, 21:34
door Alostum
Geplaatst: 29 Jul 2013 11:59 am Ond
Alostum schreef:
Korte historische schets over “Het Geldhof”
Het Geldhof, gelegen op Mijlbeke, is de laatste boerderij (niet meer uitgebaat) die op Aalsterse bodem bewaard bleef.
De jaartallen 1617-1618, aangebracht op de straatgevel, wijzen het jaar van de oprichting aan. Het hof werd in 1731 door Albrecht De Bie verkocht aan priester Alexander de Groote.
Gedurende de Besloten Tijd zaten hier Paters Capucienen verborgen, veel kinderen van Mijlbeke hebben hier toen in stilte hun eerste Communie gedaan.
In 1845 was de Parijzenaar Jean Herelle de eigenaar, daarna behoorde het hof toe aan Paul Moreau, eveneens uit Parijs, die het verhuurde aan Paul Boeykens, nu is het de eigendom van de kinderen Boeykens.
Hier werd een vondeling opgevoed die “Geldhof” als familienaam kreeg.
De naamverklaring ligt waarschijnlijk aan één van de oude bewoners, familienaam die echter door het volk gemakkelijk gewijzigd wordt. Te Eksaarde heette een Lauwerijntje nu eens Geldolf, dan weer Gheldof. Te Opwijk bezat een Geldolf het Geldhofsbos, na 1771 werd “geldolf straetje” langzamerhand vervangen door “gelthofstratien”.
Ook te Aalst werd aan geld gedacht ! Een volkse overlevering dat er op dit hof veel geld verborgen zat. Hoe dit er kwam ? Eeuwen geleden, te middernacht, stopte een voerman met paard en kar voor de poort. Hij reed het hof binnen en stortte zijn lading af: het waren al gouden munten. De vooerman is nooit meer weergekeerd. Spijtig.

Fritz Courteaux


Uit "Mededelingen van de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon" 4e jaargang nr.1 - 15 januari 1977

Re: Het Geldhof

Geplaatst: 27 Mei 2014, 21:35
door Alostum
Geplaatst: 29 Jul 2013 12:36 pm
El Yannicko schreef:Waar stond die hoeve feitelijk?

Re: Het Geldhof

Geplaatst: 27 Mei 2014, 21:36
door Alostum
Geplaatst: 29 Jul 2013 12:49 pm
Alostum schreef:Wat denk je van ... de Geldhofstraat nr.48,, afgebroken in 1984.

Re: Het Geldhof

Geplaatst: 25 Jun 2016, 19:43
door BartV
Momenteel is men in de Geldhofstraat naar aanleiding van een nieuwbouw aan het graven op de plaats waar vroeger het Geldhof stond. De graafwerken zijn aan de gang op een stuk grond dat braak lag sinds de afbraak van het Geldhof.
Enkele bakstenen fragmenten en stukken puin zijn vanaf de straatzijde nog goed te zien.

Re: Het Geldhof

Geplaatst: 19 Aug 2016, 15:46
door BartV
De restant van een kelder en andere bakstenen restanten van het Geldhof zijn momenteel goed zichtbaar.

Afbeelding