urinoirs

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

urinoirs

Berichtdoor Alostum » 26 Mei 2014, 14:17

Geplaatst: 24 Jul 2011 11:52 am
stephane schreef:Een van de laatste uninoirs in Aalst is recentelijk (06/11) afgebroken/verdwenen:

gelegen aan de St. Annabrug, tussen de Molendries en de Moutstraat..gebouwd rond 1935

voor zover ik weet is de laatste urinoir nu gelegen op de binnenkoer van het stadhuis...

Afbeelding

Afbeelding

stephane
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: urinoirs

Berichtdoor Alostum » 26 Mei 2014, 14:18

Geplaatst: 24 Jul 2011 12:02 pm
esja schreef:Stephane,

je vergeet de nieuwe urinoirs aan de oude kerk en aan het groen kruis.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: urinoirs

Berichtdoor Alostum » 26 Mei 2014, 14:19

Geplaatst: 09 Aug 2011 08:21 pm
stephane schreef:Heel wat steden plaatsten in de 19de eeuw ook openbare urinoirs. Ook in Aalst was dit het geval. Begin 1850 stelde de tweede sectie van de gemeenteraad voor om openbare urinoirs te plaatsen. Deze zouden komen te liggen aan de basisschool, het klein begijnhof, de Grote Markt, de Korte Zoutstraat, de Zonnestraat, de Bierstraat, de Vrijheidstraat, de Grammontstraat en aan de tuin van M. Nouy. De keuze van deze locaties werd beïnvloed door drie aspecten:
Allereerst diende er een onderaardse goot aanwezig te zijn waarop men deze urinoirs kan aansluiten.374 In 1875 kwam het aansluiten van de afvoer van de urinoirs op de stedelijke riolering in opspraak. Volgens Monfils zou dit nadelig zijn voor de openbare gezondheid. Hij stelde hierop voor om de openbare urinoirs te voorzien van beerputten. Dankzij de steun van ondermeer Joseph De Geheest en Martinus Gheeraerdt werd het voorstel aangenomen.375
 Naast de mogelijkheid om de afvoer van de urinoirs te voorzien, werd ook gekeken naar de spreiding van de verschillende locaties. De bedoeling was om in alle wijken van de stad urinoirs te voorzien. Deze zouden gelijk over de verschillende wijken verspreid moeten zijn.
 Ten slotte werd er ook op gewezen dat men rekening had gehouden met de kostprijs van de locaties. Zoals steeds genoten de goedkoopste locaties de voorkeur.376 Door
problemen met de aanbesteding van de constructie zou de effectieve oprichting van deze openbare urinoirs enkele jaren op zich laten wachten.377
Hoe het aantal openbare urinoirs na 1850 is geëvolueerd, is ons onbekend. We weten enkel dat er in 1875, op vraag van Martinus Gheeraerdts, twee nieuwe urinoirs aan de St. Jozefskerk werden opgericht. Rond de eeuwwisseling kende Aalst openbare urinoirs op volgende plaatsen: aan het oude stadhuis, de Grote Markt, de schouwburg aan de Botermarkt, de Korte Nieuwstraat, de „Meiboom‟, de Zoutstraatpoort, het Keizerlijk Plein, de Houtmarkt, de Oude Vismarkt, de Vaartkaai, de Dam, de Graanmarkt, de St. Annastraat, de Koophandelstraat, het station, het slachthuis, de Moorselbaan en aan de St. Jozefskerk. Door postkaartonderzoek heeft Ghysens ook het bestaan van urinoirs aan de Werfkapel, het Neerhof, de St. Martinuskerk en de St. Annabrug weten te lokaliseren. Meestal ging het gewoon om een bak die aan muur of gevel was bevestigd. Aalst kende echter ook enkele sierlijke urinoirs. Het urinoir aan de Houtmarkt was er zo één. Ondanks het feit dat openbare urinoirs werden opgericht om overlast te verminderen, zouden ze echter zelf voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen. Niet zelden werd afval in de urinoirs gegooid waardoor ze verstopt raakte. Het urinoir liep hierdoor over waardoor de urine op de straat terecht kwam. Op basis hiervan was de Luikse medicus Lombard zwaar tegen deze maatregel gekant. Op het congres over openbare hygiëne in 1851 te Brussel wees hij op
het gevaar dat “un foyer d‟infection qui répand des miasmes délétères”. De overige aanwezigen vonden echter dat de publieke urinoirs in het algemeen er veel hygiënischer bij lagen dan de private sanitaire voorzieningen.381 De overlast van openbare urinoirs kwam bovendien niet enkel van de urinoirs zelf. Openbare pompen en urinoirs vormden immers ook een ware aantrekkingspool voor allerhande afvalstoffen. Martinus Gheeraerdts liet hierdoor in 1873 blijken dat hij openbare sanitaire voorzieningen overbodig vond “want men vindt er altijd vuiligheid die ik niet noemen wil”.382
Het onderhoud van de openbare urinoirs kwam normaliter de stedelijke reinigingsdienst toe. Deze moesten op dagelijkse basis de urinoirs kuisen. Dit gebeurde niet altijd even grondig. De hinder die hier het direct gevolg van was, maakte dat de openbare urinoirs tegenstand kregen van de omwonenden. In 1877 werd het gemeentebestuur benaderd met een verzoek van buurtbewoners om de waterpomp en het openbare urinoir aan de Molenstraat weg te nemen. Deze zouden “een zeker ongemak te weeg brengen”.383 Monfils tekende protest aan tegen de verwijdering van dit openbare urinoir. In plaats van een vermindering, pleite Monfils juist voor een toename van het aantal openbare urinoirs. De gemeenteraad dacht hier anders over en keurde het voorstel goed. Wel werd op verzoek van baron de Bethune bepaald dat indien de nood zich zou voordoen, de stad het recht zou hebben om een nieuwe pomp en urinoir op dezelfde plek op te richten.384 Bij deze beslissing was er een duidelijke tweespalt in de gemeenteraad merkbaar. Aan de ene zijde had men Gheeraerdts, de Bethune en Eyerman. Deze waren voorstanders om de openbare urinoirs en pompen te verwijderen waar deze voor overlast zorgden. Vanderhaegen en vooral Monfils, beiden geneesheren, vreesden echter dat dit de toestand juist zou verergeren.
Vanaf het begin van de jaren 1890 schakelde de stedelijke reinigingsdiensten over tot het gebruik van ontsmettingsmiddelen bij het reinigen van de urinoirs. Dit is vermoedelijk een rechtstreeks gevolg van de cholera-epidemie die Aalst in 1892 aandeed.
Het onderhoud van de urinoirs zou echter nog steeds niet altijd even grondig gebeuren. Vooral onder Casimier De Smedt zou de reinigingsdienst vaak aan haar plicht van het onderhoud van de urinoirs hebben verzaakt.385

uit:

Van mestrapers tot beerruimers:
over afval en afvalverwerking in Aalst
(1800-1901)
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: urinoirs

Berichtdoor stephane » 18 Mar 2017, 15:26

Stadhuis krijgt nieuwe toiletten.
Schepen Ann Van de Steen (SD&P) laat weten dat het alom gekende, maar sterk verouderde urinoir op de binnenkoer van het stadhuis binnenkort zal verdwijnen. "Dit voldoet totaal niet meer aan de hygiënische normen." zegt de schepen.
Schepen Van de Steen haar diensten voorzien hiervoor een nieuw openbaar alternatief in de voormalige gebouwen van de dienst Mobiliteit. De toiletten zullen uitgerust zoals het hoort en zullen ook toegankelijk zijn voor minder validen.

18/03/2017

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: urinoirs

Berichtdoor stephane » 22 Mar 2017, 12:06

Binnenkoer voormalig stadhuis

foto's 22/03/2017

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

willykiekens
Berichten: 991
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: urinoirs

Berichtdoor willykiekens » 22 Mar 2017, 18:15

ik veronderstel dat dit niet de toiletten waren die voorzien waren voor boudewijn en Fabiola tijdens hun bezoek aan de carnavalstoet.


Terug naar “Straten, pleinen, monumenten en gebouwen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Advertentie