Sluierstraatje

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Sluierstraatje

Berichtdoor Alostum » 21 Dec 2019, 18:11

Het Sluierstraatje

Van de Grote Markt komende in de Lange Zoutstraat heeft men links het Sluierstraatje. In 1446 stond het tot in 1669 aangeduid als het Sloyenstraetken en het Parochienstraetkin, in 1751 kreeg het de naam van het Kerckhofstraetien en in 1794 het Hoogkerckstratien.
Van 1560 tot 1749 werd het Slaeyerstratien, het Slaeyerstratetien en het Sloyerstraetje of rue de l’Echarpe.
Reeds van in de Xve eeuw was het bewoond door voorname families, zoals de van Vreckem’s, de Cleerbout’s, de Tollin’s die er eigendom bezaten. In 1434 kocht Cornelis Neckers er een erf.
Gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de St. Martinuskerk betrokken geestelijken dit steegje. Zo weten we dat er achtereenvolgens woonden Willem d’Orghelaere (1460), de kosters Hendrik de la Porte (1694) en Karel Claessen (1715), de kerkbaljuw Pieter Jacobus Wittock (1743) en de zangmeester Merckaert.
Priester Cornelis van Pyssote verkocht er in 1541 zijn behuisde erf aan een andere geestelijke Jan Van der Meeren. Rond 1555 was het kanunnik Jan Luycx die er van Pieter Van der Straeten een huis kocht. Priester Pieter Van de Noortgate “prochiaen der prochie van Wichelen” stond er in 1587 zijn eigendom af aan Joost Van den Hende. Toen woonde er “de eersame ende meester Diederick Samuël, prochiaen der stede van Aelst”, hij had zijn huis in 1584 “in goeden en loyalen coop” gekocht van Philip Van Vaernewyck. Dezelfde pastoor-deken nam bovendien in 1600 de eigendom van Joost Van den Hende over en in 1606 legateerde hij aan de Sint-Martinuskerk zijn woonstede “totter woonst van den pastoor”. De proost “der Collegiale” Judocus Joannes Cayman kocht in 1758 het huis van Joannes D’Haen.
Men verstaat nu waarom het Sluierstraatje ook het Prochiaenstraetkin, in 1434 het Persoenstraetin en in 1660 het Sangmeesterstraetien heette, het gelijk best op een smalle sluier, de pastoors waren vroeger algemeen gekend onder de naam van “Parochiaan”, het is zo smal men het ’t straatje van éénen-man of van éénen-persoon zou mogen noemen. Verschillende zangmeesters hadden er hun woonst.
Winkels of herbergen waren hier vroeger schaars. Enkel in 1723 werd er melding gemaakt van een winkeltje “van koussens ende wit spelle werck gaeren” gehouden door juffer de la Porte. Slechts twee drankhuizen vonden we aangestipt, namelijk “den Crommen Ellebooge” gehouden door Emmanuel Vonck, die het huis op 23 oktober 1787 kocht van de erven Franciscus Vonck “praesbyter ende gewesenen coster van Ste Mertens kerck” (21 september 1787), woning in het begin van de 18e eeuw gebouwd door Cornelis Ignatius Beeckman en in 1750 verkocht aan Arnoldus De Man, moest nogal aanzienlijk zijn geweest, want in de schouwen waren “ingeboiseerde schilderyen ende oeil de boeuf”. Verder had men er de herberg “den Sluyere” (1800) van Crabbeels, bode op Geraardsbergen en een taverne, in eigendom toebehorende aan ridder de Waepenaert, burgemeester (1794), “het Oud Muziek” in 1866 bewoond door Frans Cobbaut en “de 12 Apostelen” van Henriette Mattens (1850).
De mening heerst dat onder de huizen van het Sluierstraatje de grondvesten liggen van de onafgewerkte hoofdkerk, omdat de meeste kelders van witten hardsteen zijn. Dit is echter zeer betwistbaar omdat deze steen ter plaatse werd gezaagd, gehouwen en bewerkt en dat men met resten hiervan de grondvesten van de aanpalende woningen metste.
Nog zo een vertelsel is dat er in dit straatje een onderaardse gang zou zijn, in verbinding met de kerk. Dit verzinsel is ontstaan tijdens het Franse Schrikbewind, wanneer de gelovigen bij de aldaar wonende kerkbaljuw de mis kwamen bijwonen.

Afbeelding

Bron: PETRUS VAN NUFFEL, Historiek der Oude Straten - 1e aflevering – januari 1914
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

walter
Berichten: 126
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:55

Re: Sluierstraatje

Berichtdoor walter » 23 Dec 2019, 00:28

Ondergrond Sluierstraatje.
Archeologische waarnemingen en noodopgravingen in de jaren '80 leren ons dat er inderdaad geen kerkfundamenten of onderaardse gangen zijn. Wel resten van middeleeuwse bewoning met o.a. kuilen met resten van misbaksels en pottenbakkersafval.
De Lange Zoutstraat volgt min of meer de oudste stadsomwalling (ca 1100). merkwaardig is dat de huizen blijkbaar op de opgevulde gracht staan.


Terug naar “Straten, pleinen, monumenten en gebouwen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten

Advertentie