Korte Nieuwstraat - Karmelietenkermis

Moderators: Alostum, janlouies, david

janlouies
Berichten: 749
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Korte Nieuwstraat - Karmelietenkermis

Berichtdoor janlouies » 16 Jun 2019, 22:24

Foto gemaakt waarschijnlijk eind jaren 1930 of jaren 1940. Korte Nieuwstraat tijdens de jaarlijkse Karmelietenkermis. Nieuwe huizen (op de hoek De Ritz, later Fregat) en overdekte Botermarkt. Vooraan links Leontine De Craecker en midden echtgenoot Frits De Bruyne. Hij overleed in 1958, maar zijn weduwe werd in de 90 en bleef tot haar dood in de Korte Nieuwstraat 9 wonen. Onmiddellijk na haar overlijden werd haar huisje verbouwd tot café Bonaparte, later Prinsenhof.
Afbeelding
Fritz De Bruyne was de oom van mijn moeder. Hij had ooit een danszaal in het OLV-straatje en was een zeer goede mecanicien. tijdens WO I maakte hij een machientje om zeepstukken te gieten en een handmolentje om graan te malen, om dit alles te verkopen in het winkeltje thuis in het ouderlijk huisje in de Lindestraat. Hij verhuurde en herstelde draaiorgels. In de jaren 1940 verkocht en repareerde hij frigo's. Maar hij had een gat in zijn handen en dat heeft hij nooit kunnen repareren.

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11971
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: Korte Nieuwstraat - Karmelietenkermis

Berichtdoor Alostum » 18 Jun 2019, 18:13

Dit is zo een handmolentje om graan te malen.

Afbeelding
"De stad is een labyrint, we lopen er door als door een rebus, een reeks geheimen die we tot elke prijs willen ontsluieren met een hardnekkigheid die wij in onze zoektocht leggen" (A. Cohen, 1988)

walter
Berichten: 91
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:55

Re: Korte Nieuwstraat - Karmelietenkermis

Berichtdoor walter » 19 Jun 2019, 23:46

Jan, ik betwijfel een beetje dat de oom van je moeder die molentjes in zijn winkel in de Lindestraat tijdens WOI zal verkocht hebben. De Duitsers verboden immers zelfs het bezit van dergelijke molentjes, laat staan dat iemand ze openlijk in een winkel kon verkopen. De verkoop zal wel in het zwart geweest zijn "onder den toog".
Die molentjes dienden om graan dat ontrokken was aan de voedselopeisingen, toch te kunnen malen tot meel om er zo brood van te bakken.
In haar dagboek schrijft Aline Van Den Eeckhout uit Vlekkem dat het malen van graan met dergelijke handmolentjes "paardenarbeid" was...

janlouies
Berichten: 749
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: Korte Nieuwstraat - Karmelietenkermis

Berichtdoor janlouies » 11 Jul 2019, 15:35

Walter
Dat zal inderdaad wel in 't zwart geweest zijn. Misschien waren het er ook maar een paar, 't was tenslotte handwerk. Herinneringen zijn bedrieglijk ... Ze foefelden daar in elk geval van alles in hun huisje op Schaarbeek (De huidige Boudwijnlaan loopt zwat door hun erf).
Jan


Terug naar “Straten, pleinen, monumenten en gebouwen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

Advertentie