straten op de Tragelsite

Moderators: Alostum, janlouies, david

stephane
Berichten: 1369
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

straten op de Tragelsite

Berichtdoor stephane » 05 Feb 2018, 11:40

Het stadsbestuur kiest ervoor om de nieuwe straten op de Tragelsite Kunstzijdestraat, Arenalaan, Ketsersweg, Nieuwe Tragelweg en Jennemieke te noemen. Een beslissing die op onbegrip kan rekenen van oppositiepartijen sp.a en Open Vld. “Eerst keurt het schepencollege de Viscosestraat, de FFR-laan en de Georgiesstraat goed, maar dan komen ze met andere namen naar de gemeenteraad”, zegt Vera Van Der Borght (Open Vld). “De namen verwezen nochtans naar de arbeidersstrijd ten tijde van priester Daens. Een gemiste kans om ons historisch industrieel erfgoed in de verf te zetten”, zegt zij. La Géorgie was een katoenspinnerij op de Tragel, FFR verwijst naar de Filteries Réunies en Viscose naar ‘Société Générale de Soie Artificielle par le procédé de Viscose’.

Sp.a-er Patrick De Smedt vindt het onvoorstelbaar. “Uitgerekend op deze historische industriële site, waar een zware sociale arbeidersstrijd plaatsvond, worden de drie daarnaar verwijzende voorstellen geschrapt”, zegt hij. De bevoegde schepen Mia De Brouwer (N-VA) ontkent dat de keuze is beïnvloed door vastgoedontwikkelaars of dat Franstalige namen op een veto stootten van de N-VA. “Platte oppositiepraat”, vindt ze. “Deze namen verwijzen wel naar ons erfgoed en zijn bovendien makkelijker uit te spreken”, zegt ze. (RLA)

bron: HLN 2 februari 2018


Er wordt gesold met industrieel verleden

Kerkvader Augustinus hield voor dat een mens gelijktijdig woede én hoop in zich moet dragen. Woede over dwaasheid, hoop op heldere inzichten. Aalstenaars, de tijd is aangebroken om discipels van Augustinus te worden. Woede over hoe gesold wordt met een brok sociale geschiedenis, industrieel verleden en dus erfgoed eigen aan Aalst. Hoop omdat het volk mort, alvast toch enkelen in de gemeenteraad en op de sociale media.
De Tragelsite was ooit een roerige plek toen in de tweede helft van de 19e eeuw de aangename wandelweg langs de Dender plaats ruimde voor industriële vestigingen waar het onversneden winstbejag hoogtij vierde en de sociale strijd heftig was. De Filature et Filteries Réunies (FFR), in de volksmond ‘Borremans’, vestigde er zich in 1873. Van 1898 tot midden vorige eeuw was de spinnerij La Géorgie er gevestigd. De gasfabriek volgde, zo ook de twijnderij Société en nom collectif Druwé & Henderickx, de katoen- en naaigarensfabriek Van de Walle & Cie, de stoom- en stekskesfabriek Prosper Terriez-Verburgh, de Chantier Houillier Van de Velde & De Boe en niet in het minst S.A. Société Générale de Soie Artificielle par le procédé Viscose of de fabricage van kunstzijde. Bedrijf dat later (1930) opgeslorpt werd door Fabelta. Sociale conflicten, met wekenlange stakingen (1928) waren er schering en inslag, om het in textieltermen uit te drukken.
Die geschiedenis wil de projectontwikkelaar van de Tragelsite wegmoffelen, ook al zijn stadsarchivaris, deelraad cultureel erfgoed en de bevoegde gemeenteraadscommissie (2016) het erover eens dat Georgiestraat, FFR-laan, Viscosestraat passende straatnamen zijn. De projectontwikkelaar van de Tragelsite bevestigt hiermee het stereotiepe beeld van gladde praatjesmaker zonder ziel voor en binding met de gemeenschap die wortels heeft in vele generaties. Gelukkig voor hem hebben we pek en veren ingeruild voor decreten, wetten en publieke opinies.
Maar wat te zeggen van wethouders die in dit vervlakkend verhaal instappen en het nietszeggende ‘Arenalaan’ vooropzetten? Arenalaan, ja, op één voorwaarde dat in de arena zij, die om drogredenen (onuitspreekbaar, té franstalig klinkend, te veel herinnerend aan de vakbonden en stakingen,…) de sociale strijd uit de geschiedenis van de Tragelsite willen bannen, er spitsroeden lopen, met pek en veren getooid worden en in de kerker van Jan de Lichte gegooid worden. Tot daar onze woede. Hoop is er ook: ze dienen net niet gevierendeeld te worden. Alhoewel?

bron Aalst. Nieuws.be
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

willykiekens
Berichten: 747
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: straten op de Tragelsite

Berichtdoor willykiekens » 05 Feb 2018, 17:34

als die nieuwe straten en lanen niet mogen herinneren aan hun verleden, vraag ik me af waarom al dat geld steken in de renovatie van de st Martinuskerk bvb laat ons alle gebouwen op de markt afbreken en flats opzetten; schandalig !!!!!!!

stephane
Berichten: 1369
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: straten op de Tragelsite

Berichtdoor stephane » 19 Mar 2018, 12:35

De V.VAK (Vereniging Voor Aalsters Kultuurschoon) legt bezwaar neer tegen de namen die de stad wil geven aan de nieuwe straten op de Tragel-site. De gemeenteraad van 30 januari keurde Kunstzijdestraat, Arenalaan, Nieuwe Tragelweg en Jennemieke goed en legde daarmee de voorgestelde namen van het V.VAK en de Sectorale Deelraad Cultureel Erfgoed naast zich neer. De vereniging en adviesraad hadden voorgesteld om voor Viscosestraat, FFR-laan, Georgiesstraat en Jennemiekeskerkhof te kiezen.
"VVAK betreurt het dat de straatnamen amper verwijzen naar het rijke industriële verleden van de stad en deze site. Het V.VAK pleit ervoor om bij de toekenning van nieuwe straatnamen te kiezen voor een toponiem of een naam die een link heeft met de geschiedenis van de site", zegt de vereniging. (RLA)
Uit Het Laatste Nieuws/Denderstreek - 16 Mar. 2018 Pagina 19

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

janlouies
Berichten: 616
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

foute straatnamen op de Tragelsite

Berichtdoor janlouies » 20 Mar 2018, 13:52

Hier wordt toegegeven aan een enge visie op 'in Vlaanderen Vlaams' en aan de marketingeisen van bouwpromotoren, die liever trendy namen zien dan historisch verantwoorde, die dan nog eens naar sociale wantoestanden verwijzen.

willykiekens
Berichten: 747
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: straten op de Tragelsite

Berichtdoor willykiekens » 20 Mar 2018, 15:24

We gaan niet aan politiek doen, maar ergens moeten ze het toch altijd uitlokken


Terug naar “Straten, pleinen, monumenten en gebouwen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Advertentie