De platanen aan de Leo Gheeraerdtslaan

Moderators: Alostum, janlouies, david

stephane
Berichten: 1467
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

De platanen aan de Leo Gheeraerdtslaan

Berichtdoor stephane » 29 Sep 2017, 10:58

Natuurpunt bang dat platanen sneuvelen
WERKEN AAN DENDER LIGGEN STIL DOOR DISCUSSIE OVER BOMEN
De platanen aan de Leo Gheeraerdtslaan in Aalst staan er al meer dan 100 jaar, maar nu vindt Waterwegen & Zeekanaal dat ze in de weg staan. De Denderoever op die plek wordt verhard, maar daarvoor is wel een kraan van 20 meter hoog nodig. De gesprekken over de toekomst van de bomen zijn volop aan de gang. “De laatste stand van zaken is dat we ze zullen snoeien, maar het zal wel meer zijn dan wat onderhoudssnoeiwerk”, zegt W&Z.

RUTGER LIEVENS
29 september 2017
Door de discussie tussen de stad Aalst, Waterwegen & Zeekanaal en Natuurpunt zijn de werken aan de Denderoevers ter hoogte van Tereos Syral voorlopig nog niet gestart. Waterwegen & Zeekanaal is wel volop bezig aan de bouw van een nieuwe stuw en sluis ter hoogte van sporthal Schotte. De huidige sluis, aan Tereos, verhuist.

Stabiliteit verzekeren
“In het kader van de bouw van de stuw en sluis moet de oever rechtover Tereos Syral worden verstevigd. De Dender zal er ook iets breder worden. De werken zijn nodig om de stabiliteit van de Denderoever daar te verzekeren”, legt Claudia Van Vooren van Waterwegen & Zeekanaal uit.


Waterwegen & Zeekanaal kan de werken echter niet uitvoeren zolang de massieve platanen daar in hun volle glorie blijven staan. Natuurpunt is ongerust. “Het moet er aan de slag met een kraan van twintig meter hoog, om zo de damplanken in de grond te duwen aan de oever. Dat zal niet gaan met de bomen. Er is al geopperd om ze dan maar te kappen, maar uit het overleg met de stad is gebleken dat daar nooit een kapvergunning voor zal gegeven worden”, zegt Rik De Baere van Natuurpunt.


Snoeiwerk onvermijdelijk
Schepen Ann Van de Steen (SD&P) bevestigt dat. “Een rooivergunning zullen ze niet krijgen. Snoeiwerk zal echter onvermijdelijk zijn, er moet iets gebeuren om de werken te kunnen uitvoeren, maar het moet bomenbesparend zijn”, zegt Van de Steen. Claudia Van Vooren van W&Z zegt dat ze zeker niet van plan zijn te kappen.


”Zeker niet, maar er zal minstens snoeiwerk aan te pas komen. En we moeten daarin eerlijk zijn, het zal meer zijn dan een onderhoudssnoeibeurt”, geeft Van Vooren toe. “Wanneer dit zal gebeuren hangt af van het overleg over de bomen. Zolang dat niet is uitgeklaard kan de aannemer niet starten.”

Hectare kwijt
Bij Rik De Baere van Natuurpunt is er verontwaardiging. “Door de bouw van de stuwsluis en de illegale bomenkap zijn we al een hectare kwijt langs de Dender. Compensaties blijven uit, en nu wil men nog raken aan bomen die er al 100 jaar staan.”


“In het milieueffectenrapport had men nochtans gesteld niet aan de bomen te komen. Door de werken zal het waterpeil met twee meter zakken en het is afwachten welke invloed dat zal hebben op het groen in de omgeving. Al moeten we ook zeggen dat een plataan sterk is. De bomen zullen de droogte aankunnen en een plataan blijft groeien, al snoei je hem tot op een paar meter van de grond. Het zou echter enorm zonde zijn, dat snoeiwerk, want het zijn de laatste grote bomen van die hoogte in het stadscentrum van Aalst”, zegt De Baere.


Eind oktober is er een nieuw overleg over de toekomst van de bomen.
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

Terug naar “Straten, pleinen, monumenten en gebouwen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Advertentie