Pagina 1 van 1

1846 beenhouwerij in het Belfort

Geplaatst: 03 Apr 2017, 21:31
door Alostum
Volgens een plan uit 1846 was er in het Belfort op het gelijkvloers een beenhouwerij gevestigd! Wie weet meer ?

Afbeelding

bron: S.A.A.

Re: 1846 beenhouwerij in het Belfort

Geplaatst: 14 Mei 2020, 21:39
door janlouies
Het belfort was een tijd lang het Vleeshuis van de Stad, het gildehuis en verkoopspunt van de vleeshouwers. Misschien is Boucherie een ongelukkige vertaling van Vleeshuis?
In de middeleeuwen was de Borse van Amsterdam nog het vleeshuis, en het verdwenen huizenblokje tussen het postkantoor en de herberg nr. 6 ( later café De Nachtwacht) was het Klein Vleeshuis.

Re: 1846 beenhouwerij in het Belfort

Geplaatst: 15 Mei 2020, 09:01
door emielf
Jan,
Dat huizenblokje behoorde tot het patrimonium van de Rederijkerskamer De Catharinisten. Het moest verkocht tijden de Franse Revolutie om de brandschatting hen opgelegd te betalen.
mvg

Emiel François

Re: 1846 beenhouwerij in het Belfort

Geplaatst: 15 Mei 2020, 15:06
door stephane
Iemand een idee waarom er geen archeologische opgravingen (of studie) gebeurd is op de plaats van dat 'huizenblokje' toen de Hopmarkt heraangelegd werd?


stephane

Re: 1846 beenhouwerij in het Belfort

Geplaatst: 16 Mei 2020, 11:14
door janlouies
Hierbij wat feed back op de twee vorige berichtjes!

In dat huizenblokje was inderdaad het Klein Catharina en en Groot Catharina, lokalen van de Catharinisten. Gekocht door een zekere Willem De Clercq, die het (allicht met winst) doorverkocht aan de stad. Meer daarover in mijn boek over De Nieuwstraat, dat normaal gezien binnen de twee jaar verschijnt.

Reden waarom er geen opgravingen gebeurden bij de heraanleg van het plein: Bij de heraanleg ging de ondergrond niet verstoord worden.
Archeologen hebben liefst dat er zo lang mogelijk gewacht wordt met opgraven, want opgraven betekent vernielen; misschien komen in de toekomst nog betere technieken en inzichten, en meer budgetten, is de redenering.
Een tweede reden is dat archeologen in deze tijden veel werk hebben met noodopgravingen, m.a.w. op gronden die gaan vernietigd worden door bouwprojecten.
Een derde reden is financieel. We leven in tijden van besparingen.

Re: 1846 beenhouwerij in het Belfort

Geplaatst: 17 Mei 2020, 00:25
door walter
Jan, het is zelfs zo dat de wet verbiedt dat er gegraven wordt in niet-bedreigde gronden.