Huis Van Ooteghem Molenstraat

Moderators: Alostum, david, janlouies

stranger
Berichten: 305
Lid geworden op: 15 Mei 2014, 18:05

Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor stranger » 20 Jun 2016, 10:50

Uit HLN 20/06/2016

Half miljoen euro voor Huis Van Ooteghem

De Vlaamse overheid trekt een premie van 507.000 euro uit voor de restauratie en herbestemming van het Huis van Ooteghem in de Molenstraat in Aalst. In dat pand was tot voor kort de toeristische dienst gevestigd.

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, maakt geld vrij voor restauratiewerken.

"Het Huis Van Ooteghem, ook bekend als 'Chipka', bestaat uit een classicistisch, 18de-eeuws herenhuis met 17de-eeuwse kern, waarachter zich 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen rond een binnenkoer bevinden. De historische waarde van beide gebouwonderdelen motiveerde de bescherming als monument van het complex in 1997", zegt Bourgeois.

"De restauratiepremie ondersteunt de werken aan het exterieur, met duurzaam herstel van de waardevolle elementen. Er worden weinig harde ingrepen voorgesteld bij de restauratie met respect voor zowel de typische classicistische aspecten van het herenhuis als het industriële karakter van de gebouwen rond de binnenkoer. Het complex krijgt na de restauratie een nieuwe invulling, met een combinatie van een polyvalente ruimte en handelszaken op het gelijkvloers, en appartementen op de verdiepingen." (RLA)

stranger
Berichten: 305
Lid geworden op: 15 Mei 2014, 18:05

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor stranger » 20 Jun 2016, 11:02

Is de bouwheer niet Jan De Nul, of heb ik dit gedroomd?

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor stephane » 20 Jun 2016, 11:11

Klopt, Jan De Nul zou de eigenaar zijn van het pand, en hier komen de gastverblijven voor het buitenlands personeel.

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

willykiekens
Berichten: 991
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor willykiekens » 20 Jun 2016, 11:41

ik heb in de jaren '60 nog met een nazaat in de klas gezeten.
prachtig gebouw en gelukkig van de sloop gespaard, want ik word stilaan allergisch van die appartementbezetenheid. een of meerdere huizen afbreken om er een veelvoud van blokkendozen op te zetten; alles in het teken van money, money.

Gebruikersavatar
Jerommeke
Berichten: 10952
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:14
Locatie: Aalst

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor Jerommeke » 20 Jun 2016, 18:41

Huis Van Ooteghem.

Zo genoemd naar één van de laatste bewoners - eigenaars: Joseph Jean Van Ooteghem (° Ingelmunster 1898 en + Aalst 1976).
In 1835 bewoond door Michel Moens - Meert, koopman.
In 1850 door Paul Moens de Hase, koopman.
Op 14-06-1939 verkocht aan Joseph Jean Van Ooteghem - Dussard, handelaar.
Na zijn overlijden ging de woning naar Jan Castelain en Walter Michiels die er in 1978 de galerij "De Gaepaert" openden.
In de galerij waren er vijf zaken gevestigd: Stroca (binnenhuisinrichting), Ivora (ivoorwinkel), Polly Parade (kinderkleding), Mynor (wild en kippen) en Chipka (eethuis).

Vanwaar de naam "De Gaepaert".

't Huys van Ninove: de Witheren van de abdij van St. Cornelius en St. Cyprianus uit Ninove hadden hun toevluchtsoord uit de Stoofstraat naar de Molenstraat overgebracht.
Zij kochten de aanpalende eigendom "De Gaepaert", aan de ene zijde de Donkersteeg, destijds het Gaepaertstraatje geheten.
De kloostergemeenschap verkeerde ten jare 1680 in geldnood en verkochten hun toevluchtsoord aan Antonius Charité.
De Gaepaert werd verhuurd aan Willem Meert en in 1707 verkocht aan schipper Peeter Van Den Bossche.
De ontvanger van de abdij, Ferdinand Van Der Haeghen, verkocht in 1711 een ander gedeelte aan Nikolaas Van Overstraeten, heer van Welden, die het pand verhuurde aan stadhouder Philippus De Graeve.
Nikolaas verkocht de eigendom in 1747 voor de som van 6000 gulden courant aan koopman Joannes Baptista De Brandt.
In 1757 was de Gaepaert "met d'assche schuere, ter eerdere jegens het clyn straetken commende tot op d' Achterstraete" geprezen op een waarde van 8665 gulden courant.
J.B. De Brandt verkocht in 1763 een gedeelte aan Peeter Amandus de Clercq, die het in 1783 verhuurde aan Peeter van Droogenbroeck, nadien ging het pand over naar notaris de Clercq, Gustaaf de Clercq en Ferdinand de Clercq.
Het ander gedeelte, "de schuere, stallinghen, crebben ende rasteelen", kwam achtereenvolgens in het bezit van Michiel de Ruddere, Ignatius de Clippele, Guillielmus de Gheest, Franciscus Martinus Gheeraerdts, burgemeester Leo Gheeraerdts.
Rond 1900 was er een stoffenweverij gevestigd en later een olieslagerij.

Bron:
Petrus Van Nuffel, Historiek der Oude Straten.
Elk tijdperk heeft duizenden helden die in geen enkel geschiedenisboek vermeld worden. Otto Weiss

La Fontaine
Berichten: 67
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 20:27

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor La Fontaine » 21 Jun 2016, 00:06

Ik meen me te herinneren dat dit huis gedurende een aantal jaren (1980-90 ?) eigendom was van de familie Castelain, afkomstig uit Hofstade.

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor stephane » 21 Jun 2016, 10:08

La Fontaine schreef:Ik meen me te herinneren dat dit huis gedurende een aantal jaren (1980-90 ?) eigendom was van de familie Castelain, afkomstig uit Hofstade.


De familie Castelain restaureerde en renoveerde dit pand tot zijn huidig geheel.
Hijzelf had aan de rechtse kant van de poort een zaak van gordijnen en overgordijnen - Stroca, in het verlengde hiervan, richting koer, was er later een horecazaak (wijnzaak?). Na stopzetting werd dit bij de gordijnenzaak toegevoegd. De vader woonde op het eerste verdiep boven de zaak, met een groot terras boven de horecazaak. Hij zat meestal op een stoel op de koer of op straat een pijp te roken. Boven de huidige bloemenzaak op het eerste verdiep was zijn atelier, later verkocht als appartement.

De naam Stroca komt van Stro (achternaam van zijn (ex) vrouw, Strooper) en ca van Castelain.

In de gordijnenzaak kwam later een kinderkledingzaak, nadien de toeristische dienst.

Castelain zelf had een 2de zaak aan het Gravensteen te Gent.

Opening van Mynor was op 14 september 1978.

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor stephane » 24 Jun 2016, 15:58

Beschrijving

Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.

Historiek

Het is niet duidelijk hoe de bebouwing op het perceel in de Molenstraat in de 17de eeuw eruit zag. Vermoedelijk stond er op de plaats van het huidige pand één dwarshuis (nok dwars op de rooilijn) en twee éénkamerwoningen van het langgeveltype (nok evenwijdig met de rooilijn). Het dwarshuis bestond vermoedelijk uit twee achter elkaar gelegen volumes met een punt- of trapgevel. De moerbalken op de gelijkvloerse verdieping liggen namelijk parallel met de rooilijn, wat wijst op een oorspronkelijk dwarshuis, terwijl de moerbalken op de eerste verdieping dwars op de rooilijn liggen, wat wijst op een langshuis. Vermoedelijk betrof het dus een dwarshuis, waarbij bij latere verbouwingen de balkenzoldering op de eerste verdieping en de dakconstructie op de zolderverdieping werden gewijzigd. Het volume achter het straatvolume is een uitbreiding in bak- en zandsteenstijl van het volume aan de straat. Het is een bakstenen gebouw met omlijsting van de vensteropeningen met negblokken, stellinggaten bovenaan de zijgevel en hoekblokken op de hoek van de zij- en achtergevel. Dit laat vermoeden dat de voorgevel van het dwarshuis eveneens opgetrokken was in bak- en zandsteenstijl. Uiterst rechts bevindt zich een éénkamerwoning van het langgeveltype. De woning was iets dieper op het perceel gelegen en smaller dan het dwarshuis. Tussen de twee woningen bevond zich vermoedelijk een derde woning van het langgeveltype.

Achteraan het perceel bevonden zich eveneens andere woningen en/of bijgebouwen en metselwerk in de achtergevel toont aan dat het bijgebouw een oudere kern heeft dan de voorgevel uit circa 1881 doet vermoeden.

In het midden van de 18de eeuw werd de woning grondig verbouwd, daarbij werden de drie 17de-eeuwse woningen samengevoegd tot één grote woning van het langgeveltype rond een binnentuin/koer. Het pand kreeg een nieuwe bepleisterde, bakstenen voorgevel op een zandstenen plint met een centrale inrijpoort. Deze gevel bleef tot op heden bewaard, maar werd in de loop van de 20ste eeuw ontdaan van zijn bepleistering. De woning uiterst rechts werd achteraan uitgebreid met een nieuw bakstenen volume met vensteromlijstingen in blauwe hardsteen en deze gevel was vermoedelijk net zoals de voorgevel oorspronkelijk voorzien van een bepleistering. Het interieur van de woning werd eveneens aangepast.

Op de Ferrariskaart uit circa 1771-1778 is het perceel bebouwd en de bebouwde toestand uit deze periode is vergelijkbaar met de huidige toestand. Het perceel grenst achteraan aan de Achterstraat (huidige Onderwijsstraat). Op het grondplan uit 1835 (primitief kadasterplan) is de toestand uit de 2de helft van de 18de eeuw te zien met een hoofdgebouw aan de straatzijde met bijgebouwen (stallingen, enz.) rond een binnenkoer. Deze toestand bleef tot op het einde van de 19de eeuw bewaard.

In 1881 was de woning eigendom van Paul Moens, koopman uit Aalst en hij verbouwde in datzelfde jaar de bijgebouwen rond de binnenkoer. De vrije ruimte tussen de volumes aan de straatzijde werd dichtgebouwd door een glazen constructie met zadeldak die circa 1978 opnieuw verwijderd werd. Verschillende volumes werden uitgebreid naar de binnenkoer, opgehoogd en voorzien van een nieuwe voorgevel en dakconstructie. Begin 20ste eeuw werd wellicht de cementbepleistering op de achtergevels van een deel van de gebouwen aangebracht. Vermoedelijk was dit het gevolg van het inbrengen van nieuwe vensteropeningen met nieuw schrijnwerk in de achtergevel.

In 1939 wordt de woning eigendom van Jozef Van Ooteghem en blijft tot circa 1978 in het bezit van de familie Van Ooteghem-Dussar, waarna het perceel wordt opgesplitst in zeven delen. In deze periode vinden ook heel wat verbouwingen en interieuraanpassingen plaats, zo wordt de bepleistering van de voor- en achtergevel verwijderd, wordt het schrijnwerk vervangen, verdwijnt de glazen overkapping tussen de gebouwen en vinden verschillende verbouwingen in het interieur plaats.

In de jaren 1990 werd het pand gerestaureerd.

Beschrijving

De voorgevel in de Molenstraat is opgebouwd uit zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met de nok evenwijdig met de straat, bedekt met leien en voorzien van drie dakvensters. Het betreft een oorspronkelijk bepleisterde bakstenen gevel op een zandstenen, afgeschuinde plint. De gevel heeft een classicistische vormgeving en is symmetrisch opgebouwd: het licht uitspringend middenrisaliet met centrale inrijpoort met hardstenen omlijsting en de vensteropening erboven worden aan beide zijden geflankeerd door drie rechthoekige vensteropeningen met hardstenen omlijsting onder rollaag. De omlijsting is geprofileerd en voorzien van Íngekraste belijningen. De vensteropeningen van de eerste bouwlaag zijn beluikt (opgehangen met duimhengsels). De korfboogvormige inrijpoort heeft een rechthoekige, geprofileerde hardstenen omlijsting met voluutvormige sluítsteen, rozetten in de zwikken en bekronende druiplijst. De houten poort is een strokendeur met decoratieve panelen aan de achterzijde en is in de poortomlijsting opgehangen met staartgehengen. De gevel wordt bekroond met een geprofileerde, getande kroonlijst.

Rond de binnenkoer bevinden zich gerenoveerde industriële gebouwen daterend uit het einde van de 19de eeuw. De gevels rond de binnenplaats zijn opgetrokken in baksteen en dateren uit verschillende perioden die deel uitmaken van het oude pand of van de verbouwingen uit de jaren 1970. De voorgevels van het zuidelijk en oostelijk volume dateren uit circa 1881, het betreft verankerde bakstenen gevels van twee bouwlagen onder een zadeldak belegd met pannen, voorzien van een uitspringend middenrisaliet met trapgevel. Verder worden deze gebouwen gekenmerkt door een bakstenen cordonlijst en op het centrale gebouw een baksteenfries onder kroonlijst. Van de steekboogvormige muuropeningen met lekdrempels op bakstenen klossen zijn er een aantal voorzien van negblokken en sluitstenen in natuursteen.

Het interieur bewaart onder meer moerbalken op stenen consoles in de verhoogde kamer van de twee rechter traveeën (oudere kern). De woning aan de straatzijde werd ingericht tot twee winkelruimten. Het salon met 19de-eeuws decor in de linker travee is vermoedelijk niet meer aanwezig.

bron: Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Classicistisch herenhuis. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/192 op 24-06-2016 15:51.

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

lucvdh
Berichten: 30
Lid geworden op: 26 Mei 2014, 10:16

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor lucvdh » 12 Okt 2016, 11:18

De huidige eigenaar van het pand is niet Jan De Nul maar Dirk De Nul, eigenaar van de Blakmeershoeve in Hekelgem.
Jan de Nul is trouwens reeds lang overleden en zijn naam werd gegeven aan de moederfirma, die in Hofstade gevestigd is.
Vader De Nul had twee zonen (Pieter-Jan) en een dochter (Christine) , die reeds geruime tijd overleden is

walter
Berichten: 126
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:55

Re: Huis Van Ooteghem Molenstraat

Berichtdoor walter » 13 Okt 2016, 23:02

Deze informatie klopt niet.
De huidige generatie bestaat uit Jan De Nul en zijn broer Dirk; hun zus is overleden.
De kinderen van Jan nl. Jan-Pieter en Julie zijn ook aktief in het bedrijf.


Terug naar “Straten, pleinen, monumenten en gebouwen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

Advertentie