rechts rijden

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

rechts rijden

Berichtdoor Alostum » 09 Sep 2014, 16:11

Nu worden we geacht rechts van de rijweg te rijden, alhoewel er sommige fietsers dit blijkbaar vergeten zijn, zeker op de St.Annabrug.

Maar weet er iemand sinds wanneer dit van ons werd verwacht ?

Blijkbaar is deze maatregel ons in 1915 opgelegd door de Duitsers en reden we daarvoor kriskras door één.

Afbeelding

Bron: S.A.A. collectie muurkranten
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

willykiekens
Berichten: 991
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 09:46

Re: rechts rijden

Berichtdoor willykiekens » 10 Sep 2014, 07:23

in alle geval beter dan de mop over Mobutu die, om chaos te vermijden, besliste om eerst de vrachtwagens rechts te laten rijden en pas later het ander vervoer.

stephane
Berichten: 1693
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Re: rechts rijden

Berichtdoor stephane » 10 Sep 2014, 09:06

dit heb ik gevonden op het net:

Koetsiers met meerdere paarden

Toen koetsen en karren met meerdere paarden naast elkaar steeds vaker op de weg verschenen ging men elkaar meer en meer aan de rechterkant van de weg passeren. Dat kwam doordat de koetsier vaak rechtshandig was en in zijn rechterhand de zweep vasthield zodat hij nauwkeurig de paarden een tikje kon geven. De teugels moest hij dus in zijn linkerhand houden. Om de teugels goed te kunnen gebruiken zat hij zelf links op de koets/kar zodat hij het paard linksvoor goed kon zien, kon aansturen en kon kijken of hij aan de linkerkant niets zou raken. Logischerwijs verkoos hij dus tegenliggers rechts voorbij te rijden zodat hij beter afstand kon houden in het voorbijgaan.

Napoleon Bonaparte

Voor de Franse Revolutie (1789) reisde de aristocratie (adel) aan de linkerzijde van de weg. Na de bestorming van de Bastille en de daaropvolgende gebeurtenissen moest de adel inbinden en ging het volk, als maatregel, rechts rijden. In Parijs werd de regel rechts rijden in 1794 ingevoerd. Napoleon ging door en voerde in zijn rijk de regel in dat alle verkeer rechts moest aanhouden. Dit wordt mogelijk ingegeven vanwege de praktijk van koetsiers met meerdere paarden die zijn tegenliggers rechts passeerden. Niet alleen in Frankrijk ging men rechts rijden dankzij Napoleon, maar hij heeft het in veel andere Europese landen ingevoerd. Omdat het wisselen van rijrichting aan de grens lastig is, zijn in de loop der tijd steeds meer landen omgeschakeld naar rechts rijden. De staten die zich tegen Napoleon verzetten bleven links rijden: Naast Groot-Brittannië, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk ook Portugal. Dit zou ruim 100 jaar duren, tot na de Eerste Wereldoorlog.

Hitler

In niet alle landen op het vaste land van Europa reed men rechts. In bijvoorbeeld Oostenrijk, Tjecho-Slowakije en Hongarije reed men nog steeds links. Dat was voor Hitler reden om vanaf 1938 overal rechts rijden te eisen in alle landen die door de Duitsers bezet werden. Oostenrijk was tot 1938 onafhankelijk maar ging deel uitmaken van het Derde Rijk van Hilter; vandaar dat men daar ook omschakelden. Tjecho-Slowakije en Hongarije werden bezet en moesten dus ook omschakelen.

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst


Terug naar “Verkeer - Vervoer”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten

Advertentie