Alfons Huylebroeck - beeldend kunstenaar.

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11753
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Alfons Huylebroeck - beeldend kunstenaar.

Berichtdoor Alostum » 25 Mei 2014, 11:47

Geplaatst: 19 Mrt 2013 05:17 pm
Dirk Jan schreef:Afbeelding Afbeelding

Kunstenaar Fons HUYLEBROECK werd geboren in Aalst op 7 juli 1910, als jongste uit een gezin van acht kinderen. Hij liep lagere school in St.Camillus, in de Sint Camielstraat.

Vanaf zijn 10de jaar ging hij naar de Aalsterse kunstacademie. Hij leerde er tekenen en volgde ook les in de beeldhouwklas bij leraar VAN BIESBROECK. Later kreeg hij er eveneens les van Gust VAN DER MEERSCHE. De overgang van tekenen op papier naar werken met hout en steen kwam er omdat Fons zich meer aangetrokken voelde tot de derde dimensie, en hij werd steenkapper van beroep.
Tussen 1924 en 1934 werkte hij bij Leon DE VOS, eveneens beeldhouwer, in de Dirk Martensstraat.
Leon DE VOS had aan Fons en goeie helper en samen maakten zij een maquette van de Sint Martinuskerk, die nu nog steeds te zien is in het Stedelijk Museum.

Toen Leon DE VOS stopte als beeldhouwer ging Fons werken bij een beeldhouwer in Brussel die beelden moest maken voor de wereldtentoonstelling van 1935. Deze beelden van ca. 3 meter hoog werden gemaakt in blauwe hardsteen en sieren nog steeds de Eeuwfeestpaleizen in Brussel.
Hij werd er eerst puntzetter. Van het gipsen model van een beeldhouwwerk moest Fons met een puntpasser de juiste afmetingen overzetten naar steen en het beeld kappen.
Nadat de beelden voor de wereldtentoonstelling afgewerkt waren, werd Fons er bedankt.

Hij vond dan vrij snel werk bij de bekende beeldhouwer Pierre DE SOETE in Brussel. Deze had een vaste tentoonstellingszaal in Brussel, in de De Lignestraat, in de buurt van de Koningsstraat. Er kwamen artiesten van alle slag over de vloer en Fons deed er veel mensenkennis op. Zo ontmoette hij er pianisten, zangeressen, schilderes, acteurs, enz.

Toen in september 1935 zijn moeder stierf maakte Fons zijn eerste dodenmasker. Het gelaat van zijn moeder werd op haar sterfbed vereeuwigd in was.


Afbeelding Het dodenmasker van zijn moeder.

Nadien heeft Fons, op aanvraag, nog vele dodenaskers gemaakt, zoals van componist Gust DE BOECK, van de socialistische minister DESTRE, van de moeder van burgemeester BISSERET van Luik, en nog vele anderen. Hij maakte in die tijd in de KVS ook een moulage van acteur Paul CAMMERMANS.

Op vraag van Baron PARELLI maakte hij een buste van Hitler en reisde hij naar Parijs om er een portret van de Franse eerste minister LAVAL te maken.

In die periode nam hij ook deel aan een tentoonstelling in Berlijn, er georganiseerd in het kader van de Olympische zomerspelen van 1936. Hij won er een prijs met het ca. 15 cm groot beeldje De voetballer. De Brusselse krant Le Sportif schonk het later als voetbaltrofee aan een of andere ploeg.

Fons HUYLEBROECK ging vanaf 1941 wonen in een klein huisje in het Onze Lieve Vrouwwstraatje aan nummer 1, in de buurt van de Houtmarkt, maar bleef nauwe contacten onderhouden met beeldhouwer Pierre DE SOETE. Veel beeldhouwwerken van DE SOETE, meestal in marmer, werden door Fons als praktijker in Aalst afgewerkt.

Hij beeldhouwde zeer veel portretten.

Omdat hijzelf meer vrijheid wou, begon Fons een klein ateliertje, zelf gebouwd achter zijn huisje, en maakte er, naast zijn vrij werk, portretjes op bestelling en kreeg meer en meer succes. Hij nam ook meer en meer deel aan tenstoonstellingen.
Ieder jaar exposeerde hij in de tentoonstelling van de Decoroclub in de Belfortzaal. Daar stond hij naast kunstschilder Marcel VAN BEVER, architect Antoon BLANCKAERT, fotograaf August WILLEMSEN en vele andere bekende exposanten. Zo kreeg hij ook meer en meer bestellingen, o.a. van kinderportretjes.

Hij verbouwde zijn huisje en maakte naast zijn atelier op het gelijkvloers een tentoonstellingsruimte. Met overschotjes ivoor van bij Pierre DE SOETE sneed hij meestal zonder model, aan de hand van een foto, portretten die in een ring werden gezet, in borstspelden, medaillions, enz.

In 1948-1949 kapte hij 48 ornamenten (kapitelen en steunpilaren van de vensters) voor het Aalsters landhuis.
Tussen 1950 en 1962 deed hij ook industrieel werk en maakte modellen en vormen voor pantoffels en schoenen.
In 1951 maakte hij het Drie Koppenbeeld, een sculptuur die de werknemers van brouwerij De Gheest aan hun bazen cadeau deden naar aanleiding van het 135-jarig bestaan van het bedrijf.

Vanaf 1962 legde Fons HUYLEBROECK zich vooral toe op vrij werk, zoals plaketten en trofeeen voor sportclubs (o.a. Okapi), bas-reliefs zoals van DE SMET in de Zwarte Zustersstraat of in december 1976 van Jan Frans VONCK aan de zijgevel van de kerk in Baardegem, en Gust VAN DEN STOCK (Gust Kees) aan de kaaswinkel in de Molendries, op vraag van de dekenij.
Ook het bas-relief van Alfred KELDERS (1874-1956), ereburger van Aalst en stichter van de dekenij Kattestraat, is van zijn hand.
Het bas-relief als eerste prijs van de Renaat Ravijtswedstrijd, een toneeltornooi, is eveneens door hem gemaakt.


Afbeelding De prijs van de Renaat Ravijtswedstrijd.


Hij was als veelzijdig kunstenaar ook koperslager en vanaf 1975 schilderde hij ook.
Hij hield tentoonstellingen in Aalst, Antwerpen, Brussel, Oostende, Luik, Dordrecht, Berlijn, enz. en behaalde er verschillende prijzen en onderscheidingen.
Hij is ook laureaat van de Valerius De Saedeleerprijs.

Zijn werken in hout, steen, marmer, gips, brons, aluminium, ivoor, koper, ... hebben meestal een traditionele vormgeving en ademen sereniteit.

Fons Huylebroeck overleed in 1990.


bron: De Voorpost 14/7/1978
De nieuwe tijd wordt anti-sociaal en voert naar den afgrond (Petrus Van Nuffel - 1929)

AlostaJan
Berichten: 13
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 11:48
Locatie: Oilsjt

Re: Alfons Huylebroeck - beeldend kunstenaar.

Berichtdoor AlostaJan » 10 Aug 2014, 18:21

Afbeelding


Terug naar “Kunstenaars - kunst”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie