Recepten uit grootmoeders keuken

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Recepten uit grootmoeders keuken

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 20:59

Geplaatst: 20 Jan 2012 05:17 pm
Alostum schreef:Troppelbezien gelei

De bezien persen in eenen witten doek. Het sap wegen, hetzelfde gewicht broodsuiker bijvoegen en samen laten koken. Als het kookt gedurig schuimen tot het dik genoeg is, dit zal men ondervinden door een weinig gelei in koud water te laten vallen, om te zien of zij zou stijf worden.
Dan in potten doen, den dag nadien goed stoppen, er een papier over leggen met genever of franschen natgemaakt en er dan nog een papier overbinden. Moest hij later beschimmelen, dan moet men nog eens laten koken en terug in potten doen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Krieken drank

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 20:59

Geplaatst: 20 Jan 2012 05:18 pm
Alostum schreef:1 liter franschen koken met eenige grofnagels, 1 stek kaneel, 1 kilo krieken, 1 kilo broodsuiker en 3 druppels rhum.
Laten verkoelen, in bokals doen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Opleg van komkommers

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:00

Geplaatst: 21 Jan 2012 05:05 pm
Alostum schreef:De komkommers snijden zooals de aardappels voor patates-frites.
1 kilo gesneden komkommers
½ kilo broodsuiker
½ liter wijnazijn
3 stokjes kaneel
12 grofnagels
alles samen laten koken, goed laten verkoelen, in een pot doen en goed stoppen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Opleg van ajuin

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:00

Geplaatst: 21 Jan 2012 05:06 pm
Alostum schreef:4 kilo ajuin
3 liters gestookten azijn
wat grofnagels
peperbollen en laurierblad
Den ajuin laten koken in ½ liter azijn, den azijn weg gieten en de ajuinen laten uitdruppen en in bokals doen.
Den overschot van azijn koken met grofnagels enz… en dan in de bokals op den ajuin gieten, laten verkoelen en stoppen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

blind konijn

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:01

Geplaatst: 21 Jan 2012 07:21 pm
willy kiekens schreef:vroeger kreeg het huispersoneel de sausrest van het gestoofd konijn met aardappelen, het vlees was voor hun bazen( vandaar BLIND konijn)
hier een afgeleide:
-neem de kom waar u normaal aardappelen in kookt,
-snijdt een normale ajuin of meer per persoon in geen te grote stukken
-bruin in de kom een klont boter en voeg de ajuin toe peper,zout laurierblad en thijm
-laat de ajuin goed bruinen zonder te verbranden
-voeg nu de geschilde aardappelen toe, en water tot de aardappelen juist onderstaan, nog een beetje zout ( bij de ajuin is al zout toegevoegd)
laat nu de aardappelen koken en let voor het volledig gaar zijn of er niet teveel sausvocht opstaat, even omroeren anders verder garen zonder deksel
opdienen met opgelegde haring, of frikandellen of varkenssneetje
succes gegarandeert
smakelijk
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: Recepten uit grootmoeders keuken

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:01

Geplaatst: 21 Jan 2012 08:51 pm
Kozzen66 schreef:Doet me denken aan de ajuinsaus (door mijn moeder "parapliekessaas" genoemd) bij e haring.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Opleg van pechen, abrikozen, brillions, groene pruimen, enz…

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:02

Geplaatst: 22 Jan 2012 03:28 pm
Alostum schreef:Dit fruit mag niet te malsch en niet geplekt zijn.
Eerst wasschen in koud water. In kokend water eens laten in kook komen – in een stramijn gieten en laten uitdruppen in eene kasserol.
In het uitgeprupt water doet men ½ liter water, 2 kilo broodsuiker en men laat samen koken. Als het suiker gesmolten is doet men er het fruit in wel zorg dragende het naar onder te doen. Men zet het dan weg tot ’s anderdaags. Den 2e en ook den 3e dag het suiker nog eens laten koken en heet op het fruit gieten.
Dan laten koelen, wegzetten en stoppen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Opleg van peren

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:02

Geplaatst: 22 Jan 2012 03:29 pm
Alostum schreef:3 kilo harde en sappige peren
1 kilo suiker
1 liter wijnazijn
3 of 4 kruidnagels
1 stokje kaneel
Te samen laten koken met deksel tot de peren malsch zijn. Daarna omtrent 2 uren zonder deksel bezijden het vuur zachtjes stoven.
Laten verkoelen en wegstoppen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

project

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:03

Geplaatst: 22 Jan 2012 05:19 pm
david schreef:beste forumvrienden,
terwijl jullie toch zo sappig bezig zijn, ik ben aan een project over de 2e wereldoorlog in Aalst bezig en ben op zoek naar allerhande recepten die tijdens de 2e W.O. zoal gemaakt werden in en rond Aalst, zowel in de gegoede kringen als in de lagere klassen.
Het zou leuk zijn mocht iemand nog dergelijke recepten kennen.
het "blind konijn" komt volgens mij al aardig in de buurt :)
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

pellepatatten met haring

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:04

Geplaatst: 23 Jan 2012 12:16 pm
willy kiekens schreef:pellepatatten met haring: p/p - 3 aardappelen en 2 haringen en klontje hoeve boter of ajuinsaus.
patatten goed wassen en gaar koken; iedereen pelt zijn eigen patatten en opdienen met lammeke zoet; gerookte of zure haring, boter uitsmeren over warme opengesneden patat of met ajuinsaus
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)


Terug naar “Het alledaagse leven - het volksleven”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten

Advertentie