Recepten uit grootmoeders keuken

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Crème au chocolat

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:11

Geplaatst: 25 Jan 2012 03:08 pm
Alostum schreef:1 pint melk koken, met 2 stukken chocolat, 8 brokskens broodsuiker, 3 koffielepens maïzenabloem nog eens koken en dan 2 dooiers van eieren bijvoegen.

mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

ajuinsaus

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:11

Geplaatst: 25 Jan 2012 03:43 pm
willy kiekens schreef:om goede ajuinsaus te maken bent u best uw vlees (gehaktballen; spek; varkenssneetjes; varkensstukje of zelfs een dikke entrecote) te bakken op een aanbakpan of kom; wanneer het vlees gebakken is warm houden op bord en afdekken met aluminiumfolie.
het overtollige vet, zonder roeren met vork of lepel, afgieten en fijngesneden ui of sjalot toevoegen op een zacht vuurtje met houten lepel de ui rondroeren op de pan tot het vleesbezinksel lost van de bodem even verder roeren tot de ui begint te bruinen eventueel een heel klein beetje water toevoegen om aanbakken te voorkomen; wanneer de ui gaar en gebruind is, de pan blussen meteen glas bruin bier aangelengd met wat water om de bitterheid van het bier te verzachten, laurierblad en thijm peper en zout.
wanneer het vocht voor een gedeelte ingekookt is eventueel nog wat dikken met bruine express maizena.Saus nog eventueel wat verder op smaak brengen met wat azijn of voor de fijnproevers met wat citroen sap
smakelijk.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Deeg voor vanille wafels

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:12

Geplaatst: 27 Jan 2012 05:54 pm
Alostum schreef:Omtrent 1 pint melk
½ pond boter
samen laten koken in een kleine kom.
In eene tas het wit van 2 eieren slaan tot het schuimt, dan er de dooiers in doen en opnieuw slaan.
Een halve kilo beste suiker, en een halve kilo tarwe bloem fijn dooreen roeren tot er geen klontjes meer in zijn.
De vanille in de kom met melk en boter doen en dit doen in de suiker en bloem en goed roeren.
Deze deeg zoo mogelijk een dag op voorhand maken.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Wafels

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:12

Geplaatst: 27 Jan 2012 05:54 pm
Alostum schreef:Voor 1 liter melk – ½ kilo tarwebloem.
3 of 4 eieren
50 gram boter
250 gram suiker
1 lepel gist
suiker en boter smelten in lauwe melk, er de fijn geklopte eieren bijvoegen en de bloem met gist in roeren. Als de deeg goed geslagen is hem laten opkomen in eene warme plaats. Dan de wafels bakken met een goed verwarmd en gesmeerd ijzer.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Pruimen gelei

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:13

Geplaatst: 30 Jan 2012 07:29 pm
Alostum schreef:De pruimen pellen en er de steenen uit doen. Het gewicht van pruimen broodsuiker bijvoegen en te zamen 20 minuten laten koken tot het wat dik begint te worden.
Dan laten koud worden in bokals doen en goed stoppen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Fruitboter

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:14

Geplaatst: 30 Jan 2012 07:30 pm
Alostum schreef:Men zuivert 50 kilo appelen of peren van de aanklevende delen zooals stelen, overblijvende bloemdeelen, wascht ze zorgvuldig en kookt ze met 5 liters water tot zij week genoeg zijn om met gemak uit te persen. Met het uitgeperste deel vult men de 2/3 van een ketel en het ander deel met ontsteende, gezuiverde rijpe pruimen.
Onder aanhoudend roeren kookt men tot het mengsel eene dikte van bruine zeep verkregen heeft.
Bij gebrek van appels en peeren kan men ook suikerbeetensap gebruiken en de pruimen kunnen door krieken, kersen, marbelanen of appelsneden vervangen worden.
Men bewaart in aarden tobben die men met een goed deksel sluit.
Men kan dit met 10 kilo appels en 1 liter water ook doen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Gelei van stekelbezien

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:14

Geplaatst: 31 Jan 2012 10:21 pm
Alostum schreef:Goed kuischen en wasschen onder water zetten en doen koken. Laten koud worden, persen en het sap wegen. Dan zoveel gewicht broodsuiker bij doen en koken dat het eene schoone roode kleur krijgt en dik wordt om te zien of het dik genoeg is een weinig op eene telloor doen en laten koud worden.
Drie dagen wachten alvorens de glazen te stoppen.


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Gelei van krieken

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:15

Geplaatst: 31 Jan 2012 10:22 pm
Alostum schreef:De stelen en stenen van de krieken doen. Voor twee kilo krieken 1½ kilo broodsuiker bijdoen maar eerst doen smelten in een weinig water. De krieken met het suiker laten koken tot het dik genoeg is. deze goed stoppen.

mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Fijne wafels en gewone wafels

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:15

Geplaatst: 01 Feb 2012 07:00 pm
Alostum schreef:Fijne wafels

250 gr. boter
250 gr. geraspt suiker
250 gr. maizenabloem
4 eierdooiers
het wit in sneeuw geslagen
De boter smelten en er de suiker in doen alsook de bloem en de eierdooiers – het in sneeuw geslagen wit later bijvoegen – goed roeren – laten opkomen en bakken.


Gewone wafels

375 gr. bloem
125 gr. boter
125 gr. suiker in poeder
15 gr. oranje water
eiers


mvg. Alostum :wink:
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13002
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

wafels

Berichtdoor Alostum » 23 Mei 2014, 21:16

Geplaatst: 01 Feb 2012 07:44 pm
willy kiekens schreef:ik heb altijd geweten dat er gist in het wafelbeslag moet ......om te rijzen!!

een kom nemen die het dubbele van je beslag kan bevatten
beslag voor ongeveer 30 wafels:
0,5 kg bloem geen maïzena
4 eieren
2 soeplepels witte suiker
0,5 blokje verse gist (alle grootwarenhuizen) een blokje is 42 gr.
0,5l lauwe melk
0,25cl spuitwater
200gr gesmolten boter
2 pakjes vanillesuiker
snuifje zout

doe bloem in een ruime kom, voeg eierdooiers, helft van de suiker en in wat lauwe melk opgeloste gist toe, gesmolten boter toevoegen en lauwe melk en water, goed omroeren met de kloppers van de mixer en zout toevoegen, kloppen tot gladde massa, indien nog te dik wat melk bijdoen. eiwit en rest van de suiker tot sneeuw kloppen en onder beslag spatelen.
kom afdekken met keukenhanddoek of plastiekfolie en op warme plaats deeg tot ongeveer het dubbele laten rijzen.
wafelijzer goed heet laten worden en voor de eerste wafel het ijzer even inwrijven met wat boter. en bakken maar
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)


Terug naar “Het alledaagse leven - het volksleven”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

Advertentie