Meisjesgidsen Sint-Goedele Aalst

Moderators: Alostum, david, janlouies

dirk
Berichten: 16
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 10:09

Meisjesgidsen Sint-Goedele Aalst

Berichtdoor dirk » 22 Nov 2016, 15:57

Blauwe Meisjesgidsen

De Katholieke Vlaamse Meisjesgidsen (kVMG) beter bekend onder de naam Blauwe Gidsen (naar de kleur van hun uniform) waren losse, katholieke gidsengroepen in Vlaanderen tussen 1939 en 1953. De organisatie was opgericht uit Vlaams protest tegen de bestaande Belgische organisatie die niet Vlaams genoeg georiënteerd was.
Door de tegenwerking van de KMGB (Katholieke Meisjesgidsen België), door de pesterijen van de katholieke kerk (zo kregen ze bv. geen aalmoezenier meer toegewezen) en door het overlijden in 1953 van hun stichtster mevr. Van Haegendoren-Groffi kwam er een geleidelijke toenadering tot stand met de kaki-gidsen.
https://nl.scoutwiki.org/Blauwe_Gidsen

Blauwe meisjesgidsen Sint-Goedele Aalst
Een oud-gidse : vóór 1939 waren er kaki-gidsen in Aalst, de "blauwe meisjesgidsen" werden er in 1939 opgericht en eind jaren '40 waren er enkel nog blauwe meisjesgidsen.

Gidsenkamp Gijzegem 1953, patrouille de Kievieten
Afbeelding
Nieuwe leden dragen al een kaki uniform. Oudere leden bleven hun blauw uniform nog een tijdje dragen.

Deze foto uit de verzameling Dumoulin-D'Hondt op "Forum Aalst Historiek" gezet door André Schollaert doet nu wel enkele vragen oprijzen:
Afbeelding
Dit is hoogstwaarschijnlijk niet de jaarlijkse processie. Volgens het krantenarchief "Made in Aalst" ging de processie in de jaren '47, '48, '49, en '50 de andere kant op.

Gazette van Aelst 19/6/1949
Afbeelding

Waar lopen De KAJ meisjes? Achteraan?
Vooraan 1 blauwe meisjesgids en in 't midden kaki-gidsen. Maar eind jaren '40 waren er in Aalst geen kaki-gidsen.
Wie ziin dan deze kaki-gidsen?
Groep uit Ninove die altijd kaki geweest is?

Lokaal van meisjesgidsen Sint-Goedele Aalst
Deze hadden hun lokaal in het Keizershof. Boven de boksers, schuttersgilde Sint-Joris en Fotografische Kring Aalst.

O.F.F.I. Denderstreek 10/11/1946
Afbeelding

Afbeelding

Gazette van Aelst 15/10/1950
Afbeelding

Een oud-gidse vertelt :
Om het gidsenlokaal te bereiken moest je een groene poort door en een hobbelige binnenkoer over. Links waren wc's, links en achteraan stallingen en opslagruimte. Rechts het café van Cherreté die het aanpalende gebouw verhuurde. De eerste verdieping aan de "Aalsterschen Box-Club", de schuttersgilde Sint-Joris en de Fotografische Kring Aalst. De tweede verdieping aan de gidsen van Sint-Goedele. Die tweede verdieping bereikten we aanvankelijk via een ladder, later werd een een zeer smal en steil trapje geïnstalleerd. Boven ons gidsenlokaal was er nog een vliering waar we duiven hoorden landen en trippelen.

Van de duivenmaatschappij Keizershof?
Fotocollectie Jan Louies 1957. Mediabank "Made in Aalst".
Afbeelding

Bij heel slecht weer mochten we van Cherreté een verdieping lager, in het ruime bokserslokaal spelen. Niks wild of luidruchtig : kring- en gezelschapsspelletjes, zoals het bekende kimspel, eenvoudige volksdansjes waarbij we zelf zongen...
Ik herinner me ook een groot schilderij dat er hing : Sint-Sebastiaan, doorboord met pijlen, de patroonheilige van de boogschutters. Het hing er zelfs nog toen in de jaren '60 in het bokserslokaal thé-dansants georganiseerd werden.

Foto met dank aan Stéphane
Afbeelding

Gelijkvloers : stallingen en opslagruimte
1e verdiep : bokserslokaal, schuttersgilde Sint-Joris en Fotogafische Kring Aalst
In de jaren '60 fuifzaal waar o.a. Universitas, AKV Lotjonslos e.a.thé-dansants organiseerden. Uit die jaren stamt waarschijnlijk ook de
nooduitgang met buitentrap
2e verdiep : lokaal meisjesgidsen Sint-Goedele
3e verdiep : duiven

Terug naar “Jeugdbewegingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie