Uit de stadsbriefwisseling 1881

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13016
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Uit de stadsbriefwisseling 1881

Berichtdoor Alostum » 22 Mei 2014, 18:12

Geplaatst: 14 Aug 2010 02:55 pm
Alostum schreef:In de uitgaande briefwissling van 3 september 1881 aan de Gouverneur te Gent.

Mr. De Gouverneur,
Als gevolg an Ued. geerde apostiel dd 29-8-j.l., 2e afd. n°3720 en onder terugzending van het daaraan gevoegd rekwest, hebben wij de eer Ued. ter kennis te brengen dat het blijkt uit de inlichtingen verschaft door Mijnheer de Kommissaris van politie dezer stad dat den genaamden Van Hoorebeeck Frans waarvan kwestie gemaakt wordt in bedoelde apostiel veroordeeld geworden
1) Den 29 april 1863 door de korrectioneele rechtbank van Dendermonde tot een jaar gevang voor inbraak.
2) Den 18 juli 1865 door de korrectioneele van enkele politie te Leuven tot acht dagen gevang voor landlooperij.
3) Den 2 augusti 1865 door de korrectioneele rechtbank van Leuven tot zeven maanden gevang voor inbraak.
4) Den 22 mei 1866 door de rechtbank van Antwerpen tot een jaar gevang en tot twee jaren bewaking der politie voor diefte.
5) Den 9 april 1867 door de korrectioneele rechtbank van Dendermonde tot eene maand gevang voor bankbreeking.
Verders blijkt er nog uit de inlichtingen door de heer kommissaris verschaft dat den opgesloten Van Humbeeck Frans sedert zijne leste jaren zich overgeleverd aan dieft en landlooperij dat hij onze stad verlaten sedert een twintigtal jaren, dat hij in het bedelaarsgesticht van Ruysselede opgesloten is geworden voor diefte; en dat hij vier of vijf verschillende keeren opgesloten is geworden in het bedelaarsgesticht te Brugge.
In aanzien van de hierboven gemelde straffen door den opgesloten Van Hoorenbeeck Frans ondergaan zijn wij van gevoelens M. de Gouverneur dat er geen gevolg aan het rekwest van De Coster Theresia huisvrouw van Van Humbeeck Frans mag gegeven worden.


Waarschijnlijk had deze "zware jongen" zijn echtgenote een vraag tot hulp ingediend bij het stadsbestuur, die een negatief advies gaf aan de Gouverneur.
Wellicht wel een "zware jongen", maar de allerzwaarste die de stad bewoonde was toch wel "Louken Tatjen" Charel Louis Lepagie, tientallen bladzijden kun je vullen met wat die allemaal op zijn kerfstok had.
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Terug naar “Burgerwacht, Rijkswacht, Politie en Brandweer”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 24 gasten

Advertentie