De Brusselse “Vuil Jeanetten” een copie van de Aalsterse ?

Moderators: Alostum, janlouies, david

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 11585
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

De Brusselse “Vuil Jeanetten” een copie van de Aalsterse ?

Berichtdoor Alostum » 21 Mei 2014, 22:25

Geplaatst: 02 Aug 2010 11:49 am
Alostum schreef:De Brusselse “Vuil Jeanetten” een copie van de Aalsterse ?

In “Brabant” (een uitgave van de Toeristische Federatie van de Provincie Brabant) van 1961 nr.2 staat er een artikel van A. Demol over de carnavalviering te Brussel.

Te Brussel werd in 1954 een ernstige poging gedaan om alhier opnieuw het carnavalvieren in te voeren en als toeristische aantrekkelijkheid uit te bouwen


De “Vuil Jeanetten”

Uit alle wijken van de stad en van de randgemeenten kwamen de carnavalvierders naar de St.Hubertusgalerij afgezakt, van waar een stoet vertrok langs de Magdalenastraat, naar de Koningstraat, de Kruidtuinlaan, om terug te komen langs de Nieuwstraat, het Muntplein, de Oude-Kleerkopersstraat, de grasmarkt. Deze weg werd verscheidene malen achtereenvolgens afgelegd. Manne droegen vrouwenklederen, vrouwen waren verkleed als “bébé”. De jongeren hadden koddige en griezelige maskers opgzet. Velen hadden een gordijntje voor het gelaat.
Herman Teirlinck laat zijn Johan Doxa een maskaradebroek aantrekken, met kanten en roze lintjes, witte kousen, een kelnerjasje, een venstergordijn rond het hoofd, gele handschoenen, een pompadoer-waaiertje in de hand en een klein trommeltje op de buik vastgespeld. Zijn gezel had een volledige vrouwenkleding met een rode satijnen zonnescherm.
De schrijver heeft aldus het portret getekende van twee carnavalvrienden, die bekend stonden als “Vuil Jeanetten”.
Ook de revueschrijver Garnir heeft herinnerd aan verschillende soorten van “Vuil Jeanetten”, waaronder waren met regenscherm en vogelmuit, waarin een haring te bengelen hing. Anderen droegen kartonnen plaatjes op buik of rug, waarop plezierige gezegden stonden…


Afbeelding

Wordt carnaval nog gevierd te Brussel ? nog met "Vuil Jeanetten" ?

mvg. Alostum :wink:
Het heden is de totaalsom van de geschiedenis (Thomas Carlyle)

janlouies
Berichten: 616
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

Re: De Brusselse “Vuil Jeanetten” een copie van de Aalsterse

Berichtdoor janlouies » 22 Mei 2014, 19:21

Zowel in Gent als in Brussel (en wellicht ook elders) waren er Voil Jeanetten in de 19de eeuw en dit tot ongeveer de jaren 1920, toen daar de carnavals afgeschaft werden. In Gent noemde men ze slonzen (vogelmuit met haring inbegrepen), in Brussel Voil Jeanetten. Enkel in Aalst bleven ze bestaan, omdat het carnaval in die jaren 1920 juist een heropleving kende. Meer daarover in mijn nieuw woordenboek, dat tegen kerstdag verschijnt (maar ik weet nog niet in welk jaar).


Terug naar “Carnaval en andere feestlijkheden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie